Drugi športi

Komisija športnikov OKS: V prihodnje še bolj zavzeto

Ljubljana, 14. 12. 2010 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednica komisije športnikov Olimpijskega komiteja Slovenije Brigita Langerholc Žager se bo v prihodnje še bolj zavzeto borila za pravice športnikov in jim zagotavljala potrebno podporo za doseganje vrhunskih rezultatov.

Nekdanji predsednik in zdajšnja predsednica komisije športnikov Olimpijskega komiteja Slovenije veslač Iztok Čop in atletinja Brigita Langerholc Žager sta v Ljubljani predstavila prihodnje delo omenjene organizacije. Komisija se bo še naprej borila za pravice športnikov in jim zagotavljala potrebno podporo za doseganje vrhunskih rezultatov. Glavne naloge bodo zavzemanje za statusne pravice športnikov, njihovo vključevanje v civilna področja po prenehanju aktivnih karier, približevanje olimpizma mladini, šolanje na daljavo, marketinške dejavnosti, zavarovanje športnikov ... Kot je uvodoma dejal Iztok Čop, mandat predsednika mu je potekel jeseni, nato pa so izvolili novo vodstvo, je z minulim delom komisije "delno" zadovoljen.

Brigita Langerholc Žager v prihodnje napoveduje še večjo borbo za pravice športnikov.
Brigita Langerholc Žager v prihodnje napoveduje še večjo borbo za pravice športnikov. FOTO: Miro Majcen

"Trudili smo se po najboljših močeh. Vedeti je potrebno, da je bil to šele prvi mandat te komisije in da smo se v veliki meri učili tudi mi. Skušali smo postaviti sistem in to se bomo trudili tudi v prihodnje. Čaka nas veliko dela, ob tem pa bi se rad zahvalil sodelavcem za korektno sodelovanje," je povedal Čop, ki še naprej ostaja v sestavi komisije. Tej poslej predseduje atletinja Brigita Langerholc Žager, ki je poleg že omenjenih prizadevanj omenila tudi ustanovitev sklada, ki predvideva nagrade oziroma dodatke k programom najuspešnejših športnikov. "Radi bi ustanovili poseben denarni sklad, ki bi bil namenjen športnikom najvišjih kategorij, torej tistim, ki osvajajo odličja na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Eden glavnih ciljev je tudi vzpostavitev sistema šolanja na daljavo, pogovori pa že potekajo s predstavniki vseh slovenskih univerz," je dejala Langerholčeva.

Čop je kot negativno ocenil potezo premierja Boruta Pahorja, ki se je osebno zavzel (le) za Primoža Kozmusa. "Radi bi preprečili takšne 'solo', nesistemske akcije. Naš namen je, da sistem vzpostavimo za vse tiste, ki s svojimi vrhunskimi rezultati dosegajo najvišja mesta v svetovni konkurenci. Želimo si tudi pridobiti stalni sistemski vir s strani države, delno pa smo že bili uspešni pri podaljševanju zaposlitvenih statusov aktivnih športnikov na dve leti po prenehanju športne kariere. V tem času naj bi se športnik nato aktivno vključil v civilno sfero, z brezplačnimi usposabljanji pa bi mu skušali zagotoviti tudi nadaljnje delo v športu, iz katerega izhaja," je še povedal Čop.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.