Drugi športi

Janja Garnbret: Na srečo je bila moja želja, da zmagam, večja od pritiska

Kranj, 13. 11. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Že drugo leto zaporedoma najuspešnejša slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagovito, tako kot jo je začela, končala sezono svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Od šestih letošnjih zmag v težavnosti ji največ pomeni zadnja, ko je vso svetovno konkurenco premagala pred domačo publiko ter tako prvič okusila slast zmage v Kranju.

"Sezono bi opisala kot neverjetno in ne vem, kdaj se bo to še enkrat ponovilo. Sem res uživala v vsaki tekmi, ampak na koncu sem si želela, naj bo že enkrat konec, ker sem res že utrujena. Sem vesela, da se je tako izteklo in da lahko potegnem pod celotno sezono eno črto in vse to 'sprocesiram' in se lahko začnem pripravljati že na naslednjo sezono," je po koncu kranjskega finala, s katerim se je sklenila sezona svetovnega pokala v športnem plezanju, dejala šele 18-letna Garnbretova.

Preden je stopila pred domače novinarje, je Garnbretova vsaj kakšnih deset minut podpisovala avtograme številnim mladim navijačem, ki so prišli v dvorano Zlato polje iz vseh delov Slovenije spodbujat svojo vzornico. "Zelo rada delim avtograme mladim, nadebudnim plezalcem, tudi vsem ostalim, ker vidim, da me imajo za vzornika. Včasih je prava muka, ker moraš vse na hitro in se ne moreš posvetiti avtogramom, ampak še vedno mi je to v veliko veselje," je dejala po Martini Čufar, Maji Vidmar, Klemenu Bečanu in Mini Markovič peta domača zmagovalka kranjske tekme svetovnega pokala.

Kranjska zmaga ji veliko pomeni, še zlasti, ker je bila na zadnjih dveh tekmah pred domačim občinstvom zelo blizu z dvakrat tretjim mestom: "Končno sem prebila ta led na kranjski tekmi. Moram pa priznati, da sem bila res živčna, leta poprej nisem bila tako živčna, ampak letos sem bila najbolj živčna od vseh mojih nastopov v Kranju. Ampak na srečo je bila moja želja, da zmagam, večja od pritiska. Zdaj sem lahko končno pokazala svojo najboljšo formo in res sem vesela, da sem to pokazala na kranjski tekmi, ker pred domačo publiko je res neverjetno zmagati."

Garnbretova je že drugo sezono po vrsti končala kot nosilka dveh naslovov skupne zmagovalke svetovnega pokala v seštevku težavnosti in kombinacije. Letos je naslov v kombinaciji osvojila z devetimi zmagami, šestimi v težavnosti in tremi v balvanih, ter rekordno točkovno razliko več kot 500 točk v primerjavi s prvo izzivalko Južnokorejko Jain Kim.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Mislim, da je osvojenih devet zmag v eni sezoni kar maksimum. Si sploh ne upam razmišljati, če je možno v eni sezoni osvojiti še kakšno zmago več. Ne morem obljubiti ničesar, se bom pa potrudila pokazati vsem, da se da. Bomo videli," še ni rekla zadnje besede 18-letna tekmovalka.

Po kranjskem sklepnem dejanju svetovnega pokala je na novembrskem sporedu še zaključek državnega prvenstva ter masters tekmovanje na Kitajskem, potem pa za mlado tekmovalko sledijo zaslužene počitnice. Priprave na novo sezono se bodo začele konec decembra, nekaj časa načrtuje tudi plezanje v skalah, nato pa znova sledijo priprave na umetnih stenah.

Na Kitajskem bo v Guangzhouju od 17. do 19. novembra odprto prvenstvo Kitajske, ki ne bo štelo za točkovanje svetovnega pokala. Garnbretova se bo na njem preizkusila v vseh treh disciplinah športnega plezanja, težavnosti, balvanih in v Sloveniji nekoliko zapostavljeni hitrosti. Omenjena kombinacija treh disciplin bo tudi na sporedu poletnih olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu.

"Za nastop na Kitajskem na tekmi v hitrosti sem se odločila, ker bo hitrost tudi na olimpijskih igrah in se želim preizkusiti, kako je tekmovati v hitrosti ter preveriti, kam sodim med hitrostnimi plezalkami. Kaj pričakujem? Nič ne pričakujem. Sezona za svetovni pokal je končana, na Kitajsko se odpravljam sproščena, nič ne bom razmišljala, kajti gre za še eno tekmo za zabavo," je sklenila Garnbretova.

Garnbretova pri 18 letih premika mejnike v športnem plezanju.
Garnbretova pri 18 letih premika mejnike v športnem plezanju. FOTO: Damjan Žibert

Kako dominantna je bila letos Garnbretova v težavnosti, kaže dejstvo, da je na osmih tekmah vpisala prav toliko uvrstitev na zmagovalni oder. Najslabša pa je bila dvakrat tretja. Garnbretova je najbolj vsestranska plezalka v karavani, saj je odlična tudi v balvanih, na kar kaže tudi naslov evropske prvakinje v kombinaciji, ki ga je osvojila z drugim mestom na EP v balvanih in četrtim mestom na EP v težavnosti.

Prav po zaslugi rekordnih dosežkov Garnbretove je Slovenija sezono svetovnega pokala v težavnosti končala na prvem mestu v pokalu narodov pred Francijo, Japonsko in Avstrijo. V prvi deseterici seštevka težavnosti so trije Slovenci, ob skupni zmagovalki Garnbretovi še Domen Škofic in Mina Markovič na skupno četrtem in šestem mestu. Iz ozadja prihajajo novi tekmovalci. V Kranju je z uvrstitvijo v svoj prvi veliki finale v svetovnem pokalu in osvojenim sedmim mestom prijetno presenetila Vita Lukan, Urška Repušič pa se je odrezala z 10. mestom. V dvajseterico najboljših sta se na kranjski tekmi z osvojenima 19. mestoma prebila Martin Bergant in Mia Krampl.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
13. 11. 2017 14.12
+4
hvala bogu,da smo lahko namesto volitev spremljali naše vrhunske športnike-čestitke
Apostol1
13. 11. 2017 11.45
+6
Kljub tako rekoč da ima plezanje na nek način etiketo eksotičnega športa je to eden najlepših športov in upam da bo Janja še dolgo na vrhu.
murinar
13. 11. 2017 09.27
+13
Bravo Janja ! Pravo Slovensko dekle ; pridna ,močna ,pametna in lepa ! Kar tako naprej draga Janja !
Apostol1
13. 11. 2017 08.29
+19
Bravo Janja , čestitke za zmago za vrhunsko plezanje in za neverjeten končni seštevek ,ki je primerljiv z Tino Maze ali Petrom Prevcem , žalostno pa je da tile naši vrli Slovenci tega ne vidijo
hardwear
14. 11. 2017 22.26
+1