Drugi športi

Kolesarja leta 2013 Matej Mohorič in Tanja Žakelj

Ljubljana, 21. 11. 2013 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kolesarska zveza Slovenije (KZS) je na Ljubljanskem gradu podelila nagrade najboljšim v letu 2013. Lovoriko za najboljšega kolesarja sta prejela Matej Mohorič in Tanja Žakelj.

Tanja Žakelj
Tanja Žakelj FOTO: Martin Platter

V ženski konkurenci je bila Tanja Žakelj v letu 2013 brez resnejše tekmice. Osvojila je naslov evropske prvakinje v olimpijskemu krosu, v svetovnem pokalu dosegla dve zmagi (tudi premierno za Slovenijo na tekmah svetovnega pokala v krosu), na koncu sezone pa dvignila lovoriko za skupno zmago. Žakljeva je na mestu najboljše kolesarke leta nasledila Blažo Klemenčič, ki je bila najboljša lani.

Matej Mohorič si je na svetovnem prvenstvu do 23 let z izjemno vožnjo privozil mavrično majico. S tem je postal prvi kolesar na svetu, ki je v prvi sezoni med mlajšimi člani ponovno osvojil naslov svetovnega prvaka, saj je bil najboljši tudi lani med mladinci.

Za posebne dosežke v gorskem kolesarstvu so nagrade prejeli evropski podprvak v krosu na izpadanje Miha Halzer, Zarja Černilogar, ki je v spustu osvojila skupno zmago v evropskem pokalu, in Miran Vauh, ki je na evropskem prvenstvu v štirikrosu in spustu osvojil bron, postal pa je tudi zmagovalec evropskega pokala.

Nagrade za posebne dosežke v cestnem kolesarstvu sta dobila Luka Mezgec, ki se je letos uveljavil med najboljšimi sprinterji na svetu, in Simon Špilak, ki je bil v letošnjem letu najboljši slovenski profesionalni tekmovalec. Tadej Valjavec je dobil posebno nagrado ob koncu kariere, ki jo je prejel iz rok Mohoriča.

Matej Mohorič
Matej Mohorič FOTO: Miro Majcen

Najboljša gorskokolesarska ekipa leta 2013 je KD Rajd-Ljubljana, med cestnimi ekipami je slavila zmago Adria Mobil. Za najboljša rekreativna kolesarja so izbrali Andrejo Jagodic in Mateja Lovšeta, za dolgoletno delo na zvezi so se zahvalili Milanu Knezu, za prispevek v kolesarskem športu pa so podelili nagrado Francu Hvastiji. Na prireditvi so se spomnili tudi enega od začetnikov gorskega kolesarstva pri nas Gorazda Stražišarja, ki je ob padcu umrl v ponedeljek.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sercek
22. 11. 2013 10.13
Kot šah - sediš in športaš. (; Čestitke obema!
me987
22. 11. 2013 08.24
+4
Matej bo nekoč zmagal Tour :)
Das Experiment
22. 11. 2013 00.23
+1
barvo nasi! :)
lambily
21. 11. 2013 20.50
+2