Drugi športi

FOTO: Kozmus in Majdičeva športnika leta 2009, ekipno nogometaši

Ljubljana, 22. 12. 2009 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Atlet Primož Kozmus in smučarska tekačica Petra Majdič sta najboljša športnika leta 2009 po izboru Društva športnih novinarjev. Ekipa leta je nogometna reprezentanca Slovenije.

Športnik leta 2009-1
Športnik leta 2009-1 FOTO: Damjan Žibert

"Leto, ki je za mano, lahko z eno besedo opišem kot fantastično. Priznanje, pa tudi če sem ga dobila že tretjič, mi še vedno ogromno pomeni. V takšni konkurenci biti najboljši, to je res fantastično," je naziv športnice leta opisala Petra Majdič, ki nocoj praznuje tudi rojstni dan.

"Za mano je uspešno leto, naslovu olimpijskega prvaka sem dodal še naslov svetovnega prvaka. Izpolnil sem vse, kar sem si zadal. Zdaj pa še to priznanje športnika leta, to je ob letošnjem koncu kariere tista pika na i," pa je o minulem letu dejal slovenski šampion v metu kladiva Primož Kozmus.

"O tem letu lahko govorim le o presežkih, reprezentanca je naredila fantastičen rezultat. O priznanju pa lahko rečem to. Mislim, da smo imeli v košarkarjih več kot dostojno konkurenco, ampak menim, da smo si priznanje zaslužili. To priznanje je nekakšen zagon, pozitivno razmišljanje za naprej. Želimo si, da bi se rezultati ponovili tudi drugo leto, vsekakor bo to velik izziv. Za minulo leto čestitam fantom, to je njihov rezultat, upam, da ga bomo lahko ponovili tudi drugo leto, izziv je res velik," pa je povedal selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek.

Med športniki je drugi kajakaš Peter Kauzer (154) in tretji hokejist Anže Kopitar (108), med športnicami pa je bila druga alpska smučarka Tina Maze (284), tretja pa judoistka Urška Žolnir (72). Kozmus, najboljši slovenski športnik lanskega in predlanskega leta, je na OI avgusta lani v Pekingu v metu kladiva osvojil prvo slovensko zlato olimpijsko odličje v kraljici športov v zgodovini in si nato letos v Berlinu kot prvi slovenski atlet priboril tudi zlato na svetovnem prvenstvu. Majdičeva je podobno kot leta 2008 osvojila mali kristalni globus za sprintersko skupno zmago v svetovnem pokalu. Izjemno uspešno športno leto so kronali nogometaši z uvrstitvijo na zaključni turnir svetovnega prvenstva, ki bo prihodnje leto v Južnoafriški republiki.

Športnik leta 2009-2
Športnik leta 2009-2 FOTO: Damjan Žibert

Nagrado za fair play sta prejela telovadec Mitja Petkovšek in njegov trener Edvard Kolar. Miro Cerar, s 30 medaljami na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik, je dobil posebno priznanje ob njegovem življenjskem jubileju; letos je obeležil 70-letnico, Peter Mankoč je za svoje izjemne rezultate v plavanju dobil nagrado za posebne dosežke.

DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na današnji tradicionalni prireditvi Športnik leta v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Uro in pol pred tem je Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, v predsedniški palači sprejel najboljše športnike države in goste, nato pa je imel nagovor na prireditvi.

DŠNS je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo devetnajstič, skupaj pa je bila že 42. DŠNS jo je tudi letos organiziral z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) ter z ministrstvom za šolstvo in šport. OKS, ki je skupaj s Fundacijo za financiranje športnih organizacij, novogoriškim podjetjem HIT, Športno loterijo Slovenije, Telekomom Slovenije in Lohnko inženiringom tudi denarno podprl prireditev, je ob tej priložnosti podelil tudi najvišja priznanja v ne olimpijskem letu.

