Drugi športi

Legende freestyla – urbani športi

Ljubljana, 30. 05. 2010 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V velemestih zahodnih držav že desetletja vidimo nekakšne urbane športe, ki so za seboj potegnili celotne populacije naselij in ustvarili subkulture, ki pomembno vplivajo na zavest mladih.

Konvencionalni športi so za marsikoga postali dolgočasni in preveč omejeni. Zato so ljudje iznašli svoje športe, s katerimi so bolje odkrivali same sebe in premikali meje mogočega. Večina je nastala na podlagi drugih športnih disciplin, ki so jim prebivalci betonskih sosesk vdihnili nov, bolj svoboden duh.

Rolkanje ali skateboarding je nastalo iz nekega drugačnega, vendar v nekaterih prvinah sorodnega športa. Kot zimska alternativa surfanju je postalo hitro popularno v ameriških mestih, še posebej na zahodni obali Združenih držav Amerike. Nova urbana subkultura, ki je bila na začetku prepovedana, je kasneje zaslovela po vsem svetu in za seboj potegnila veliko privržencev.
Oglejte si video največjih legend prostega sloga in si preberite, kako in zakaj je prišlo do danes zelo popularnih urbanih športov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za-la
30. 05. 2010 17.42
Lords of Dogtown... film o Tonyju Alvi in njegovi generaciji. Vreden ogleda, ker govori njihovo zgodbo kakršna je bla, ne pa prek kakšnega skomercjaliziranega filma.
johnnie
30. 05. 2010 16.51
Končno 24ur piše o nečem alternativnem in ne samem komercialnem sranju....super, se mi je zdelo da se tega ne bomo nikoli včakali
yarrick
30. 05. 2010 15.13
freestyle< parkour Poleg tega pa nikjer ne objavijo koliko teh "freestyle-rjev" pristane na urgenci zaradi zlomljenih kosti in uničenih sklepov(soploh kolena in ramena).Obe disciplini sta več kot pa le ZABAVA.Dočim je parkour bolj tehnično dovršen(brez nepotrebnih koreografskih karafek), je pa freestyle bolj dinamičen(vsaj na pogled), obema pa je skupno da je potrebno vložiti VELIKO treninga, če hočeš obdržati vsaj kakšno kot v telesu celo.
saoirse
30. 05. 2010 14.18
parkour najbolši!...parkour uber alles!