Drugi športi

KOMENTAR: Obljube s figo v žepu

Ljubljana, 07. 08. 2015 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
74

Slovenska judoistka Tina Trstenjak je pripravljena obesiti kimono na klin. Ne izsiljuje nikogar. Z rezultati se dokazuje in je tista športnica, ki zadnjih nekaj let posluša obljube o zaposlitvi na enem izmed ministrstev. Kljub obljubi, da jo bodo zaposlili, se to ne bo zgodilo.

Saj verjetno poznate zgodbe, ko so kakšnemu slovenskemu športniku obljubili veliko in še več, na koncu pa so športniki najemali odvetnike in se borili za svoje pravice proti lastni zvezi. Imena ta hip res niso pomembna, ampak bi moral članku dodati priponko, da bi lahko naštel vse. Pred leti je glasno na mačehovski odnos države do vrhunskih športnikov opozoril atlet Primož Kozmus, udaril po mizi na 'vrhuncu' koledaskega leta, prireditvi Športnik leta. Zdi se, da se je od takrat spremenilo bolj malo, da so za vse stvari še vedno ključni pokrovitelji, najvplivnejši politiki, mestni ali državni, pa se z veseljem stiskajo športnikom in pozirajo za vseh naslovnicah ob njihovih uspehih. Češ, brez nas ne bi blesteli.

Urška Žolnir (levo) bo ostala brez zaposlitve pri OKS.
Urška Žolnir (levo) bo ostala brez zaposlitve pri OKS. FOTO: Aljoša Kravanja

Tako je bilo tudi, ko je prvo posamično olimpijsko zlato deželi na sončni strani Alp v domovino prinesla judoistka Urška Žolnir. Z odvečnimi kilogrami od samih obljub, ki jih je prejemala z vseh strani. Tudi s stran Judo zveze Slovenije – takrat ji je predesedoval Bogdan Gabrovec. Ta isti človek je ogromno obljubljal, še najbolj mi je v spominu ostala njegova pešpot iz enega bolj oddaljenih svetovnih prvenstev v domovino, če kdo na svetovnem prvenstvu osvoji medaljo. Komedijantsko. Ni delovalo, kot motivacijski vzvod, tekmovalke so zaradi Marjan Fabjana natančno vedele, kaj narediti in pokorile elito. Tudi Lucija Polavder. Luca, ki je zelo dolgo čakala na zaposlitev pod okriljem slovenske vojske in jo po silnih mukah dočakala. Tekmovalka z bronom iz Pekinga, s sedmimi medaljami z evropskega prvenstva, s srebrom s SP v Riju.

Ni bila edina. Naslednja, ki je čakala in čakala in čakala je bila Ana Velenšek. Da je ne morejo zaposliti so ugotovili na podlagi zdravniškega pregleda, ker so laboratorijske preiskave pokazale, da njeno zdravje ni brezhibno. Beri - nekdo je moral prej skozi sito! In potem, ko so stvari prišle v javnost, je čudežno ozdravela in takoj dočakala zaposlitev. A s tem še kalvarije, ko gre za zaposlovanje judoistk ni konec. 27. maja je bila Urška Žolnir obveščena, da bo ostala brez službe pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije, saj je ukinjen program Razvoj kadrov v športu, in z 31. avgustom se zlati olimpijki, ki je bila pred očmi svetovne javnosti že oguljufana med OI v Atenah (polfinalni poraz, ki ga je videl samo sodnik in nihče drugi na prizorišču), kamor je odpotovala, kot rezerva, prekinja delovno razmerje. Žolnirjeva je mimogrede ravno zaradi omenjenega programa zapustila MORS in se priključila projektu, ki mu lahko veliko da.

