Drugi športi

VIDEO: Kolesarski spektakel v prestolnici

Ljubljana, 17. 06. 2012 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zadnja, 4. etapa kolesarske dirke Po Sloveniji bo potekala v središču Ljubljane, kjer se bodo tekmovalci pomerili v 17,8 km dolgi vožnji na čas. Kot predzadnji bo šel na progo Jani Brajkovič (Astana), ki lovi svojo prvo zmago na največji slovenski dirki.

Ljubljanski kronometer
Ljubljanski kronometer FOTO:

Ljubljana bo danes v znamenju vrhunskega kolesarstva. Vsi ljubitelji tega pri nas zelo popularnega športa bodo lahko prišli na svoj račun, če se bodo odpravili v središče mesta in od 14. ure v boju z minutami in sekundami spremljali tekmovalce na 19. kolesarski dirki Po Sloveniji. Po odlično uspeli lanski premieri, ko je bil na ljubljanskih ulicah pred številnimi gledalci na sporedu prolog (1. etapa), so organizatorji naše največje kolesarske dirke letos znova pripeljali karavano v glavno mesto. S pomembno spremembo, vožnja na čas bo tokrat odločala o končnem zmagovalcu, saj je na sporedu zadnji dan dirke. Zato je tudi proga daljša od lanske, kolesarji bodo imeli start in cilj na Kongresnem trgu, vmes pa jih čaka najprej krog okoli Rožnika (po Slovenski, Gosposvetski, Celovški, Vodnikovi, Večni poti, Prešernovi, Šubičevi mimo startnega mesta), v drugi polovici pa je proga podobna lanski (iz centra po Karlovški in Dolenjski ter nazaj skozi predor pod Gradom, mimo tržnice in Stolnice, čez Tromostovje in po Wolfovi v cilj na Kongresnem trgu). Dolžina današnjega kronometra je 17,8 kilometra, kar je sicer manj od ur resnice, ki jih poznamo z največjih dirk, vendar dovolj, da bodo vrhunski kronometristi lahko pokazali svoje znanje in moč. Eden od teh, če ne kar najboljši kronometrist med kolesarji, ki so na startni listi 19. dirke Po Sloveniji, je Jani Brajkovič. Kapetan Astane je glavni kandidat za etapno zmago, po odlični predstavi v kraljevski preizkušnji pa praktično edini kandidat za slavje v skupni razvrstitvi. Brajkovič bo startal predzadnji (15:44), za njim pa se bo na progo podal le še lastnik modre majice vodilnega Domenico Pozzovivo (Colnago), ki ima 4 sekunde prednosti v skupnem seštevku. Vendar, kot pravi Italijan sam, je to odločno premalo, da bi imel kaj možnosti proti nekdanjemu mladinskemu svetovnemu prvaku v vožnji na čas. Brajkovič se je pred zadnjo etapo najbolj bal Kristijana Korena (Liqiugas), ki je prav tako sposoben odpeljati odličen kronometer na tej dolžini, zato je Belokranjec tudi napadel na zadnjem gorskem cilju sobotne etape in si je tako pred reprezentančnim kolegom pridirkal praktično neulovljivo prednost. Koren za Brajkovičem zaostaja 1 minuto in 53 sekund!

Startni časi zadnjih 10 tekmovalcev v današnji 4. etapi (najboljši v generalni razvrstitvi):

15:28 Kevin Seeldraeyers (Bel) Astana
15:30 Jure Golčer (Slo) Tirol
15:32 Gomez Anacona (Kol) Lampre-ISD
15:34 Tomaž Nose (Slo) Adria Mobil
15:36 Bruno Pires (Por) Saxo Bank
15:38 Francesco Failli (Ita) Farnese Vini-Selle Italia
15:40 Kristijan Koren (Slo) Liquigas
15:42 Daniele Ratto (Ita) Liquigas
15:44 Jani Brajkovič (Slo) Astana
15:46 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.