Drugi športi

Maja Mihalinec po izjemnem napredku v tej sezoni želi še več v olimpijski

Peking, 27. 08. 2015 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mozirjanka Maja Mihalinec je na 15. svetovnem atletskem prvenstvu v Pekingu v polfinalu teka na 200 m tekla osebni rekord 23,04 sekunde in se z 19. izidom ni uvrstila v finale. Za to bi morala teči krepko hitreje od slovenskega rekorda. V finale sta kot zadnja vodila časa 22,47 in 22,53.

Slovenski rekord, 22,72 sekunde, je Jamajčanka s slovenskim potnim listom Merlene Ottey dosegla 23. avgusta na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah. "Zavedam se, da letos z najboljšimi še ne morem tekmovati. Toda vesela sem, da sem prvič tekla v dveh dnevih dvakrat 200 m in in v slabših pogojih, kot so bili včeraj, še izboljšala svoj osebni rekord. Jasno pa je, da naslednje leto želim še več," je po polfinalu povedala Maja Mihalinec. Ta je v sredinih kvalifikacijah z dotlej svojim najhitrejšim časom na pol stadionskega kroga (23,05 sekunde) dosegla 20. izid med 49 tekmovalkami. "Včeraj sem tekla kot v transu, teka se sploh nisem zavedala, tega, kaj se je dogajalo kmalu po startu. Danes sem prvih 100 m tekla malo slabše kot dan prej, po prehodu iz zavoja pa sem veliko bolj grizla. Žal mi je malo zmanjkalo moči v zadnjih desetih metrih, a sem vseeno zelo zadovoljna." V polfinalu je tekla na tretji stezi v prvi skupini, v kateri se do zdaj kot edina še ni spustila pod mejo 23 sekund. V skupini je bila sicer zadnja, skupno pa je prehitela štiri tekmovalke. "Moja skupina je bila zelo hitra, dekleta so zelo dobro pripravljena, saj dosegamo dobre čase, kakšne velike pomoči vetra pa nimamo."

Maja Mihalinec v polfinalu teka na 200 metrov v Pekingu.
Maja Mihalinec v polfinalu teka na 200 metrov v Pekingu. FOTO: Reuters

V zelo hitri prvi skupini sta bila dosežena dva državna in dva osebna rekorda. V cilju je bila najhitrejša Jamajčanka Elaine Thompson (22,13) in je dosegla skupno drugi čas za Britanko Diano Asher Smith (22,12), ki pa je bila le stotinko boljša. V skupini sta bila druga in tretja Američanka Candyce McGrone (22,26) in Bolgarka Ivet Lalova (22,32), ki sta bili skupno tretji in četrti. Mihalinčeva se je z Reyaro Thomas iz Trinidada in Tobaga borila za sedmo mesto v skupini, vendar je bila tekmica na koncu za stotinko hitrejša. "Magična meja 23 sekund je bila želja že danes. Toda nisem vedela, kako me bo dotolkla utrujenost. Me je manj, kot sem menila, kar kaže, da sem imela zelo dobro bazično pripravljenost. Želim pa izboljšati hitrostno vzdržljivost in tako bo v prihodnje še boljše." Prvič je nastopila na članskem SP, ko prvič ni bilo norm B in je bilo potrebno doseči olimpijsko A za udeležbo. "SP sem doživela tudi kot izkušnjo. Naslednje leto sta na programu evropsko prvenstvo in potem OI. Obakrat želim teči v polfinalu. Zato so bile letošnje tekme, predvsem SP, dobra priprava, da vidim, kako se počutim po težki tekmi, kaj mi odgovarja, da se čim bolje spočijem, regeneriram in pripravim za naslednjo tekmo." Marca je na dvoranskem EP v Pragi v polfinalu teka na 60 m zasedla končno 16. mesto. "Že od dvoranske sezone sem dobro nadaljevala. Mogoče sem imela pozimi celo boljši start kot pozneje. To si želim prav tako popraviti. Doživela sem ogromen rezultatski napredek, kot sva sicer načrtovala s trenerjem Srdjanom Djordjevićem. Bila sem zdrava, vse, kar me je mučilo, so bile vnete Ahilove tetive, toda s tem se se dobro spoprijela in nemoteno trenirala." Po uspešno končanem študiju v ZDA se je povsem posvetila kraljici športov. "Po vrnitvi iz ZDA, kjer sem trenirala, študirala in hodila še v službo, sem se letos posvetila povsem atletiki. Več sem delala na moči in tehniki, temu se v ZDA sploh nismo posvečali, in zato je bil letos moj napredek zelo velik. Izidi, ki sem jih dosegla tudi na tem SP, pa so v vzponu, imam pa še veliko rezerv. Manjka mi tudi izkušenj, da bi na tekmi tekla brez večjega razmišljanja, kaj mi je storiti," je menila Mihalinčeva. "Prihodnje leto se bom posvetila tako kot teku na 100 m kot tudi na 200 m. Tudi letos sem trenirala daljši sprint, veliko več pa bi lahko delala na sami tehniki teka v zavoju, pa tudi pri izhodu iz zavoja v ravnino. Na 100 in 200 imam dobro maksimalno hitrost, tudi tekačice s končnimi časi 11,10, 11,20 sem na koncu lovila, delati pa moram na startu in prehodu iz 30 na 40 m," je nekaj tem za prihodnje odprla Mihalinčeva, ki je na SP v obeh tekih na 200 m potrdila olimpijsko normo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.