Drugi športi

VIDEO: Matej Žagar v Krško s sedmima mestoma v Daugavpilsu in na SP

Daugavpils, 18. 08. 2013 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Američan Greg Hancock je dobil deveto dirko svetovnega prvenstva v spidveju. Na preizkušnji serije Grand Prix v latvijskem Daugavpilsu je Slovenec Matej Žagar prišel do polfinala in dirko končal na sedmem mestu, sedmi pa je tudi skupno.

Matej Žagar se je na dirki v Latviji, Daugavpils je po štirih letih spet gostil dirko elitne serije, z devetimi točkami za sedmo mesto še bolj utrdil v osmerici najboljših spedvejistov letošnje sezone, ki bodo na koncu postali stalni vozniki serije SGP tudi v letu 2014. Peta dirka v zgodovini VN Latvije pa je prinesla že tretje zmagoslavje najstarejšemu članu elitne petnajsterice, Američanu Gregu Hancocku, ki je tudi podaljšal urok tega ovala za evropske voznike, saj še nihče od njih tu ni stopil na najvišjo stopničko. Za Hancockom je finale končal Ward, tretje mesto pa je pripadlo novemu vodilnemu v skupnem seštevku SP Taiju Woffindnu. Tri dirke pred koncem prvenstva je tako prehitel Rusa Emila Sajfutdinova, ki je s sedmimi točkami obtičal že v rednem delu dirke (117-114).

Žagar je začel z zmago v prvi vožnji in s tem napovedal precej boljši rezultat od zadnjega tukajšnjega nastopa v seriji SGP, leta 2007 je dirko namreč končal z vsega eno točko. V drugo je Žagar startal slabo, a si je zagotovil vsaj točko. Nič bolje ni začel v tretje, a se mu je le uspelo zriniti na drugo mesto. Četrti nastop je kazal na novo zmago, ko je kar tri kroge vozil pred Dancem Nielsom Kristianom Iversnom, ki pa ga je v zadnjem krogu prehitel in mu tako odščipnil eno točko. "Že tukaj sem čutil, da nekaj ne more biti povsem v redu z motorjem, na koncu pa mi je v petem nastopu popolnoma odpovedal poslušnost," je Žagar opisal izgubljeno zmago in edino ničlo, ki jo je zabeležil na tej dirki.

Matej Žagar
Matej Žagar FOTO: Mediaspeed

Osem točk je bilo kljub temu dovolj za polfinalni nastop. V polfinalu je bil najprej na račun padca diskvalificiran Iversen, v drugem poskusu pa se je Žagar do konca boril z Dancem Nickijem Pedersenom, a je ostalo le pri preganjanju, v finale je napredoval Pedersen. "Res škoda, saj sem bil prekratek za prgišče centimetrov, če bi uporabil kak grd manever, bi bilo morda drugače, a tega nočem početi, saj se ti vse skupaj še prehitro maščuje," je svoj zadnji nastop v Latviji ocenil Žagar. Pedersena so nazadnje v velikem finalu diskvalificirali zaradi prehitrega starta, tako da je o mestih na stopničkah odločala le trojica, od katere je bil najboljši veteran Hancock.

Naslednja postaja serije SGP serije bo slovenska; Krško z dirko za VN Slovenije, največjim motošportnim dogodkom v letošnji sezoni v Sloveniji, bo za Žagarja 7. septembra poseben izziv: "Sedmi september bo zagotovo poseben dan in tajil bi, če bi rekel, da ne razmišljam tudi o zmagi na domačih tleh. To bi bilo najslajše in verjamem, da me bo ob slovenski oval prišlo spodbujat tudi veliko število domačih navijačev. Upam, da bom do takrat znova usposobil tudi svoj najboljši motor, ki mi je sicer letos prinesel že tudi nekaj solz, hkrati pa me pripeljal tudi v tri finalne vožnje."

Izidi:
1. Greg Hancock (ZDA) 18 točk, 2. Darcy Ward (Avs) 13, 3. Tai Woffinden (VBr) 15, 4. Nicki Pedersen (Dan) 11, 5. Niels K. Iversen (Dan) 13, 6. Jaroslaw Hampel (Pol) 11, 7. Matej Žagar (Slo) 9, 8. Andzejs Lebedevs (Lat) 9 ...

- serija SGP skupno (9):
1. Woffinden 117, 2. Emil Sajfutdinov (Rus) 114, 3. Hampel 96, 4. Pedersen 94, 5. Iversen 90, 6. Hancock 89, 7. Žagar 84, 8. Chris Holder (Avs) 82 ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlsdkvsd?c
18. 08. 2013 12.27
+2
V krškem pa napad na ponovne stopničke!! Go matej!
Vinko Bosina
18. 08. 2013 12.39
+2
v kk zmagamo,da vidijo,kje smo doma,sam tako naprej