Drugi športi

Kozmus v Moskvo po kolajno

Ljubljana, 07. 08. 2013 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na 14. svetovnem prvenstvu v atletiki, ki bo med 10. in 18. avgustom v Moskvi, bo nastopilo devet slovenskih predstavnikov, šest atletinj in trije atleti na čelu s Primožem Kozmusom, slovenskim favoritom za odličje v ruski prestolnici.

V Moskvi bodo nastopili Primož Kozmus (Brežice, kladivo), Jan Žumer (Mass, 200 m), Rožle Prezelj (Kranj, višina), Sonja Roman (Štajerska, 1500 m), Daneja Grandovec (Štajerska, maraton), Marina Tomič (Kladivar, 100 m ovire), Snežana Rodič (Mass, troskok), Barbara Špiler (Brežice, kladivo) in Martina Ratej (Kladivar, kopje). Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije (AZS), je kot osnovni cilj 17-članske slovenske ekipe navedel eno kolajno ter še eno do dve finalni uvrstitvi.

Primož Kozmus
Primož Kozmus FOTO: Damjan Žibert

"Moj cilj je 80 metrov in medalja. V tej sezoni izstopa le Madžar Krisztian Pars, kar nekaj tekmovalcev pa je še, ki lahko posežejo v bolj za medalje," je dejal Kozmus, ki bo skušal še na četrtem zaporednem SP (Osaka 2007 2., Berlin 2009 1., Daegu 2011 3.) osvojiti odličje. Tudi zadnji dve olimpijski preizkušnji je končal na zmagovalnih stopničkah z zlatom in srebrom ter dokazal, da je tekmovalec za velike tekme.

Visoko meri tudi Rodičeva, ki z letošnjim osebnim rekordom 14,58 m deli četrto mesto po izidih sezone na svetu. "Želim si finalni nastop in čim višjo uvrstitev. Zadnji treningi so potekali po načrtih, zato si v Moskvi želim izboljšati osebni rekord," je dejala Rodičeva. "Čeprav mi na državnem prvenstvu v Celju ni šlo, kot sem si želela, pa cilji ostajajo isti, to je izboljšanje sedmih mest, ki sem jih kot najboljše doslej dosegla na velikih tekmah," je dejala Ratejeva, ki je bila v finalih olimpijskih in svetovnih prvenstvih v zadnjih letih. Na DP je nastopila iz polnega treninga, ker je morala nadomestiti čas, ki ga je s prisilnim premorom terjala poškodba.

Snežana Rodić
Snežana Rodić FOTO: Damjan Žibert

Tomičeva je letos postala druga Slovenka po Brigiti Bukovec, ki je na visokih ovirah tekla pod 13 sekundami. "Tehnično si želim teči, tako kot lani na OI v Londonu. To pomeni brez večjih napak, kar bo prineslo tudi zadovoljiv izid," je povedala Tomičeva. "Normo sem dosegla bolj pozno kot običajno. To je mogoče celo bolje, ker kaže, da sem v formi tik pred največjo tekmo leta, kar je potrdil tudi včerajšnji trening," je pojasnila Romanova.

Špilerjeva, evropska podprvakinja do 23 let, je ostala na pripravah na Bjelolasici, ker bi nastopila šele ob koncu prvenstva konec prihodnjega tedna. Slovenska rekorderka si želi, da bi po uspešnih nastopih v nižjih kategorijah, kjer je osvajala medalje na velikih tekmovanjih, tudi na članskem SP prvič prišla v finale. Grandovčeva si želi čim hitreje preteči maraton, o času in uvrstitvi pa ne razmišlja.

Steiner je dejal, da je zaradi poškodb doma ostala četverica atletov in atletinj, ki je sicer izpolnila mednarodne norme, že pred sezono pa kar nekaj tekmovalcev zaradi poškodb sploh ni moglo tekmovati, čeprav so v prejšnjih letih dosegali izide za nastope na velikih tekmovanjih. Tako bo razen Špilerjeve celotna slovenska ekipa v ruski prestolnici starejša od tridesetih let.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grega77
08. 08. 2013 18.29
Kaj je renta zdej uredu?
GSMG
08. 08. 2013 17.04
Srečno atleti ! Pokažite da vaše ogromno vloženo delo ni bilo zaman! \"Korl\" vidimo se na sprejemu!
marcheline75
08. 08. 2013 09.22
+4
Dajmo Primož, pokaži vesoljni sloveniji in svetu iz kakšnega testa si ! NAVIJAMO ZATE !
Oliguma
08. 08. 2013 07.44
+5
Kozmus..še eno kolajno potem bo pa že mesečna renta..tak da...
MiroF
07. 08. 2013 16.44
+0
Po moje kolajne ne več !!!
Ata_Smrk
07. 08. 2013 16.14
-4
Komzus. Pejt dam.
Kolosej6
07. 08. 2013 20.49
-3