Drugi športi

KOMENTAR: Morda še ni, toda Đokoviću ne manjka veliko, da postane najboljši vseh časov

Ljubljana, 10. 01. 2016 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
35

Novak Đoković je v finalu teniškega turnirja v Dohi ponižal Rafaela Nadala in prvič v karieri razmerje medsebojnih obračunov s Špancem postavil sebi v prid (24:23).

Novak Đoković - nesporni teniški kralj minulega leta. Na prav vseh turnirjih, na katerih je nastopil, se je uvrstil v finale.
Novak Đoković - nesporni teniški kralj minulega leta. Na prav vseh turnirjih, na katerih je nastopil, se je uvrstil v finale. FOTO: AP
Tenis, ki ga je Novak Đoković prikazal v finalu, je bil prava poezija. Še eno raven višje od igre, ki jo je Srb kazal v lanski, fenomenalni sezoni. Če bo nadaljeval s takšnimi predstavami, ga bomo čez čas zagotovo označili za najboljšega igralca v teniški zgodovini. Đoković je v zadnjih dveh letih pravi strup za celotno teniško karavano. Zdi se, da se z njegovo igro, ki upodablja teniško popolnost, lahko na dober dan kosata zgolj Stan Wawrinka in švicarski maestro Roger Federer. Prav slednji za mnoge velja za najboljšega teniškega igralca vseh časov. Številke govorijo njemu v prid, a vprašanje, ki se v zadnjem času, poraja, je, kdaj ga bo Đoković ujel. Švicar je rekorder po številu osvojenih grand slamov (17, Nadal in Sampras po 14, Nole 10) in je trenutno upravičeno eden izmed glavnih kandidatov za najboljšega na svetu vseh časov, a vendarle velja povedati, da se je ob pravem času znašel na pravem mestu. V prvi polovici svoje kariere ni imel tako kvalitetnih nasprotnikov kot v zadnjih letih. Vem, mnogi me boste prav zaradi teh vrstic linčali. Lleyton Hewitt, Andy Roddick, Marat Safin pa še kdo so odlični teniški (nekateri že nekdanji) igralci, a vendarle se nihče od njih ne more primerjati s trojico Rafael Nadal, Andy Murray in Novak Đoković. In ne, nisem pozabil niti na Andreja Agassija in Peta Samprasa, ki ju je Federer premagoval ob svojih prvih večjih kariernih uspehih. A dejstvo je, da sta oba tedaj že igrala v zatonu svoje igralske kariere.

S čim se ga lotiti?
Redko se zgodi, da nasprotnik pred tekmo težko sestavi taktiko za nasprotnika, a ko trenerji analizirajo Đokovićevo igro skorajda ne morejo najti slabosti. Kako ga prebiti? Na katero stran mu igrati, ko pa je fantastičen tako na "backhand" kot "forehand" strani? Se raje braniti ali ga napadati? Težko je izbrati pravi pristop, dejstvo pa je, da v zadnjem času celotni teniški srenji preostane zgolj upanje, da Đokovića ujamejo na slab dan. Še najlažje proti Srbu igrajo visoki in močni serverji, ki jim z bombami uspe dobivati igre na svoj servis, a težava sledi v podaljšani igri, kjer Đoković skorajda vselej dvigne raven svoje igre in dvoboje odloča sebi v prid.

Nadalov spin praktično vsem igralcem povzroča težave na 'backhand' strani, Đoković pa je našel način, kako ukrotiti žogice Španca.
Nadalov spin praktično vsem igralcem povzroča težave na 'backhand' strani, Đoković pa je našel način, kako ukrotiti žogice Španca. FOTO: AP

Rafael Nadal v finalu Dohe ni igral slabo. V prvem nizu je napravil vsega pet nevsiljenih napak, pa ga izgubil s kar 1:6. V oči bode predvsem hitrost Đokovićevih udarcev, saj so žogice Srba v finalu bile v povprečju približno deset kilometrov na uro hitrejše kot na preostalih obračunih v katarski prestolnici. S tem je dokazal, da se proti najboljšim teniškim igralcem lahko še dodatno motivira, poleg tega pa je trenutno tako psihično trden, da lahko igra napadalen tenis praktično z vsakega delčka igrišča. 

