Drugi športi

VIDEO: Matej Mohorič do etapne zmage na kolesarski dirki po Španiji

Ljubljana, 25. 08. 2017 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski kolesar Matej Mohorič je zmagovalec sedme etape dirke po Španiji. Na najdaljši etapi letošnje Vuelte, ki se je po 207 kilometrih končala v Cuenci, je bil Mohorič ves dan v begu, odločilni napad pa je sprožil 11 kilometrov od ciljne črte na spustu.

To je druga slovenska etapna zmaga na španski pentlji, prvo je leta 2009 osvojil Borut Božič. Božič je bil prvi Slovenec z etapno zmago na eni od treh tritedenskih dirk. Nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani Matej Mohorič ima med profesionalci dve zmagi, poleg današnje še etapno zmago z lanske dirke Hainan na Kitajskem. Slovenski kolesarji imajo po Mohoričevi zaslugi v letošnji sezoni etapne zmage na vseh treh tritedenskih dirkah. Na dirki po Italiji jo je osvojil Jan Polanc, na dirki po Franciji pa Primož Roglič. Drugi v etapi je bil Poljak Pawel Poljanski, tretji pa Španec Jose Joaquin Rojas. Matej Mohorič je bil v begu cel dan in je med 14-člansko ubežno skupino opravljal veliko dela. Utrujenost iz pete etape, ko je bil prav tako v begu in na koncu prikolesaril do četrtega mesta, se mu ni poznala, tekmece pa je začel lomiti v zadnjih 20 kilometrih. Takrat je poskusil s prvimi napadi, na katere so imeli nekateri drugi kolesarji odgovore. Na tlakovanem vzponu v Cuenci je bil vseskozi na prvem mestu, na spustu je še dobil družbo Rojasa, Poljanskega in Thomasa De Gendta, slabih 11 kilometrov pred ciljem pa se je 22-letni Slovenec odpeljal naprej.

Matej Mohorič
Matej Mohorič FOTO: Reuters

V svojem "Mohorič slogu" ali "žuželki" je sedel na okvir kolesa in poganjal pedala, tveganje pa se mu je obrestovalo. Zasledovalna trojica se je morala sprijazniti, da jo čaka le sprint za drugo mesto, Mohorič pa je 16 sekund pred njimi pokazal na svoje prsi in napisa UAE Team Emirates, ime ekipe, za katero kolesari. Toda pedala za omenjeno ekipo bo vrtel le še do konca te sezone, nato se namreč seli v Bahrain-Merido. Tam bo spet sodeloval z Brentom Copelandom, ki je nekdanjega svetovnega prvaka leta 2014 pripeljal v svetovno serijo, takrat v Cannondale. "Neverjetno je. Dolgo je minilo od moje zadnje velike zmage. Vedno sem garal, vedno sem dal vse od sebe. Izjemno je zmagati," so bile prve besede Mohoriča, ki je nadaljeval: "Bil sem v begu pred dvema dnevoma, ko je zmagal Lucenko. Takrat sem se dobro počutil. Čeprav etapa ni bila zame, sem bil četrti. Vedel sem, da sem dobro pripravljen. Danes je ekipa želela, da grem v beg. Hranil sem moči. Vedel sem, da je zaključek etape zame, ker sem dober na spustu. Moral sem biti z najboljšimi, če sem želel uspeti. Vesel sem zase in za ekipo, ki mi je omogočila, da sem na Vuelti."

Osem minut in 38 sekund za Mohoričem je skozi cilj prišla glavnina, na 18. mestu je bil Britanec Christopher Froome, ki je zadržal rdečo majico vodilnega in 11 sekund zaloge pred prvim zasledovalcem, Kolumbijcem Estebanom Chavesom, ki je bil 21.

Slovenski kolesarji z etapnimi zmagami na večtedenskih dirkah:
- dirka po Španiji:
2009: Borut Božič
2017: Matej Mohorič

- dirka po Italiji:
2014: Luka Mezgec
2015: Jan Polanc
2016: Primož Roglič
2017: Jan Polanc

- dirka po Franciji:
2017: Primož Roglič

Portret Mateja Mohoriča:
- rojen: 19. 10. 1994
- prebivališče: Kranj
- poklic: profesionalni kolesar
- hobiji: vse povezano s kolesarstvom
- klub: UAE Emirates
- disciplina na OI: cestna dirka

Največji uspehi:
1. mesto v etapi na dirki po Španiji 2017
1. meso v etapi na dirki Hainan 2016
1. mesto na svetovnem prvenstvu za mladince 2012
1. mesto na svetovnem prvenstvu za mlajše člane 2013
2. mesto na svetovnem prvenstvu za mladince v vožnji na čas 2012

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

celjan2
26. 08. 2017 08.45
+1
takšni podajajo pozitivno sliko Slovenije v svet
flum
26. 08. 2017 08.27
Na take fante samo pa lahko ponosni
kameltrajbar
25. 08. 2017 19.02
+3
....enkratno....)))))
Mich Diam
25. 08. 2017 18.28
+5
sem gledal zadnje km, prepričliva zmaga, čestitke!