Drugi športi

VIDEO: Matej Žagar sezono začel z 11. mestom

Auckland, 05. 04. 2014 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemec Martin Smolinski je zmagovalec uvodne dirke sezone svetovnega prvenstva v spidveju. Na tekmi serije Grand Prix v novozelandskem Aucklandu je bil drugi Danec Nicki Pedersen, tretji pa Poljak Krzysztof Kasprzak. Slovenec Matej Žagar je zbral šest točk in dirko končal na 11. mestu.

Uvodna dirka letošnje serije SGP, elitnega tekmovanja posameznikov za SP, se za Mateja Žagarja sicer ni končala, kot si je sprva želel, saj šest točk in 11. mesto nista uvrstitev, po kateri stremi, na koncu pa je bil le zadovoljen z delovanjem svojih motorjev in tudi vožnjami, saj bi se lahko dirka zanj s kančkom sreče končala tudi precej bolje. Dirko na 418 metrov dolgi progi je presenetljivo dobil novinec, 29-letni Martin Smolinski, ki je v finalu na najvišjo stopničko privozil po povsem notranji liniji, ki je bila tako nevarna, da je ni uporabljal nihče drug. Še sam je v eni od voženj s tveganim manevrom s tega položaja zbil v ogrado Avstralca Darcya Warda, ki so ga morali odpeljati z reševalnim vozilom. Drugo mesto je na koncu pripadlo Nickiju Pedersnu, tretje pa Krzysztofu Kasprzaku. Brez stopničk je v finalu ostal Šved Fredrik Lindgren.

Žagar je uvodni nastop pričel z ničlo, ko mu ni uspelo popraviti slabega starta. V drugo je šlo povsem drugače, povedel je že na startu in uspešno odbil dokaj jalove napade Warda. Tretji nastop, kjer je vožnjo dobil končni zmagovalec dirke Smolinski, je kljub bitki s svetovnim prvakom Taiem Woffindnom končal na tretjem mestu, v naletu ga je ustavila tudi luknja na progi, kljub temu pa se je po tem nastopu odločil za menjavo motorja. To se je izkazalo za odlično potezo, saj je v naslednjem nastopu bil neverjetno bitko s Švedom Andreasom Jonssnom. Prehitevala sta se in menjavala sta mesti kot za stavo ter s tem prikazala eno najlepših voženj na dirki. Na koncu je drugo mesto le pripadlo Žagarju.

Matej Žagar
Matej Žagar FOTO: Mediaspeed

Kot se je izkazalo pozneje, bi za preboj v polfinalne vožnje potreboval vsega točko v zadnji vožnji. S starta se je sicer dobro pognal, ker pa sta dva voznika pred njim skoraj zaplesala po progi, ga je to toliko ustavilo, da se na račun umikanja ni več prebil naprej. Zadnji nastop se je tako končal brez točk, dirka pa brez polfinala. "Kljub le točki več, kot sem jo osvojil lani, nisem tako razočaran, ker se zavedam, da sem skupaj s svojo ekipo dobro delal in dobro dirkal. Občutek na motorju imam pravi, oba glavna agregata tudi delujeta, kot je treba, malo sem še preizkušal nov vžig in kot kaže je to prava stvar, zato ga bom menjal v obeh motorjih, saj je drugi zaradi tega očitno deloval bolje," je po dirki povedal Žagar in dodal: "Lani sem še tistih pet točk dobil bolj po sreči, letos pa je bila šestica pridelana in le smola mi je preprečila boljši rezultat."

Žagar je na Novo Zelandijo prišel skoraj povsem brez ogrevalnih nastopov, tekmoval je le na eni dirki, medtem ko imajo nekateri drugi vozniki letos za sabo že več nastopov. Po uvodu na južni polobli se bo karavana najboljših spidvejistov na svetu preselila v Evropo, kjer se bo sezona nadaljevala v poljskem Bydgoszczu 26. aprila. Na tem prizorišču je bil lani slovenski prvak drugi.

Izidi: 1. Martin Smolinski (Nem) 15, 2. Nicki Pedersen (Dan) 19, 3. Krzysztof Kasprzak (Pol) 17, 4. Fredrik Lindgren (Šve) 13, 5. Kenneth Bjerre (Dan) 11, 6. Chris Holder (Avs) 11, 7. Jaroslaw Hampel (Pol) 8, 8. Andreas Jonsson (Šve) 7 ... 11. Matej Žagar (Slo) 6.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.