Po prireditvi je potekala tudi dobrodelna licitacija. Vrhunski slovenski športniki Sara Isakovič, Marija Šestak, Luka Špik, Peter Kauzer, Primož Kozmus, Bojan Tokič, Matic Osovnikar in Mitja Petkovšek so podarili svoje drese društvu za Kakovostno rehabilitacijo otrok Slovenije (KROS), s pomočjo katerih so na licitaciji zbirali denar. Ta bo namenjen za nakup prilagojenih igral in pripomočkov za nov oddelek oziroma njegovo igrišče na Inštitutu za rehabilitacijo republike Slovenije, kar bi omogočalo še kvalitetnejšo rehabilitacijo otrok in mladostnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Atze
24. 12. 2009 23.10
P. Kozmus, je res legenda slovenskega športa, ja, če ga gledamo iz oči drugih držav...za nas pa je sramota! Pa da obrazložim...zavzemal se je za pravice športnikov? Kje so pravice ostalih državjanov republike Slovenije? jih NI! Če se gremo demokracijo in enakost,naj ne bodo razlike...bodimo vsi "v breznu" ali pa vsi "na vrhu"! Zavedajmo se dejstva, da marsikateri slovenski kmet več pregara kot je on sam in zasluži 3x manj. Pa s tem ne zatrjujem, da od njega ni bilo dane energije, zato kar je dosegel..Pa njegove izjave, da je opustil met kladiva, da je opustil svoje srce, zaradi osebnih razlogov, so napihnjeje do konca! Gre se mu za denar in še enkrat za denar, srca pa nima ne v sebi ne v športu...Iz srca sem navijal za preseženih 80m, sedaj ti privoščim da se vržeš, 80 tisoč milj proč od slo. športa, na katerega smo mi, zvesti slovenčki še tako ponosni in opravičujem se Petri ker sem ji namenil premalo besed...pa saj le te niso pomembne...SLAVA TI PETRA!
on30
24. 12. 2009 17.08
za mene kozmus ni naj sportnik leta.....prevec se nosii,,,,,zavec ti naj bo vzor!!!!!!
drey1
23. 12. 2009 23.26
ja kozmus je pa en frajer.... on misli če dobo par medalj na vlkih prvenstvih da je sedaj bog in batina. Se strinjam da so košarkarji več naredli ko nogometaši. Pa naj bojo nogometaši 4 na evrposkem. Košarkarji pa so itak skor vsakič na SP. Po mojem dobijo te nagrade tisti, ki so trenutno najbolj popularni športniki ne pa tudi najboljši.
Zala Gomboc
23. 12. 2009 22.31
+1
petra majdičp si čist zasluži to...
dcunited
23. 12. 2009 21.05
paraolimpijci smo tako ali tako drugorazredna tema haha... pač zaradi specifičnih zadev, ki v športu invalidov so???
McGill
23. 12. 2009 16.33
to mi ni jasno zakaj s5 ta 2 čeprav sta vrhunska, pa je bilo veliko uspešnih športnikov še
moelmol
23. 12. 2009 12.24
vsi se piplete za te ˝all star˝ športnike kaj pa na paraolipijce noben ne pomisli na paraolipijskih kolko kolajn so prinesli pa EP pa SP ? c c c
outsid3@gmail.com
23. 12. 2009 12.10
Kaj pa pavijan fabjan? Dobi drugo leto? :)
328
23. 12. 2009 11.04
Za mene je večji uspeh 4 mesto košarkarjev kot pa uvrstitev nogometašev na SP, ki so imeli tudi srečo s povprečnimi nasprotniki.
senci
23. 12. 2009 08.35
Vsaka čast vsem športnikom in dobitnikom priznanj.Organizatorje pa je lahko sram, da se grejo neko podelitev, marsikateri od športnikov pa po njihovem merilu ni vreden vabila med gledalce .Med njimi je nekaj takih ki imajo olimpijske kolajne, bloudkova priznanja in še in še.Kljub prazni dvorani niso vredni vabila, medtem ko je med publiko bilo opaziti tudi take, ki nimajo veze s športom. Še enkrat kot vsako leto so dokazali, da nisi vreden povabila in ogleda, kljub temu, da te med samo prireditvijo omenjijo tvoje uspehe kar dvakrat in te še celo pokažejo na velikem ekranu. Le čemu......