Bogdan Gabrovec (desno) gre na roko slovenskemu judu?
Bogdan Gabrovec (desno) gre na roko slovenskemu judu? FOTO: Damjan Žibert
Veliki finale
In če ste pomislili, da je tu norčevanja iz judoistk konec, vam moram povedati, da se motite. Najnovejši primer je Tina Trstenjak, kandidatka za naslov svetovne prvakinje, trenutno vodilna na svetovni lestvici v kategoriji do 63 kilogramov. Morda celo nova Urška Žolnir! Ker ni maturirala, nima pogojev za zaposlitev pri Ministrstvu za obrambo RS. Fakt s katerim je seznanjena že leta, a sodi v skupino tistih, ki so med šolo in športom izbrali šport, natančneje judo. Bili in so uspešni v tem kar počnejo. To je uvidela tudi država, pripravila dokumentacijo za njeno zaposlitev, mladenka jo je izpolnila, na dodatnih usklajevanjih pa so ugotovili, da ne bo šlo. To ji sporočili v času intenzivnih priprav na svetovno prvenstvo v Astani in tekmovalko zloimili. Morda tako, da bo kimono dala na spletni oglas in pri skoraj 25 letih, pomahala v športu v slovo. In še to, na dan 3. obletnice zlate medalje Urške Žolnir v Londonu so jo obvestili o tem. Načrtno? Vse zaposlitve, ki sem jih naštel imajo skupni imenovalec, judo klub z'dežele Sankaku. Pri vseh primerih, z izjemo Trstenjakove, je bil predsednik JZS Gabrovec, danes najvplivnejši športni funkcionar v državi, ki bi lahko s sodelavci našel način, da bi se pravilniki spremenili včeraj in bi bile možne izjeme, kot je Trstenjakova. Njegovi zadnji 'napadi' na MORS so tisti iz skupine 'po toči zvoniti je prepozno'. Morda bi bilo lahko drugače … Zveza vseh zvez je na težave že opozorila, ustanovitev je blizu, morda pa tudi nove zveze, ki v aktualni sistem ne verjamejo več. In če bi bila zgodba Trstenjakove vsaj malo slovenska, takšne, kot smo jim dnevno priča na političnem parketu, bi lahko tudi Trstenjakova imela službo. Ne zadnji mesec. Že dolga leta. Mar ne?
Tina Trstenjak ne bo dobila službe, kar je izvedela 14 dni pred SP v Astani.
Tina Trstenjak ne bo dobila službe, kar je izvedela 14 dni pred SP v Astani. FOTO: Damjan Žibert

Zaposlitve v sumljivih okoliščinah so namreč na dnevnem meniju, koliko razpisov se prireja za delovna mesta, koliko kandidatov je bitko za delovno mesto izgubilo še predenj se je prijavilo na razpis. Saj poznate razpise, zaradi razpisa ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

