Drugi športi

Jelenc: Ne le Kauzer, tudi drugi sposobni za olimpijsko kolajno

Ljubljana, 02. 04. 2012 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sezona kajakašev in kanuistov tako na divjih kot mirnih vodah prehaja v tekmovalni del sezone. Počasi se že začenjajo izbirne reprezentančne tekme, nekateri imajo mesta že zagotovljena, nekateri tudi že mesta na olimpijskih igrah, praktično v vseh disciplinah pa v vodstvu računajo na odmevne rezultate.

Direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.
Direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc. FOTO: Damjan Žibert
Kot pravi direktor reprezentanc Andrej Jelenc, so pri slalomistih priprave potekale nemoteno, program so opravili v celoti, izjemi pa sta bila člana lanske reprezentance v kajaku Jure Meglič, ki se šele vrača po operaciji hrbtenice, in Simon Brus, ki je lep del treninga izgubil zaradi zlomljene ključnice. A tudi onadva bosta že čez dva tedna veslala na izbirnih tekmah, na katerih bo morala biti pripravljenost pri večini že na zelo visoki ravni. "Izbirne tekme bodo za vse, razen za Petra Kauzerja, ki že ima zagotovljen nastop na OI, kar velik stres. Kajti že pred majskim EP se lahko uvrstijo v olimpijsko ekipo, če na domačih tekmah osvojijo poln izkupiček. Če si tega ne bodo zagotovili tam, bo EP tisto sito, kjer se bosta najboljša dva tekmovalca z izbirnih tekem pomerila za nastop na OI. Za tiste, ki se bodo prebili na OI, bo potem program prilagojen nastopom v Londonu, drugim pa za čim boljše nastope na tekmah svetovnega pokala," pojasnjuje Jelenc, ki ne skriva visokih pričakovanj glede glavne tekme leta – olimpijske. "Cilji za OI so visoki. Kauzer je tudi sam poudarjal, da že ima vse ostale naslove in da ga zanima le zlata olimpijska kolajna. Vsi vemo, da jo je sposoben osvojiti glede na potencial. Na samih OI pa je to težko doseči. Upamo, da mu bo čim bolje uspelo. Mi bomo zadovoljni z vsako kolajno. Pa tukaj ni le Peter. Tudi v drugih kategorijah imamo zelo dobre tekmovalce. Kdor koli od deklet, kanuistov, dvosedov, pri katerih sta Sašo Taljat in Luka Božič v zadnjih letih pokazala, da sodita med najboljše, bo šel na OI, lahko naredi dober rezultat. Vsi so tako kakovostni, da se lahko vmešajo v boj za kolajne. Kajti na OI nastopi le po en čoln iz vsake države, tako da bo vrh mogoče celo ožji kot na tekmah svetovnega pokala ali na SP in EP. Pa tudi sama olimpijska tekma je posebna. Šteje predvsem zbranost, psihična trdnost," meni Jelenc.

Peter Kauzer
Peter Kauzer FOTO: Reuters

V slalomu ima Slovenija zagotovljene kvote v vseh štirih disciplinah, v kajaku tudi že potnika na OI, Kauzerja. V sprintu na mirnih vodah je slovenska zaenkrat ena kvota po zaslugi kajakašice Špele Ponomarenko, ki ima tako kot Kauzer že rezerviran let v London. "Špela bo zaradi tega nastopila le na prvi tekmi svetovnega pokala in na EP, vse ostalo je podrejeno OI. Lovro Leban in Rok Kuk imata pred sabo velik izziv – evropske olimpijske kvalifikacije maja v Poznanu. Vsi upamo na njuno zmago, saj le ta vodi na OI. Če jima to uspe, bosta nadaljevala priprave na OI, če ne, pa na EP v Zagrebu," pravi direktor, ki se je dotaknil tudi neolimpijskega spusta. "Nejc Žnidarčič bo branil naslov svetovnega prvaka v sprintu, tudi ekipa kajakašev je v zadnjih letih ves čas pri vrhu. Tudi pri kanuistih smo imeli z Blažem Cofom lani kolajno na EP. Vprašanje pa je, ali se bo Blaž odločil za program spusta, kar je odvisno od slalomskih izbirnih tekem," še dodaja Jelenc, ki se je za konec obrnil še k mladinskim sekcijam. "Pri mladincih bo vrhunec sezone EP v Solkanu, kjer bo tako spust kot slalom, in ne nazadnje SP za mladince in mlajše člane v ZDA, kamor bodo bržčas odpotovali le tisti, ki bodo imeli možnosti za kolajne. Ampak glede na to, da smo imeli lani osvojene tri naslove evropskih prvakov pri mlajših članih in naslov pri mladincih, mislim, da bo ta ekipa kar številčna in da bo konkurenčna za vrhunske rezultate tudi na SP," je zaključil Jelenc.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robicic
03. 04. 2012 00.35
+3
Peeerroooo, svaka mu čast, že za nastop na OI, medalja al pa ne, sposoben je pa seveda za zlatoooooo, PEEERROO AKCIJJAAAA :)