In če zaključim s tem, s čimer sem začel. Morda še ni, toda Đokoviću ne manjka veliko, da postane najboljši vseh časov. Seveda pa bo, če želi, da ga bomo oz. bodo tja postavili, moral osvojiti še edini manjkajoči grand slam Roland Garros. Prav turnir v pariški prestolnici bo poleg olimpijskih iger v Riu, ki se bodo za mnoge presenetljivo igrale na trdi podlagi, že letos njegov največji psihološki preizkus v karieri.

Federerjevi rekordi bodo ob taki igri Đokovića kmalu ogroženi.
Federerjevi rekordi bodo ob taki igri Đokovića kmalu ogroženi. FOTO: AP

Ljubitelji statistike boste seveda v pravzaprav namišljeni bitki za najboljšega vseh časov hitro našli prednosti Rogerja Federerja. A ne pozabite, številke govorijo tudi v prid Đokovića. Razmerje medsebojnih obračunov z Nadalom (24:23), razmerje s Federerjem (22:22) in razmerje z Murrayjem (21:9) le potrjujejo zapisano trditev v naslovu. Pa čeprav Srb najverjetneje marketinško ne bo nikoli tako zanimiv, kot sta Federer in Nadal. Toda to njegove nesporne teniške popolnosti nikakor ne sme zamegliti. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