le.professionnel
08. 08. 2015 21.04
-6
Ok za kulturo še razumem,da država financira,ker je le identiteta našega naroda medtem,ko je šport bolj razvedrilo za maso,resda smo lahko ponosni na nekate a je le sekundarnega pomena za državo.
Škrat Bolfenk
08. 08. 2015 13.59
+4
Saj na koncu bi lahko na kakem ministrstvu zaposlili vse zdrave brezposelne slovence, ki so v zivljenju imeli nek uspeh. bi bilo veloko manj brezposenih... Se trinjam da se delo vrhunskih sportnikov posteno nagradi, a da se potem kar tako vse povprek zapsluje na nekih ministrstvih brez nekih konkretnih naloga, razen se igrati bivsega olipijskega prveka in to kar za celo zivljenje pa je malo butasto. Vsat mora znati vnovcit uspeh in si potem iz pridobljenega "kapitala" ustvariti osnovo za nadalnje zivlenje in delo po sportni karieri.
Tone 12345
07. 08. 2015 23.31
+12
to je njena stvar! zakaj bi moralj kar avtomatsko dobit neko sluzbo
Uporabnik113089
07. 08. 2015 20.43
+4
"Zveza vseh zvez je na težave že opozorila, ustanovitev je blizu, morda pa tudi nove zveze, ki v aktualni sistem ne verjamejo več. In če bi bila zgodba Trstenjakove vsaj malo slovenska, takšne, kot smo jim dnevno priča na političnem parketu, bi lahko tudi Trstenjakova imela službo. Ne zadnji mesec. Že dolga leta. Mar ne?" Trstenjakova bi brez težav dobila službo na ministrstvu če bi le spacala peto stopnjo izobrazbe. V tretjem tisočletju, ko se stotnije albanskih priseljencev po 14 dnevnem Schnellkursu slovenščine brez problema vpiše in dokonča srednjo šolo, omenjena gospodična pri 25 letih ni uspela spacati nič. Ja, časi Brigite Bukovec so mimo.
M@ko
07. 08. 2015 18.48
+18
Vsi bi se zaposlili na ministrstvih, vlekli plačo, delali pa nikoli tam... Če si športnik, služi s športom, ne pa z bremenom davkoplačevalcev...
ULT0P40
07. 08. 2015 18.12
+29
Če so zaposlili Tino Maze pri policiji,ki je služila in še služi težke denarje,bi pa res lahko še to judoistko.Kozmus je pa druga zgodba .Hotel je izsiliti rento-penzijo po končani karieri na račun vseh nas davkoplačevalcev.Kljub vsemu spoštovanju in vsem osvojenim medaljam to ni moralno.Ljudje delamo 40 ali več let v in smo dobri na svojem področju vsak dan po 8 ur ali več,da imamo na koncu 500 ali pa 600 evrov penzije.Poleg vsega pa plačujemo vse davke in prispevke,ki nam jih država pobira brez milosti.Vsi športi pač niso denarno donosni kot nogomet,boks,golf in še kateri,zato se vsak športnik,ki se začne ukvarajati z vrhunskim športom mora vprašati kako bo živel po karieri in ali se mu bo to izplačalo.Tako pač je,ali se metalec kladiva,judoist,zidar,pek ali pleskar.
premirka
07. 08. 2015 20.28
+4
Hachi
07. 08. 2015 18.06
+16
zdaj pa takle. naj mi samo en judoist dvigne roko, ki je do 30. leta manj zasluzil, kot sem zasluzil sam, pa sem igral profesionalno kosarko do 23 leta, ko so me zdelale poskodbe. nihce mi ni dal sluzbe kar tako. do danes si nisem postavil hise. ne vozim se v sponzorskih avtomobilih, ... pa sem tudi sam celotno mladost podredil sportu. moral sem odpreti s.p., da mi je klub nakazoval placo, drzavi sem dal skoraj polovico plače. ood takrat pa delam 8 ur na dan. solo sem moral koncati naknadno, brez pardona in plonkanja. nihce od tehle, pa ne zivotari. samo naj mi ne jamrajo. vsak si sam izbere svojo po in naj jo hodi.
lightning
07. 08. 2015 16.45
+6
vsak se v življenju odloči za neko obliko zapsolitve...eni gredo v tovarne, drugi v šole in potem v okviru možnosti in izobrazbe iščejo zaposlitev in sredstva za preživljanje. spet drugi, kot naprimer umetniki in nekateri športniki, pa menijo da jim državna pomoč pripada in se tako tudi vedejo...šport ali pač umetniška dela so njihovo sredstvo za preživljanje in s tem je treba zaslužit in preživet, ne vedno samo čakat na državo
