Drugi športi

Lochte suspendiran, pristal je na desetmesečno kazen

New York, 08. 09. 2016 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.J./J.K.
Komentarji
4

Ameriški plavalec Ryan Lochte je sprejel desetmesečno kazen, ki mu jo je izrekel olimpijski komite ZDA. Američan med drugim ne bo smel nastopiti na svetovnem prvenstvu prihodnje leto. A to ni edina kazen, ki čaka lahkomiselnega 32-letnika. Pred roko pravice ga bodo poslale tudi brazilske oblasti.

Ryan Lochte
Ryan Lochte FOTO: AP
Spomnimo, tožilstvo v Rio de Janeiru je zaradi lažne prijave pred dnevi že vložilo obtožnico proti Ameriučanu Ryanu Lochteju. Dvaintridesetletni plavalec je med nedavnimi olimpijskimi igrami trdil, da so njega in tri njegove prijatelje v Riu napadli roparji, posnetki na varnostni kamerah pa so potrdili, da je zgodba izmišljena.
Lochte je s še tremi ameriškimi plavalci Jamesom Feigenom, Gunnarjem Bentzom in Jackom Congerjem z izmišljeno zgodbo o tem, da so jih po olimpijski zabavi v francoski hiši napadli v policiste preoblečeni oboroženi roparji med vožnjo s taksijem zakuhal škandal, ki je imel mednarodne in diplomatske razsežnosti. Izkazalo se je, da je bila resnica popolnoma nasprotna.
Policija je po preiskavi celoten primer predala tožilstvu, to pa je vložilo obtožnico, so pred dnevi poročali brazilski mediji. Brazilsko pravosodje je za sodelovanje že zaprosilo ameriško, plavalcu pa za storjeni prekršek grozi do pol leta zapora ali pa vsaj denarna kazen. Ameriški plavalci so si v drugem tednu iger, torej po plavalnih nastopih, izmislili zgodbo o dramatičnem oboroženem ropu. V resnici pa so se plavalci v jutranjih urh vračali z zabave, prepolne mehurje spraznili za eno od bencinskih črpalk, pri tem pa je Lochte iz objestnosti poškodoval še reklamni napis na bližnjem zidu. Varnostniki tega kajpada niso mirno gledali in na licu mesta zahtevali denar za storjeno škodo. Drago uriniranje je Lochte nato prijavil kot rop.

Varnostna kamera: ameriški plavalci na črpalki.
Varnostna kamera: ameriški plavalci na črpalki. FOTO: AP
Lochte je neposredno po dogodku izgubil nekatere sponzorje.
Ryan Lochte je dobitnik 12 olimpijskih kolajn in po Michaelu Phelpsu najuspešnejši med plavalci v Združenih državah.

Po poročanju ameriških medijev naj bi bil Lochte pri odpovedi sponzorjev ob milijonski znesek. Sedaj so ga ameriške oblasti "udarile" tudi po športni plati. Lochte je sprejel suspenz za dobo desetih mesecev, prepovedali pa so mu tudi nastop na svetovnem prvenstvu v Budimpešti prihodnje leto. Kazen čaka še preostale tri grešnike, a kot pišejo ameriški mediji, bo roka pravice tu bolj milostna kot v Lochtejevem primeru ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boris.a
08. 09. 2016 19.32
+1
zanimivo ogromne kolicine alkohola in nbegativni testi dopinga le kako
gongash
08. 09. 2016 10.55
+5
modelu se je zdelo smešno da se dela da so ga oropali, verjetno hotel še kakšno odškodnino, ker nima dovolj denarja, škrta p.
bejžbejž
08. 09. 2016 09.14
+20
tipične razvajene riti, navajene početi kar hočejo, seveda zaradi svojega kvazi zvezdniškega statusa. Prav mu je, je pač neumen.
mastablasta
08. 09. 2016 10.06
+3
je bil pa "hec" ko so to počeli...jup, razvajenci totalni.