Drugi športi

VIDEO: Nepopustljivi Marčič tudi po zaslugi Peterhanslove pomoči na 40. reliju Dakar

Ljubljana, 18. 12. 2017 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
0

Tradicionalna vzdržljivostna preizkušnja Dakar, ena najtežjih na svetu za dirkače in tehniko, bo tudi v prihajajoči izvedbi 2018 imela slovenski pridih. Zanj bo poskrbel motorist Simon Marčič, ki se kljub slabi letošnji izkušnji in koncu v bolnišnici vrača v Južno Ameriko in bo v začetku januarja udeleženec jubilejnega 40. relija Dakar.

Za Mariborčana bo Dakar 2018 četrti v njegovi športni karieri. Start 40. izvedbe, desete v Južni Ameriki, bo 6. januarja v Limi, dirkače pa čaka skoraj 9000 kilometrov preizkušenj v 14 etapah, od tega bosta dve maratonski. "Zadnji Dakar je bil že precej bolj intenziven, stopnjeval sem ritem, do nesreče s Peterhanslom nisem niti enkrat padel, razen na sipinah, kjer lahko hitro zdrsneš," je zadnji nastop podoživel Simon Marčič na novinarski konferenci v Ljubljani in dodal: "Poškodba je zdaj zaceljena, nekaj težav mi občasno povzroča koleno, verjetno zaradi kovinske opornice, ki jo imam v nogi. A prevelikih težav ne pričakujem."

Po letih premora se reli vrača v Peru, s startom 6. januarja v Limi, cilj pa je 20. januarja v Cordobi. Dirkače čaka skoraj 9000 kilometrov preizkušenj v 14 etapah, od tega bosta dve maratonski.
Stephan Peterhansel je letos januarja postal zmagovalec svojega trinajstega najtežjega vztrajnostnega relija na svetu, prav Marčič pa je bil tisti nesrečni dirkač, ki je izgubljenemu Peterhanslu prekrižal pot in kar petnajst minut ostal ukleščen pod zmagovalnim Peugeotovim dirkalnikom. Minute, ki jih je preživel ob Simonu, je Peterhansel dobil nazaj in se zavihtel na zmagovalni oder, Simona pa so uspešno operirali v bolnišnici v Buenos Airesu. Z zlomom golenice je končal na operacijski mizi, okrevanje pa je trajalo še več mesecev. "Do maja nisem mogel na motor, sem pa že štiri tedne po nesreči začel kondicije priprave in okrevanje. Pozneje pa sem nastopil še na nekaj dirkah endura in motokrosa. Tako da mislim, da sem kar dobro pripravljen," je dejal Marčič.

Simon Marčič bo četrtič tekmoval na reliju Dakar.
Simon Marčič bo četrtič tekmoval na reliju Dakar. FOTO: David Stropnik
Na Dakar s Peterhanslovo pomočjo
Ko je letos Marčič imel nemalo težav z nabiranjem sredstev in mu je udeležba na Dakarju že polzela iz rok, je odločilna finančna podpora prišla ravno od Peterhansla, ki je lanskoletni dogodek močno obžaloval. Simon Marčič tako svoje najljubše dirke v letu, ki med reli dirkači velja za Olimpijado, le ne bo izpustil in bo znova nastopil v kategoriji "brez asistence". Bivši dirkači Malles Moto se po novem namreč imenujejo "originali" ali Originals by Motul, ki je glavni pokrovitelj Dakarja (originali zato, ker gre za kategorijo, ki najbolj spominja na prvotni, afriški Dakar, ko bivak še ni bil podoben garažam motoGP-ja in so tudi največji "zvezdniki" v nahrbtnikih prevažali svoje lastno orodje).

Tako bo sam mojster za vse. "Veselim se, da bo letos dosti sipinskih etap, kar mi ustreza. Zadnjo etapo, ki bo dolga kar 900 kilometrov, moram vzeti bolj na 'easy'. Ničesar se posebej ne bojim, morebiti le tega, da bi nas več dni pral dež. Res ni prijetno, ko se v poplavi voziš več sto kilometrov popolnoma premočen," je na eno od težav opozoril Marčič.

Seveda me nekoliko skrbi titanova palica v nogi, ki bi se ob močnem padcu lahko zlomila, a kot sem dejal, Dakarja se bom lotil previdno in preudarno. Simon Marčič

Marčič na reli s titanovo palico v nogi
Ker je na "varčevalnem programu", mora paziti na vsak evro: proračun je ocenil na približno 30.000 do 35.000 evrov (samo startnina znaša 16.000 evrov), pri čemer ni vštel stroškov priprav med sezono. Zato je tudi njegov dirkalni motocikel isti kot tisti, ki je preživel trčenje s Peterhanslom, le izboljšan, popravljen, s seboj pa ima nekaj najnujnejših rezervnih delov. Če bi imel mehanika, bi ga to stalo še dodatnih 15.000 evrov, tako pa bo večji del dirke preživel v ostrem ritmu: deset ali več ur na motorju, nekaj ur ob njem za popravila in oskrbo ter nekaj ur spanca ...

"Prepričan sem, da bom letos videl cilj Dakarja - ne verjamem namreč, da bi se me smola lahko držala še eno leto, poleg tega pa na Dakarju štejejo tudi izkušnje, in nekaj teh sem si nabral. Seveda me nekoliko skrbi titanova palica v nogi, ki bi se ob močnem padcu lahko zlomila, a kot sem dejal, Dakarja se bom lotil previdno in preudarno. To je dirka na izločanje, in kot je letos večkrat poudaril zmagovalec zadnje edicije Sam Sunderland, zmaga tisti, ki je dovolj hiter, a obenem naredi najmanj napak. Seveda bi bil bolj konkurenčen z novim motociklom, a recimo, da bo to projekt za naslednje leto. Staro specialko sem popolnoma obnovil, sem pa še na lovu za pravim agregatom," je dejal Marčič.

Simon Marčič
Simon Marčič FOTO: David Stropnik

Prvi Marčičev cilj je uspešno končati reli
Skupno si želi končati nekje med 50. in 60. mestom, o uvrstitvi v svojem razredu, kjer bo 30 tekmovalcev, pa ni želel natančneje razmišljati. Poudarja, da bo prvi cilj sploh priti do cilja, pri tem pa dodaja, da si je v zadnjih letih pridobil dragocene izkušnje. "Raje sploh ne pomislim, kaj vse bi se lahko zgodilo prvo leto, ko sem res divjal. Zdaj vem, kako moram voziti in zdaj tudi vem, kdaj je pametno upočasniti ali ustaviti," je dejal Marčič.

Višinske razlike se ne boji (nekatere etape bodo potekale tudi na skoraj 5000 metrih nad morjem), je pa ob vprašanju o primerjavi med "starim" Dakarjem v Afriki in sedanjem poudaril, da je selitve vesel predvsem zaradi boljše bolnišnične oskrbe v Južni Ameriki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.