Borilni športi

VIDEO: Briedis ostal neporažen med profesionalci in z naslovom svetovnega prvaka stopil v čevlje Bellewa

Dortmund, 01. 04. 2017 22.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Latvijski boksar Mairis Briedis je v borbi za naslov prvaka v kruzerski kategoriji po različicah IBO in izpraznjeni WBC (Tony Bellew se je preselil v težko kategorijo) v nabito polni Westfalenhalle v Dortmundu premagal Nemca bošnjaških korenin Marca Hucka (rojenega Muamerja Hukića). To je bila še njegova 22. zmaga v karieri profesionalca, v kateri ostaja neporažen.

Marco Huck (40-4-1) se je rodil sicer v srbskem Ugau v nekdanji republiki Jugoslaviji, a se je Bošnjak skupaj z družino pri osmih letih preselil v Nemčijo in dobil tamkajšnje državljanjstvo, pri čemer si je spremenil ime v Marco Huck. Izkušeni 32-letni boksar je kar 13-krat zapored uspel ubraniti naslov v kruzerski kategoriji po različici WBO, kar je rekord v tej kategoriji, ki si ga lastita skupaj z Johnnyjem Nelsonom.
V prvi rundi sta se boksarja previdno zgolj otipavala in iskala način, kako se ustrezno približati nasprotniku. V drugi je Latvijec prevzel pobudo, Marco Huck pa je skušal razbijati ritem Mairisa Briedisa s predkloni in umikanjem na vrvi. Kljub temu je prejel kar nekaj natančnih udarcev s strani Latvijca v obraz. Tudi v tretji rundi je Briedis nadaljeval z ofenzivo, Huck pa se je pogosto zatekal k klinču (objemanje, op. p.). Udarcem z levim direktom Latvijca pa tudi v tretjem dejanju borbe za naslov prvaka kruzerske kategorije po različicah IBO in WBC ni mogel uiti. V četrti rundi se je zgodba prvih treh rund nadaljevala vse do zadnjih 20 sekund, ko je Hucku uspel prvi resnejši protinapad, ko je Briedisu le uspel zagroziti in pokazati najmočnejše orožje – protinapad. V peti rundi pa je svojo sposobnost ofenzive pokazal Briedis, ki je pol minute pred iztekom runde razvil nekaj izjemno močnih udarcev, a se je Huck dovolj hitro spravil v obrambni položaj, da mu Latvijec ni prišel do živega. Tudi v šesti rundi je Briedis namenil več natančnih udarcev nasprotniku, zelo nevaren je bil tudi z enim od aperkatov, a je za las zgrešil brado Nemca. Podobna zgodba se je odvijala tudi v sedmi rundi, ko je Briedisu uspel zelo čist udarec v glavo Hucka, ki pa mu nikakor ni zamajal tal pod nogami. V osmi rundi je Briedis z aperkatom 25 sekund do konca runde pošteno pretresel glavo Hucka, ki pa je pokazal, da težko pade na tla. Do tega aperkata pa je Huck v tej rundi pokazal največ do tega trenutka.
Briedis v Latvijo odnaša dva pasova (WBC in IBO) kruzerske kategorije.
Briedis v Latvijo odnaša dva pasova (WBC in IBO) kruzerske kategorije. FOTO: AP

Deveta runda je bila podobna osmi, a je znova v samem zaključku runde več natančnih udarcev nasprotniku namenil sicer v 21 prejšnjih dvobojih profesionalca še neporažen Latvijec. Deseta runda je bila polna klinčev, ki se jih je začel posluževati tudi Briedis, čigar noge niso bile več tako sveže kot v uvodnih sedmih rundah. A kljub temu je bil on tisti, ki je v zadnjih sekundah runde prevzel pobude, Huck pa se je zatekel v obrambni položaj. V enajsti rundi je prevlado še naprej imel Briedis, Huck pa se je poslužil kar nekaj sumljivih udarcev, nad čemer se je Latvijec seveda razumljivo pritoževal, potem ko je dobil dvakrat komolec v glavo v klinču ter udarec pod pas. Dvanajsta runda je bila podobna enajsti, vidno je bilo, da sta bila boksarja že precej utrujena, Huck pa je skušal z zadnjimi napadi, s katerimi bi morebiti zamajal tla Latvijca. A to mu ni uspelo, tako da so zmagovalca odločili sodniki. Ti so soglasno razglasili, da je zmagovalec (116:111, 117:110, 118:109) dvoboja Latvijec Briedis. Tako si je prislužil Huckov IBO pas kruzerske kategorije ter izpraznjega WBC, potem ko se je Tony Bellew uspešno preselil v težko kategorijo, a ima s strani organizacije WBC poseben status in bo ob morebitnem povratku v kruzersko kategorijo nemudoma lahko boksal za naslov svetovnega prvaka.