POVEMRESNICO
11. 01. 2016 10.54
+7
Definitivno zame JE Novak N01 vseh časov.
Ruska avantura.
10. 01. 2016 21.28
+5
Konec je zahodne vladavine v vsem, vse so uničl in pokradl da so si zgradili lažni imperji bravo nole ima BOGA,da se ljudje mal zamisljo.
selecao
10. 01. 2016 19.10
-5
Kako ali ni Rod Laver najboljši vseh časov? Saj so včasih tudi igrali tenis?
giovanni2
11. 01. 2016 09.13
-3
Minuse ti dajejo tisiti, ki mislijo, da se je tenis začel takrat, ko so ga oni začeli gledati.
Robert Flisar
10. 01. 2016 18.06
-3
kot prvo,se nekateri naučite prav pravopisno pisat,kot drugo,postavljaj ločila,kot tretjo,kako lahko končate kakoršnokoli šolo,z tako pisavo.Saj res,v Sloveniji je vse mogoče...In Nadal,ni več tisto,kar je bil,in nikoli ne bo več,on je postal še en povprečen igralec..in res Nole,nima konkurence,saj je v zadnjihg letih v vrhunski formi..Federer je že malo prestar,ni več tiste koncentracije..Najvažnejše pa je,da enostavno ni konkurence,kdo Murray,Raonič,ali kdo drug,vsakemu,se,na prestopno leto nekaj poser..je,in to je to.Federerju,pa vsaka čast,da pri 34 letih,je še vedno top 3 svetovnega tenisa in še vedno edini konkurent Noletu,da ga premaga...o ostalih,pa škoda,besed,kot sem zgoraj napisal,tu pa tam kateremu,kaj poser..je...in so samo za statistiko..in to je resnica...in si lahko zatiskaš oči pred tem,a vseeno je resnica...kot pisave večine od vas,pisava vaša je za nikamor,a si tudi pred tem zatiskate oči,a resnica pa je...
TheMatrix1
10. 01. 2016 19.06
+4
Robert ti pravis za pravopis? Ti js zdej najdem napake v pisavi? Ne pametuj pametnjakovic
bpreprot
10. 01. 2016 19.50
+2
"kot prvo", nisi niti začel pisat in si že pokazal da si nepismen. Naprej pa ne bom bral...
rjavookisan
11. 01. 2016 11.18
+3
kera blamaža pismu,ej....a si ti resen Flisar
MesOjediPinGvin
10. 01. 2016 18.03
+9
Tako kot je Fedex dominiral v "zatonu" Agassija in Samprasa, tako Nole dominira v "zatonu" Fedexa in Nadala. Jaz temu ne bi rekel zato ampak DOMINANTNOST. Nole je v top formi zadnji dve leti in tudi približno ni igralca, ki bi bil tako psihično trden, kot Nole. To ga dela največjega na svetu ali pa dosti blizu temu. Pač nima toliko GS-ov kot Fedex, ima pa veliko možnosti, da jih doseže in preseže glede na njegovo starost. Zame bo Roger vedno največji, spoštujem pa tudi Noletove dosežke. Kapo dol vsem.
Mariborrrrrrrrr
10. 01. 2016 17.29
+11
Nekateri se bojo pozrli do kosti od zavisti noleeeeeeeeeeeeeeeta samo tak naprej poezija tenisa se doben kateri kol igralec ni tako nadigral rafkota kot ga je Noleeeeeeeeeeeeeee sam je v izjavi povedal da takega tenisa dobrega ne igra doben tenisac kolko je blo tu vinerov z strani enega in drugega kot nekateri bluzijo da ma noleeeeeeeeeeeeeee dolgocasno igro zradiro je nadala ferdo lahko samo sanja o tem ostani zdrav Noleeeeeeeeeeeeeee se enkrat cestitke za res noro dober tenis
Robert Flisar
10. 01. 2016 18.05
-1
kot prvo,se nauči prav pravopisno pisat,kot drugo,postavljaj ločila,kot tretjo,kako lahko končate kakoršnokoli šolo,z tako pisavo.Saj res,v Sloveniji je vse mogoče...In Nadal,ni več tisto,kar je bil,in nikoli ne bo več,on je postal še en povprečen igralec..in res Nole,nima konkurence,saj je v zadnjihg letih v vrhunski formi..Federer je že malo prestar,ni več tiste koncentracije..Najvažnejše pa je,da enostavno ni konkurence,kdo Murray,Raonič,ali kdo drug,vsakemu,se,na prestopno leto nekaj poser..je,in to je to.Federerju,pa vsaka čast,da pri 34 letih,je še vedno top 3 svetovnega tenisa in še vedno edini konkurent Noletu,da ga premaga...o ostalih,pa škoda,besed,kot sem zgoraj napisal,tu pa tam kateremu,kaj poser..je...in so samo za statistiko..in to je resnica...in si lahko zatiskaš oči pred tem,a vseeno je resnica...kot pisave večine od vas,pisava vaša je za nikamor,a si tudi pred tem zatiskate oči,a resnica pa je...
Mariborrrrrrrrr
10. 01. 2016 18.50
+1
Tebe pa je skoda ves profesor kurje fizike zato bi bil dober pa ne pametuj ker stem si pokazo da nisi pametn poserji se
masaker
10. 01. 2016 19.00
-3
TheMatrix1
10. 01. 2016 19.03
+3
Robert Flisar ok ce je prestar pol pa lepo naj gre v penzijo in to je to
