Drugi športi

Makwali, ki mu je IAAF preprečila nastop na 400 metrov, se je prebil v finale na 200 metrov

London, 09. 08. 2017 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bocvanski atlet Isaac Makwala ni nastopil v torkovem finalu teka na 400 metrov na svetovnem prvenstvu v Londonu, ki ga je nato dobil Južnoafričan Wayde van Niekerk, čeprav je imel prijavljen tretji izid sezone. Mednarodna atletska zveza IAAF je sprva sporočila, da je atlet sam nastop odpovedal zaradi trebušne gripe, a to ni res. Makwala je dobil dovoljenje za nastop v kvalifikacijah tekna na 200 metrov in se uvrstil v polfinale, nato pa tudi zanesljivo še v finale.

Bocvanski as med molitvijo po zmagi v polfinalu teka na 400 metrov.
Bocvanski as med molitvijo po zmagi v polfinalu teka na 400 metrov. FOTO: AP

Isaac Makwala je v London prišel s tretjim najboljšim časom sezone, v finalu teka na 400 metrov pa bi moral biti glavni tekmec svetovnega rekorderja in branilca naslova Wayda van Niekerka. Bocvanec je prišel na olimpijski stadion in bil pripravljen tekmovati, a so mu nastop preprečili organizatorji, ki so se opirali na britanske zakone v zvezi z zdravjem. Makwala je bil eden od približno 30 atletov, ki so zboleli za trebušno gripo, medtem ko so prebivali v enem od uradnih hotelov prvenstva. Organizatorji so sporočili, da so pri dveh športnikih odkrili norovirus, ki povzroča večino nebakterijskih epidemičnih gastroenteritisov oziroma trebušno gripo. Čeprav je bil 30-letnik pripravljen teči v finalu na 400 m - mediji so ga imenovali za prvega tekmeca Van Niekerka -, je IAAF objavila, da ne sme nastopiti.

Makwala je pozneje preko Facebooka zapisal, da je prispel na stadion, a so mu vladni uradniki preprečili vstop. "Še vedno vztrajam, da nisem bolan in da me nikoli ni testiral noben zdravnik," je zatrdil Bocvanec in dodal: "Ni še konec te zgodbe." Medtem pa pri IAAF vztrajajo, da so pri "športniku že v ponedeljek po ogrevanju med zdravniškim pregledom odkrili infekcijsko bolezen". "V skladu z britansko zdravstveno zakonodajo je bilo treba športnika imeti 48 ur v karanteni v njegovi sobi, kar pomeni do srede do 14. ure. Te postopke priporoča angleški zavod za javno zdravje in so jih vse ekipe dobile na ogled tudi pisno," so sporočili z IAAF in dodali: "Pri mednarodni zvezi nam je zelo žal, da trdega dela in talenta Isaaca Makwale danes ne bo moč videti, a moramo misliti na dobrobit vseh atletov."

V ponedeljek je moral bocvanski atlet odpovedati nastop v kvalifikacijah na 200 metrov, čeprav ima z 19,77 sekunde najboljši izid sezone. Danes so mu dali dovoljenje, ker je bil "po odkriti bolezni predpisani čas v karanteni in je zdravniška ekipa ugotovila, da lahko nastopi," je sporočila IAAF. Zanimivost vsega skupaj je, da bo Makala v kvalifikacijah tekel čisto sam na na sedmi progi.

"IAAF je ugotovila, da je danes ob 14. uri iztekla prepisana karantena ... V skladu z obstoječimi pravili smo se odločili, da lahko teče. Makwala bo moral teči 20,53 ali hitreje, da bi s tem napredoval v polfinale. Zato bo popoldne lahko tekel sam na sedmi progi, ki jo je sicer imel za prvi krog. Noben atlet, ki se je sicer uvrstil v polfinale, zaradi tega ne bo prizadet," je zapisala IAAF.

Makwala je odtekel kvalifikacije, dosegel čas 20,20 in se zanesljivo uvrstil v polfinale. V polfinalni skupini je zvečer zasedel drugo mesto in se avtomatsko uvrstil v finale. Makwala bo imel tako še vedno priložnost, da van Niekerku prepreči dvojni svetovni naslov na 200 in 400 m na enem SP, ki jo je ameriška legenda Michael Johnson dosegla leta 1995.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.