V prvi borbi večera, ki je bila del mednarodnega prenosa (tudi na VOYO) je Emil Markić iz Bosne in Hercegovine zlahka premagal Gruzijca Bekaja Aduašvilija. Mostarčan je z močnimi in hitrimi udarci odprl podočnico nasprotnika že v drugi rundi in slavil s tehničnim nokavtom. To je bila sicer še 24. zmaga (19. z nokavtom) 33-letnika, ki je v karieri izgubil le enkrat. Še pred prvo borbo mednarodnega prenosa sta se pomerila Gruzijec Georgi Abramišvili in domačin Ibrahim Guemues v srednji kategoriji, dvoboj pa je kasneje služil za televizijsko 'mašilo' mednarodnega prenosa. Abramašvili je po že zaključeni četrti rundi zaradi poškodbe predal dvoboj in tako se je 27-letni domačin Guemues sicer po neravno bleščeči predstavi veselil še enajste zmage v karieri profesionalca, prav vse pa je dobil predčasno.

V drugi borbi mednarodnega prenosa sta se za naslov prvakinje v srednji kategoriji po različici WBC in WBO pomerili Švedinja Maria Lindberg in Nemka kazahstanskih korenin Christina Hammer. Dvoboj med najboljšo boksarko zadnjih let in 40-letno švedsko veteranko so odločili sodniki, potem ko sta boksarki odboksali vseh 10 rund. Z zmago si je Hammerja prislužila naslov prvakinje v srednji kategoriji po različici WBC in WBO. To je bila sicer še druga borba omenjenih tekmovalk, potem ko sta se pomerili že maja 2011, ko je prav tako slavila Nemka. Hammerjeva tako s še 22. zmago v karieri (brez poraza) ostaja na vrhu srednje kategorije. 

V predzadnji borbi večera sta se v dvoboju poltežke kategorije udarila domačin bosanskih korenin Alem Begić (17-0-0) in Ukrajinec Artem Redko (21-7-3). Dvoboj je po deljeni sodniški odločitvi (59:55, 57:57, 59:55) dobil Nemec, ki je bil v šestih rundah veliko bolj podjeten, a se trdoživi Ukrajinec ni in ni dal.

V drugem televizijskem 'mašilu' smo pred glavnim dvobojem večera videli še obračun, ki je bil izveden že pred mednarodnim prenosom. Nasproti sta si stala težkokategornika Ukrajinec Maksim Pedjura in domačin Hussein Muhamed. Pedjura ni bil dorasel nasprotnik Muhamedu, ki je slavil s tehničnim nokavtom.

Borbe v prenosu na VOYO:

Dvoboj poltežke kategorije:
Emil Markić (BiH) s TKO premagal Bekaja Aduašvilija (Gru) 

Dvoboj za naslov prvakinje v srednji kategoriji po različici WBC in WBO:
Christina Hammer (Nem) po sodniški odločitvi premagala Mario Lindberg (Šve)

Dvoboj poltežke kategorije:
Alem Begić (Nem) z deljeno sodniško odločitvijo premagal Artema Redka (Ukr)

Dvoboj za naslov prvaka v kruzerski kategoriji po razližicah IBO in WBC:
Mairis Briedis (Lat) s soglasno sodniško odločitvijo premagal Marca Hucka (Nem)

Pred mednarodnim prenosom:
Srednja kategorija:
Ibrahim Guemues s TKO premagal Georgija Abramašvilija

Težka kategorija:
Hussein Muhamed (Nem)
s TKO premagal Maksima Pedjuro (Ukr)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.