masaker
10. 01. 2016 19.05
-3
Zakaj v penzijo, če je še vedno edini poleg Wawrinke, ki premaga Djokoviča???? In to pri 34 letih ;)
NerdIRL
10. 01. 2016 14.53
-24
Pa sej ne morem vrjet. Đoko fedexu niti do kolen ne seže. Federer je v svojih najboljših časih imel konkurenco, djokovič je pa zdej nima. Da je 34 letni federer že nekej časa 2. na teniški lestvici mislim da vse pove.
Uporabnik458403
10. 01. 2016 14.58
+18
TheMatrix1
10. 01. 2016 15.04
+2
fora je v tem da djokoviču noben nemore nič, enostavno mašina je, ko igra slabo misliš da bo izgubil potem pa zdvigne svoj nivo igre in nakoncu zmleje nasprotnika, zato nima konkurence, ker mu noben nič nemore skor igra vrhunski tenis, fedex je št.2 sej ne igra slabo, moreš vedet da vsakmu po turnir manjka, noben še ni osvojil vse turnirje, in če to leto djoković osvoji roland garos bo postavljen za najboljšega tenisača vseh časov, pa da nevem kolkrat je za tebe fedex najjači
Die einemaister
10. 01. 2016 16.08
+5
matrix, pa ti si zadrogiran??? Kdo ni osvojil useh 4 GS ??? A gledas tenis zadnjih 14 dni????
ivica26
10. 01. 2016 16.16
+3
ceflon jej dr.k kmetavzar en mole ga ubija skoz zadnji dve leti
ivica26
10. 01. 2016 16.17
ivica26
10. 01. 2016 16.18
+1
kako nima konkurence federer nadal muray wawrinka ti si bolnik res ne vem ker ti tenis gledas
TheMatrix1
10. 01. 2016 19.01
+2
Srpkladivo...verjemi mi da si ti zdrogiran ampak neves da si. Js sem cisto cool. A ti ocitno nimas osnovne...poglej se enkrat kaj sem napisal pa ti bo jasno vse..ce nisi zastopil ti razlozim. Nisem reku da noben ni osvojil 4 grand slam ampak da vsakemu manjka turnir ali je to gs ali masters itd..verjemi da skos gledam tenis..ti pa smrki se naprej
iMichael
10. 01. 2016 14.53
+11
Članek na mestu, kako je možno da takšen nivo igre drži že eno leto je nekj kar nikomur ni jasno. na vsakem turnirju je igral finale, konkurenca je že znana, moraš igrat max da si v finalu in kako njemu to uspeva da je toliko trden, psiholosko stabilen, fokusiran, motiviran, agresiven ob enem pa tudi mehek z loparjem. To meji z znanstveno fantastiko
NerdIRL
10. 01. 2016 14.54
-13
rossonero.acm
10. 01. 2016 15.31
+9
pol pa naj nehajo...da se ne bojo sramotil še bolj...če že glih o konkurenci neki..
iMichael
10. 01. 2016 16.35
+2
Konkurenca je isti ta Fedrer ki je najboljsi vseh casov in ne more osvojit gs ze 5 let zarad Djokovica in nadala. Federer od svojega 29 leta ne more nic osvojit. Djokovic pa igra pri 28 tenis svojega zivljenja. Tko da ne primerjaj danasnjih let, raje se vprasaj zakaj Roger ne osvaja nic ze vrsto let. odgovor je jasen. Dobil je konkurenco pravo. Pred tem je pa pobiral gs od tenisacev ki niso osvojili 2 gs v karieri.
Mariborrrrrrrrr
10. 01. 2016 17.21
+4
masaker
10. 01. 2016 19.03
-2
Michi......ne bluzi, če nimaš pojma. Ko bo Novak pri 34 letih v finalu GS turnirja, potem se oglasi spet. Kar pa itak sam veš, da nikdar ne bo. Ko bo enkrat forma padla, je on adijo.....isto kot Nadal.
iMichael
10. 01. 2016 19.42
+5
Djokovič igra iz leta v leto bolje, težav z poskodbami nima. Čas je pred nami, bomo videli... Na tvoj nivo se pa ne bom spuscal, če nisi pripravljen sprejet drugacno mnenje, to ni moj problem....
Mariborrrrrrrrr
10. 01. 2016 19.44
+1
Daj pokaj ferdolino ker ti nimas pojma nadal je tvojega ferdota 23krat narezo tak da nadal glede njega lahko gre v penzijo ker je slabsi kot nadal
ennnnnnnn
10. 01. 2016 14.45
+5
končno en dober članek.
KVADEJ
10. 01. 2016 14.32
+3
morda še ni?? ker pa je biu približno??? NAJJAČI TENISER VSEH ČASOV
DKR
10. 01. 2016 14.29
+1
Linčal te ravno ne bom, treba pa je povedati, da ima tvoja "diagnoza" veliko lukenj. Nadal je bil v zadnjih letih večkrat poškodovan, Federer zaključuje kariero in Novak se je pojavil ob pravem času. V vsakem obdobju je nekaj igralcev izstopalo, tudi v času Samprasa, Borga,.....je bilo isto. Novak je najmlajši od trojice in to s pridom izkorišča.
mcHudurra
11. 01. 2016 09.43
-3
Čez leta pa bodo ugotovili, da Djoković ni samo treniral z igralcem, ki je padel na dopingu ampak ga je tudi koristi isto kot kolesarji in Nadal ko je bil nepremagljiv.