Drugi športi

Srebrni poljski olimpijec prodal kolajno za zdravljenje 3-letnega fantka, Lochte še vedno v težavah

Rio de Janeiro, New York, Varšava, 26. 08. 2016 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Olimpijske igre so že nekaj dni uradno zaključene, toda medijski vihar okoli osramočenega plavalca Ryana Lochteja se še ni polegel. Tožilstvo v Riu de Janeiru je zdaj zaradi lažne prijave vložilo obtožnico proti Američanu. Bolj kot Lochte v teh dneh navdušuje poljski metalec diska Piotr Malachowski.

Varnostne kamere so razkrile nespodobno početje Američanov ob vračanju z zabave.
Varnostne kamere so razkrile nespodobno početje Američanov ob vračanju z zabave. FOTO: AP

Tožilstvo v Rio de Janeiru je zaradi lažne prijave vložilo obtožnico proti Ryanu Lochteju, poročajo agencije. Dvaintridesetletni ameriški plavalec je med nedavnimi olimpijskimi igrami trdil, da so njega in tri njegove prijatelje v Riu napadli roparji, posnetki na varnostni kamerah pa so potrdili, da je zgodba izmišljena. Policija je po preiskavi celoten primer predala tožilstvu, to pa je v četrtek vložilo obtožnico, poročajo brazilski mediji. Zdaj bo brazilsko pravosodje za sodelovanje zaprosilo ameriško, plavalcu pa za storjeni prekršek grozi do pol leta zapora ali pa vsaj denarna kazen. Ameriški plavalci so si v drugem tednu iger, torej po plavalnih nastopih, izmislili zgodbo o dramatičnem oboroženem ropu. V resnici pa so se plavalci v jutranjih urh vračali z zabave, prepolne mehurje spraznili za eno od bencinskih črpalk, pri tem pa je Lochte iz objestnosti poškodoval še reklamni napis na bližnjem zidu. Varnostniki tega kajpada niso mirno gledali in na licu mesta zahtevali denar za storjeno škodo. Drago uriniranje je Lochte nato prijavil kot rop. Lochte je neposredno po dogodku izgubil nekatere sponzorje. Po poročanju ameriških medijev naj bi bil Lochte pri odpovedi sponzorjev ob milijonski znesek.

Za veliko lepšo zgodbo z OI je poskrbel poljski atlet Piotr Malachowski, ki je v Riu de Janeiru osvojil srebro v metu diska, se je odločil, da proda svoje odličje iz Brazilije, denar pa nameni triletnemu Oleku, ki se bori z rakom. Triintridesetletnik Poljak je na Facebooku zapisal, da prodaja svojo olimpijsko kolajno, po tem, ko je dobil pismo Olekove mame, v katerem mu je pojasnila, da se mali mož že dve leti bori z rakom na očesu, njegovo edino upanje pa je zdravljenje v New Yorku. "Boril sem se za zlato v Riu. Pozivam vas, da se borite še za nekaj vrednejšega. Če mi pomagate, se lahko izkaže, da je moja srebrna medalja za Oleka vredna več kot zlato," je zapisal Malachowski. Vmes pa je medalja že našla lastnika ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
26. 08. 2016 17.28
Če napišem da je Lochte lagal in da to ni nič novega, zakaj me admin izbriše?
Sputnik
26. 08. 2016 12.49
+2
verjetno bo še bolj motiviran za naprej in bo na naslednjih OI še bolj zagrizen. super zgodba. ta zgodba o lochteju... žalostno res. verjetno je izgubil tudi veliko navijačev. že tako ima smolo da tekmuje v generaciji phelpsa in je zato vedno drugi zdaj si je zakuhal pa še to. lorenzo iz bazena
simoncelli58
26. 08. 2016 11.27
+23
Malachowski, bravo. Eden redkih, ki bi to storil. Vso življenje je sanjal o tej medalji, ter na koncu jo prodal za življenje majhnega fantka. Več takšnih rabimo. Ko sem to prebral se mi je dan polepšal :)
Nightyfly
26. 08. 2016 11.54
+11
simoncelli ***se strinjam v tem trenutku ,,,toda sam bi raje videl , da bi sportnik obdrzal medaljo ,ki je plod trdega dela celo zivljenje , toda tudi to , da bi ena drzava poskrbela za take bolnike . Gre enostavno za nacelo , da zivimo v razvitih druzbah , kjer bi moralo biti zdravljenje prioriteta vsake druzbe ,ne pa da morajo ljudje zbirati miloscino tudi za take hude bolezni -ali predvsem . S tem jih druzba avtomatsko postavi na raven revezev , ki morajo prositi za denar . Jaz pomoc nekomu razumem drugace . Recimo v naravnih nesrecah ,koti narava odnese ali unici vse . Da pa mora nekdo ,ki je mogoce ze terminalno bolan , iskati se miloscino po svetu - to je vsaj zzame prevec . Drugace se pa strinjam z vami , da je to lepa gesta spotnika .
galjot
26. 08. 2016 11.02
+17
Moje spoštovanje Malachowski :)
bigbooss
26. 08. 2016 08.32
-9