mojca012a
07. 08. 2015 16.37
+5
Žal je v naši ljubi Sloveniji tako, da mora vsak poskrbeti zase. Če si športnik, pač ne moreš pričakovati, da te bodo po končani karieri, živeli vsi davkoplačevalci. Šport ti omogoča, da se lahko promoviraš, s tem poskrbiš da pridobiš sponzorje, nagrade, spoznaš določen krog ljudi, ki ti lahko pomagajo, da se usmerjaš v poklic, s katerim boš lahko preživel. Se pravi, če ne prihraniš dovolj in če ne "pridelaš" dovolj, da bi s tem preživel do konca življena potem je prav, da delaš, da preživiš! Če tega nisi sposoben, potem se postavi na tromostovje s klobukom v roki! Vsi ostali normalni moramo pošteno delati, da preživimo!
murate
07. 08. 2015 16.27
+6
Športnike največ zaposlujejo vojska in policija.Za zaposlitev , bi morali biti jasni kriteriji in pa točno število športnikov . Športnik ne more biti zaposlen v športni enoti,če letno na tekmah pobere 30 000 € ali več.Te enote bi morale biti namenjene v pomoč športnikom,ki so uspešni v nedonosnih športih , oziroma športnikom ,ki brez pomoči ne bodo prišli do vrhunskih rezultatov oziroma profesionalnih pogodb.Se pravi imamo toliko delovnih mest za talente in toliko delovnih mest za tiste ,ki že imajo kariero pa je le ta neprofitna,če lahko tako napišem. Športniki ,ki imajo mesečno plačo 10 000 € ali več in so hkrati še zaposleni v športnih enotah pa jih naj bo sram. Imen ne bom navajal, naj si sami postavijo ogledalo.
pe?navodo
07. 08. 2015 15.20
+3
Drugače pa se strinjam z tistimi ki zagovarjajo urejen sistem razpisov in podeljevanja državnih sredstev z dodatkom za delavno dobo. Ni dobro samo ponujanje nekih služb državnih. Z tem preba končat. Nagrada za neko medaljo ne more bit služba v državni birokraciji in pika.
pe?navodo
07. 08. 2015 22.27
-1
Kaj nisem napisal da bi dobili državna sredstva in plačano pokojninsko za čas športne kariere.
ronson1
10. 08. 2015 07.12
retropil
07. 08. 2015 15.14
+19
Da postaneš profesionalni športnik, se odločiš sam. Nihče te ne sili, da se ne ukvarjaš s tem le amatersko. Profesionalci pa živijo predvsem od svojih uspehov in sponzorjev. Nekaj malega prispeva zveza. Zakaj bi potem dajali še službo, v kateri ne bodo opravljali dela? Fiktivno službo, za kakega slabega jurčka na mesec? Če si uspešen športnik, si skozi kariero tudi prislužiš športno pokojnino. Ne pomeni pa to, da boš pri 30ih "v penziji", potem pa nikoli več počel nič. Ja malo morgen. Gremo v službo. Če nimaš šole, jo boš pa dokončal. Kdo pa meni kaj da? Več kot 10 let sem se ukvarjal s športom, Najboljši rezultat je bil 7. mesto na svetovnem pokalu. Kaj imam danes od tega? Priznanje in spomine, delam pa na delovnem mestu, ki je nižje rangiran od moje izobrazbe. Zakaj? Ker v svojem poklicu nisem dobil šihta, tu pa. In sem zadovoljen s tem. Tako deluje svet, ne moreš luftat celo življenje in vlečt denar, samo zato, ker si nekoč nekaj dosegel.
FolkloraS
07. 08. 2015 15.05
-3
Športniki so ambasadorji države, za katero tekmujejo. Država je totalno nesposobna, zagotoviti dobre pogoje za športnike, Ne vem zakaj se ob njihovem uspehu naslajajo politiki, pardon tu gre za njihovo promoviranje.
delfin11
07. 08. 2015 14.09
+1
PODEN OD KOMENTARJEV...
Darth Sidious
07. 08. 2015 14.22
+4
Po nicku sodec sklepam da si kak plavalec...Kdo sportnike sili v sport, da ne dokoncajo sole?
Mali medo
07. 08. 2015 13.59
+7
glave socijalistične kje piše da je država dolžna poskrbeti zate ,če si športnik
