Drugi športi

ACH po dobrih treh letih poražen na domačih igriščih

Kamnik, 11. 04. 2013 20.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odbojkarji Calcit Volleyballa so v drugi tekmi finala slovenskega prvestva presenetljivo premagali ACH Volley s 3:2 (-18, 21, 23, -14, 9) in izenačili izid v zmagah na 1:1.

To, kar se je napovedovalo že nekaj časa, se je v Kamniku uresničilo. Najboljša slovenska odbojkarska ekipa ACH Volley je v zadnjih mesecih kazala slabosti, ki pa jih tekmeci na slovenskih igriščih niso znali do konca kaznovati. Najbrž tudi zaradi pretiranega spoštovanja, ki se je kazalo v zadnjih oziroma odločilnih trenutkih tekem. Tokrat pa Kamničani niso pokazali prevelikega strahu, pri tem pa so jim pomagali Ljubljančani sami, saj so jim zaradi številnih napak ponudili priložnost, to pa so domači z obema rokama zagrabili. Za prvake je to prvi poraz proti slovenskemu tekmecu po 10. marcu leta 2010, ko so izgubili eno od finalnih tekem proti Salonitu.

Uvod v tekmo, ki so jo Kamničani začeli v nekoliko spremenjeni zasedbi v primerjavi s prvo tekmo v dvorani Tivoli – namesto Danijela Pokeršnika je v prvi postavi zaigral Domen Kotnik, vendar na mestu sprejemalca, medtem ko je vlogo korektorja prevzel Jan Pokeršnik – zanje ni bil najbolj spodbuden. Do četrte točke sta bili ekipi še skupaj, nato pa so Ljubljančani, pri katerih je prav tako prišlo do spremembe v začetni postavi, in sicer je lažje poškodovanega Gregorja Ropreta na mestu organizatorja igre zamenjal Carlos Moreno, tudi po zaslugi začetnih udarcev Mateja Vidiča do prvega tehničnega odmora ušli za štiri točke, ki jih do konca niza niso zapravili. Domačim se je sicer uspelo približati na dve točki zaostanka, toda resneje tekmecem niso zagrozili.

Ljubljanski odbojkarji (v oranžnih dresih) so zasluženo izgubili drugo tekmo finalne serije.
Ljubljanski odbojkarji (v oranžnih dresih) so zasluženo izgubili drugo tekmo finalne serije. FOTO: Aljoša Kravanja

Drugi niz je domača ekipa na mestu sprejemalca začela z Žigo Šternom, ki je zamenjal Domna Kotnika, pri Ljubljančanih pa je namesto Andreja Flajsa v igri ostal Mitja Pleško. Kamničani so popravili igro v bloku, tudi servis je bil boljši kot v prvem nizu, rešili so tudi nekaj "težkih" žog, vse to pa se je poznalo tudi na izidu, saj so prvič v finalu končnice na tehnični odmor odšli s prednostjo. Z dvema točkama prednosti so vodili še do izida 12:10, nato so s 14:13 povedli Ljubljančani, toda po asu Jana Brulca so tudi ob drugem tehničnem odmoru drugega niza vodili calcitovci. Z asom Šterna so Kamničani v končnici niza povedli s 23:20, kar je bilo dovolj za izenačenje.

Z odlično igro so Kamničani nadaljevali tudi v tretjem nizu in po bloku Borisa Brusa povedli s 6:3. Še višje (8:4) je bilo njihovo vodstvo ob prvem tehničnem odmoru, ko je Planinc pametno poslal žogo v ljubljanski blok, od njega pa se je žoga odbila v avt. Tik pred njim se je trener Luka Slabe odločil kar za dvojno menjavo. Tako je Jana Klobučarja na sprejemu zamenjal Daniel Lewis, Moryja Sidibeja, ki ni bil tako prodoren kot na prvi tekmi, pa Alen Šket. Vendar tudi to ni spremenilo razmerja moči na igrišču, zato je pri izidu 13:9 Slabe vzel še polminutni odmor. Toda tudi to ni zaustavilo kamniške ekipe, ki je prednost štirih točk zadržala tudi ob drugem tehničnem odmoru. Nato so Ljubljančani sicer na 22. točki izid izenačili, toda končnica je vendarle pripadla Kamničanom.

Četrti niz je gladko pripadel prvakom, v odločilnem nizu pa so gostitelji spet prikazali igro iz drugega in tretjega niza. Po asu Jana Planinca so povedli s 4:1, zato je gostujoči trener vzel polminutni odmor. Ko je po vrnitvi na igrišče po dolgi izmenjavi žog točko za domačo ekipo dosegel še Jan Pokeršnik, nato pa z blokom še Boris Brus, je bila prednost kamniških odbojkarjev že pet točk (7:2). S petimi točkami prednosti so vodili tudi ob menjavi strani. Po blok-avtu gostov, zasluge zanj je imel Jan Planinc, so domačini povedli že z 10:4. To pa je prednost, ki je Kamničani niso zapravili. Še več, Jernej Stavbar je v bloku poskrbel za kar šest zaključnih žog za zmago Calcita. Drugo je v mrežo s servisom poslal Andrej Flajs in Kamničani so se veselili prve zmage slovenskih ekip nad devetkratnimi državnimi prvaki v finalih končnic po dolgih, dolgih letih.

Izid:
Calcit Volleyball
– ACH Volley 3:2 (-18, 21, 23, -14, 9)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.