Drugi športi

Južna in Severna Koreja za skupno olimpijsko reprezentanco

Seul, 11. 07. 2011 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Južna Koreja je dobila organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2018. Korejska politika pa ima že nov cilj. Vlada v Seulu je napovedala, da si želi skupen nastop severno- in južnokorejskih športnikov na domačih igrah.

Časnik The Korea Times je poročal, da bo Seul poskušal najti ustrezne rešitve, s katerimi bi s Pjongjangom zagotovili skupno ekipo. V Seulu so že napovedali skorajšnje srečanje s severnokorejsko vlado, s katerim bi položili temelje za oblikovanje skupne ekipe, saj v Seulu menijo, da so igre dobra priložnost za vnovično zbližanje državljanov, izmenjavo mnenj in znanja ter pot k vnovični združitvi vseh Korejcev. Med drugim bodo prav zato v kratkem poskušali obuditi tudi skupen turistični projekt obeh držav, ki je v zadnjih treh letih miroval. Nekateri poslanci v Seulu tudi menijo, naj se Severno Korejo aktivno vključi v organizacijo zimskih olimpijskih iger 2018.

Severna Koreja - Južna Koreja
Severna Koreja - Južna Koreja FOTO: Reuters

Pot do dogovora bo težka. Vladi obeh držav trenutno ne komunicirata in tudi Severna Koreja se javno ni odzvala na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je prejšnji teden na zasedanju v Durbanu Južni Koreji podelil zimske olimpijske igre 2018. Nazadnje so se odnosi med državama zaostrili novembra lani, ko je Južna Koreja obtožila Severno Korejo, da je njena vojska z artilerijo obstreljevala enega od južnokorejskih otokov. Ideja o skupni korejski ekipi na olimpijskih igrah je že starejšega datuma. Nazadnje je bil v Pekingu 2008 skupni nastop praktično že dogovorjen, na koncu pa je projekt padel v vodo zaradi različnih pogledov na sestavo ekipe. Na igrah 2000 v Sydneyju in 2004 v Atenah sta se ekipi dogovorili vsaj za skupen nastop na odprtju iger, a tekmovali vsaka zase.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
11. 07. 2011 18.01
In kaj potem ko bodo zgubl jim bodo dal še azil, k Kim bo neusmiljen, bodo spet prelagal kamje do naslednjih olimpijskih iger!
Linki_20
11. 07. 2011 17.41
Pol pa svizec zavije čokolado v folijo..... Ampak, bi bilo pa lepo, če bi se dejansko to dogovorili
David8Nasri
11. 07. 2011 17.24