Drugi športi

Luka Špik na EP ostal brez polfinala

Beograd, 30. 05. 2014 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
0

Luka Špik v enojcu, dvojni dvojec Gašper Fistravec/Matej Rojec in lahki dvojni dvojec z Markom Bolho in Matevžem Malešičem so na veslaškem EP v Beogradu ostali brez polfinala. Za preboj med najboljših šest se bodo borili lahki skifist Rajko Hrvat ter dvojec brez krmarja v postavi Aleš in Janez Zupan.

Luka Špik je bil v enojcu v svoji predtekmovalni skupini četrti, zaostal je za Britancem Alen Campbellom, Srbom Vasićem in Izraelcem Friedmannom, prehitel pa je Italijana Cardaiolija. Špik je dobro startal in bil na 500 metrih drugi za Britancem, v sredinskem delu proge pa sta ga prehitela še skifista Izraela in Srbije. V repasažu so se veslači pomerili za osem mest v polfinalu in Špik je bil brez pravih možnosti. Najtrofejnejši član slovenske reprezentance je tekmo na Adi Ciganliji v Beogradu začel silovito, vodil na četrtini in polovici proge, nato pa pred sebe spustil Belgijca Hannesa Obrena in Belorusa Stanislava Ščarbačiena ter Norvežana Olafa Tufteja. V polfinale sta vodili le prvi dve mesti, ki sta jih osvojila Belgijec in Belorus, Špiku pa je v dvoboju s Tuftejem ostalo četrto mesto.

Povsem brez možnosti sta bila tudi Fistravec in Rojec, ki sta bila večino dirke na četrtem mestu, na koncu pa sta zdrsnila na peto. Še mesto slabša sta bila Bolha in Malešič. Pozitivno je presenetil lahki skifist Rajko Hrvat, ki je bil blizu neposredni uvrstitvi v polfinale že v predtekmovanju, v repesažu pa je dober nastop potrdil z zmago od starta do cilja. Še najbolj se mu je približal Srb Miloš Stanojević, ki si je prav tako priboril polfinale. V nasprotju s pričakovanji pa sta nekoliko šibkejšo konkurenco med dvojci brez krmarja izkoristila Aleš in Janez Zupan, opravila svojo nalogo v srbski prestolnici in si kot tretja v repesažu priveslala sobotni boj za finale. Posadke Češke, Poljske, Slovenije, Hrvaške in Belorusije so tekmo začele in končale v takem vrstnem redu.

Slovenski selektor Miloš Janša je po tekmi zmajeval z glavo, saj je prav od Špika in dvojnega dvojca pričakoval največ: "Po vodstvu, ki ga je imel do 1100, 1200 metrov je Luka enostavno preveč popustil. Tega sam ne razumem povsem dobro, kot bi nam manjkal trening. Podobno je bilo pri dvojnem dvojcu in prav ta dva čolna sta izstopala na treningih." Selektor je k temu dodal, da je bil Špik prepočasen že v kvalifikacijah in zaradi slabe uvrstitve imel v repesažu težjo skupino, vseeno pa je pričakoval, da bo tekmecem na popoldanskem popravnem izpitu kos. Bolj vesel je bil selektor zato uspeha Rajka Hrvata, ki ima ob dobrem nastopu v polfinalu tudi realne možnosti za finale. "Zelo racionalno in taktično dobro je izvedel tekmo. Tudi dvojec brez je na tekmi pokazal precej več, kot je kazal pred tem in izkoristil ponujeno priložnost," je bil vsaj z delom ekipe zadovoljen dolgoletni prvi slovenski veslaški strateg.

Luka Špik
Luka Špik FOTO: Miro Majcen

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.