delfin11
07. 08. 2015 14.10
+0
JA...DRŽAVA NAJ ZMEČE MILIJONE IN MILIJONE V BANKE..TO BO JA....ŠKODA BESED...
Uporabnik1110355
07. 08. 2015 13.52
+2
takšne komentarje bi pričakoval če bi bilo govora o recimo nekem Tenisaču, nogometašu ampak za en ubogi judo, ki itak diha na škrge kar se financ tiče, ki ga mediji ne povohajo če ni ravno zlata olimpijska medalja. Jaoo slovenceljčki moji, ne želi drugemu to kar ti živiš, raje se pobrigaj zase .
pe?navodo
07. 08. 2015 15.26
+3
Če je športnik zaradi medijev, potem jaz tega športa ne razumem. Medij enkrat je drugič ni, posameznik se pa z športom ukvarja v prvi vrsti zaradi sebe in svojega dokazovanja. Za svoje uspehe v športu ki ga ljubi.
zakaj1
07. 08. 2015 13.20
+4
Daleč od tega, da bi ti jaz dal službo, samo zato ker si dobitnica medalje ali večih medalj. Sem športnik ampak tega ne podpiram.
kiboko
07. 08. 2015 13.27
+5
Jaz bi sport podprl, ampak ne na ta nezakonit in netransparenten nacin. To je res nesmiselno. Tudi drugi talenti so npr. glasbeniki in bi to moralo biti urejeno preko stipendij in javnih razpisov, ne pa komisij, ki dodeljujejo fiktivna delovna mesta. Pokvarjena drzava posteno ne zna vec ukrepati, vse je skorumpirano, pod mizo, preko zvez ... a nezakonito.
slovenc59
07. 08. 2015 13.04
-3
KO človek bere topoumne komentarje spodaj, od ljudi, ki v življenju niso dosegli niti enega uspeha, pa čeprav v športu, potem ni čudno, da imamo take funkcionarje na najvišjem nivoju, ki mimogrede spadajo med zgoraj opisane, pa še plačani in to ne slabo, so za slikanje z uspešnimi športniki. Ko je pa treba najdit tistih par sto € na mesec za vrhunske športnike, se pa iščejo neki kao pogoji za zaposlitev. Pa saj ne bo ministrica, za božjo voljo. Sicer je tole o čemer piše članek samo še en odraz, da smo totalni butci ! Na vseh področjih !
kiboko
07. 08. 2015 13.11
+5
Sportnikom je treba pomagati preko odprtega javnega razpisa, ki vsem sportnikom daje enako, glede na zastavljene kriterije ... ne pa tako, da se za nekatere, preko prijateljskih zvez ali politicnega nepotizma ustvarja fiktivna delovna mesta na ministrstvih. To je res nedopustno, ceprav gre za utecemo prakso. Te uradnike bi bilo treba kazensko preganjati.
zakaj1
07. 08. 2015 13.22
+4
Dragi slovenc pol bi vsi športniki šli v javno upravo delat? Nevem meni se to ne zdi smiselno, itak pa samo ženske jamrajo kak jim gre slabo.
mr.T
07. 08. 2015 19.03
+2
Darth Sidious
07. 08. 2015 12.55
+7
Cakej mal, a to vi resno? Jamrate ker nekdo (ki ne izpolnjuje pogojev, mimogrede) ne dobi sihta v javni upravi "mimo vrste." Zakaj pa bi morali imeti sportniki kakrsnokoli prednost pred navadno "rajo?" Ce nimas izobrazbe je nimas. Zakon naj bi bil za vse enak? Al kako?
kiboko
07. 08. 2015 13.09
-3
Ne, zakon ne velja ... prakticno vsi javni usluzbenci so dobili sluzbe nezakonito. Vsi vemo, da so drzavni usluzbenci domoljubi in bi zato oni sportnikom zrihtali fiktivno sluzbo, taksno kot jo imajo drzavni usluzbenci ... Nezakonitost dejanja sploh ni problem, problem je da sportnica ne zadovoljuje pogojev, to pa je birokratska ovira, ki je nad zakoni, gre za pravilo drzavni usluzbencev. Skratka, nezakonita fiktivno sluzba ni problem, izobrazba pa je problem. To drzavo bo potrebno razmontirati.
NX11
07. 08. 2015 12.46
+10
Sam da ima hrvaško-stbski milijonar Šerbedžija, ki nikoli ni zastopal Slovenije, slovensko pokojnino....
pe?navodo
07. 08. 2015 15.29
-1
Lahko jo ima če je v Sloveniji si plačal vsaj 3 ali 5 let delavne dobe. Jaz imam tud lahko po istem kriteriju avstrijsko.