Blaž Postrak
23. 12. 2009 08.17
Primožu in Petri vse čestitke, Petra tebi pa še vse naj naj za rojstni dan. Reprezentanca pa kapa dol. Bravo športniki vsi.
FCL
23. 12. 2009 07.55
Jao Milivoje, kakšno frizuro imaš :)))) ?
loleklolek
23. 12. 2009 07.52
A Zavec dobi nagrado durgo leto al kak?
damjannoo
23. 12. 2009 07.17
čestitke obema. Majdičeva je zelo garala, da je prišla do tega kar je zdaj. Kozmus prav tako. Škoda mi ga je le ker je nehal. Še lep čas bi lahko zbiral medalje iz največjih tekmovanj ampak njemu to ni dovolj.
lepabiba
23. 12. 2009 07.06
tko kot že parkrat je Petra presenetila s čudovito obleko
LiuMb
23. 12. 2009 00.46
Vztrajna, vestna, porihtana glava, srce na pravem mestu je Petra Majdič.
TITOjr.
23. 12. 2009 00.30
da ne bo pomote zelo sm vesel za naš nogomet. ampak res zelo. najrajše gledam tekme useh reprezentanc sm da slišm SLOVENIJA SLOVENIJA SLOVENIJA :) ja drgač bi pa šu u jar no še rajš u turčijo, sm mi ne bo stegnilo, :(
Boštjan Horvat 1
23. 12. 2009 00.09
TITOjr. se strinjam!!! košarkarji si zaslužijo bar omembe, če ne celo naslova *dream team* slovenije 2009!!!! vsi smo navijali in trepetali za njih,... biti četrta ekipa evrope ni mala kost!!!!!!!!!!!!!!!!!!! drugače pa tak; nogometaši, kapo dol, premagati sovjetsko zvezo ni mačji kašelj,.. upam in verjamem, da se bodo želje uresničile, da bodo mreže nasprotnika porozne kakor beton slabega zidarja!!!! zaslužimo si, da sodelujemo na svetovnem prvenstvu,... kot še mnogokrat je želja, veselje, hrabrost, pristnost, kolegialnost premagala denar in bančne kartice,... južna afrika prihajamo,... sabo nimamo zlatih kartic, imamo pa to kar združuje enake ljudi,..poštenost, brezobzirnost in smisel,.... žal pa revščine ne moremo končati,.. tudi rusi je ne morejo,... vsem ostalim pa vse najlepše,.. kozmusu, ded, ostani v športu, rad bi videl še kak met prek 80m,. ostani skala na slovenskem, ne se predati, kakor se je predal knežji kamen,... vstrajaj,...ambasador slovenske atletike,.. Majdičeva,... ti si beli biser,... kar tako naprej,... vsi smo s tabo,... in z vsemi ostalimi,...nekoč smo bli ponosni na jugoslovanski šport,...danes smo lahko še bolj, ... na slovenski šport,...
TITOjr.
22. 12. 2009 23.37
use lepo in prav. ampak nogometaši grejo komej čez kvalifikacije na SP( čestitke, da ne bo kdo mislu da mam kej proti njim) na EP-ju niso bli. zdaj pa KOŠARKAŠI so bli 4. na evropskem( še zmerej ne morem prebolet da so nam sodniki uzel kolajno). za svetovno ne rabmo kvalifikacij, ker smo si že na evropskem to zaslužil. In zakaj Hudiča so fuzbalerji boljši. Kozmus prosm še naprej meč kladivo k radi vidmo kako zmaguješ Petra usi smo stabo in varjememo vate komej čakam da spet zmagaš!!! ja sej vem da bo to že na naslednji tekmi
Sandi Kova?
22. 12. 2009 22.58
..no k bo vm ratalu postat olimpijski prvak!!!!---tem ki pišete kva kozmus kle dela,vm bom pa jst kupu gajbo pira....vsi misljo sm o teh nogometaših.Kaj so pa sploh že naredl,razn uvrstitve na SP...in pri tem bo tud ostalo!!! Raj si poglejte naše športnike ki sami prlezejo na sam vrh,..beri piši: Mankouč,Majdičeva,Kozmus,Zavec,Petkovšek.......