Drugi športi

Lance Armstrong se brani pred novim valom obtožb

Washington, 23. 06. 2012 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./K.A.
Komentarji
3

Lance Armstrong, sedemkratni zmagovalec prestižne kolesarske dirke po Franciji, se je znova znašel v središču pozornosti medijev. Po obtožbah ameriške protidopinške agencije zahteva umik vseh obtožb in je prepričan, da gre za nov poskus, kako ga diskreditirati.

Ameriški kolesarski zvezdnik Lance Armstrong se je odzval na nedavne obtožbe ameriške protidopinške agencije (USADA), češ da je jemal prepovedana sredstva in da bi mu morali po kolesarski upokojitvi zato prepovedati tudi nastope na triatlonih, na katerih tekmuje v zadnjem obdobju. Armstrong vztraja, da USADA nima dokazov o njegovih domnevnih prekrških, zato zahteva umik obtožb. 40-letni Teksašan je zanikal vse obtožbe kot povsem neutemeljene in brezpredmetne. Ameriški zvezni preiskovalni organi letos po koncu dveletne preiskave zoper kolesarskega šampiona niso vložili obtožnice, zato pa je preiskavo nadaljevala protidopinška agencija, ki je v sredo vložila obtožbo, zaradi katere Američanu grozi odvzem sedmih naslovov, ki jih je osvojil na slovitem Touru.

Lance Armstrong
Lance Armstrong FOTO: Reuters

Armstrong je v nov boj za dobro ime poslal odvetnika Roberta Luskina. Ta meni, da USADA nima dokazov za to, da bi lahko sprožila uradne obtožbe o dopinških prekrških. Zato je na pritožbeni organ te agencije naslovil zahtevo, naj obtožbe umaknejo. "USADA nima nobenih dokazov, ki bi podpirali te lažne obtožbe," je prepričan odvetnik, ki meni, da agencija s tem tudi krši lastna pravila: "Na ta način ne delajo le v nasprotju s svojimi pravili, temveč tudi v nasprotju s pravili poštenega postopka in obravnave." Odvetnik trdi, da USADA načrtuje obtožbe proti njegovemu klientu zgolj na podlagi govoric in izjav prič, a brez trdnih dokazov. Če bo USADA uradno sprožila obtožbo, da je Armstrong jemal prepovedana sredstva, bo tričlanska komisija njegov primer začela obravnavati novembra. V skrajnem primeru pa bi se lahko nato dosje Armstrong znašel tudi na Mednarodnem športnem razsodišču (CAS) v Lozani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bavcb
23. 06. 2012 15.05
+16
Med njegovo kariero so mu vzeli okoli 500 vzorcev, kaj pol to nič ne šteje , ja zakaj so ga pa potem takrat gnjavili , nič mu niso takrat najdli , zato PUSTITE GA NA MIRU , Saj ni drugega kot tisti senilni debilni šefi na USADA , morajoi upravičit svoj obstoj ter izdatke , sicer pa takšna dirka sigurno ne gre na cedevito , pa žgance , govorim o trotedenski tekmi. Tour.
jancee
23. 06. 2012 14.40
-1
kiri kolesr pa ni na dopingu?
krema123
23. 06. 2012 14.14
+4
USADA naj prikaže dokaze pa bo