Drugi športi

Janežič z državnim rekordom pred vrati finala, Renner zaostal za dosežkom z EP

Rio de Janeiro, 14. 08. 2016 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tekač Luka Janežič in skakalec s palico Robert Renner se nista uvrstila v finalni preizkušnji svojih disciplin na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Navdušil je z državnim rekordom predvsem Janežič, medtem ko Renner ni ponovil višine, ki jo je dosegel ob osvojitvi bronaste kolajne na letošnjem evropskem prvenstvu.

Luka Janežič je lahko zelo zadovoljen s prikazanim v Riu.
Luka Janežič je lahko zelo zadovoljen s prikazanim v Riu. FOTO: AP

Slovenski atlet Luka Janežič je na olimpijskem stadionu v Rio de Janeiru v drugi polfinalni skupini teka na 400 m zasedel četrto mesto in se kljub državnemu rekordu (45,07) ni uvrstil v finale; skupno je dosegel 17. izid. Janežič je prejšnji slovenski rekord dosegel 23. junija letos v Madridu, kjer je zasedel drugo mesto s časom 45,22. "Zelo sem vesel. Doseči državni rekord na veliki tekmi, to je nekaj posebnega. Mislim, da sem dokazal, da ne tečem dobro samo na nekih slovenskih tekmah. Ta dosežek je še toliko večji, saj sem na olimpijskih igrah, svojih prvih, tekel državni rekord," je po tekmi povedal 20-letni Janežič, tekmovalec iz Vodic, letos tudi finalist evropskega prvenstva. Mladi slovenski reprezentant je tudi psihično zdržal na tekmi, kjer je po najboljših letošnjih izidih in osebnem rekordu močno zaostajal za tekmeci, po večini nosilci medalj s svetovnih in kontinentalnih prvenstev. Še več, dobro je razporedil moči in v zadnjem delu v primerjavi z zvenečimi imeni svetovne atletike pridobival. "Naučil sem se, da nikoli ne gledam rezultatov. Vsaka tekma je svoja. To se je videlo že včeraj, ko sem imel četrti izid in bil drugi. Danes je bilo podobno. Šel sem na polno, počutil sem se dobro in 'evo', uspelo mi je," je še povedal novi in stari slovenski rekorder.

Sam pravi, da je sezona v večji meri z olimpijskim nastopom zanj končana, upa pa, da bo morda dobil priložnost še na kakšni veliki tekmi, razmišlja pa tudi o nastopu v Velenju. Naslednji večji cilj bo na vrsti v uvodu prihodnjega leta, ko bo Beograd gostil dvoransko evropsko prvenstvo. Janežič je zelo dobro opravil že prvi nastop na OI v Riu. V kvalifikacijski skupini štiri se je z drugim časom neposredno uvrstil v polfinale in dosegel skupno 12. izid (45,33). Lani je bil tretji na EP do 23 let, nato je na SP v Pekingu je z 28. izidom izboljšal slovenski rekord, ki ga je letos prvič izboljšal v španski prestolnici, prejšnji mesec pa je bil v Amsterdamu peti na članskem EP. V polfinalni skupini Janežiča je v Riu slavil Michael Cedenio iz Trinidada in Tobaga (44,39); član bronaste štafete na 4 X 400 m na lanskem svetovnem prvenstvu v Pekingu je imel tretji čas med vsemi. Skupno je prepričljivo najhitrejši čas treh polfinalnih skupin zabeležil branilec olimpijskega zlata Kirani James iz Grenade (44,02), drugi pa je bil Američan LaShawn Merritt (44,21), olimpijski prvak v teku na stadionski krog leta 2008 v Pekingu. V kitajski prestolnici je lani na SP zmagal Južnoafričan Wayde van Niekerk (43,48), ki si je tokrat s petim časom (44,45) tudi zagotovil finalni nastop, drugi je bil tretji najuspešnejši udeleženec SP vseh časov Merritt (43,65), tretji pa James (43,78).

Renner je po nekaj odmevnih rezultatih v letošnji sezoni na OI ostal brez finala.
Renner je po nekaj odmevnih rezultatih v letošnji sezoni na OI ostal brez finala. FOTO: AP

Celjski atlet Robert Renner je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v kvalifikacijah skoka s palico delil skupno 22. mesto in se s 5,45 metra ni uvrstil v finale. Dvaindvajsetletni Renner iz celjskega Kladivarja je julija letos na evropskem prvenstva osvojil bronasto medaljo (5,50 m). Svojo prvo člansko medaljo na velikih tekmah in po letu 2006 prvo za Slovenijo na EP. Že leta 2011 se je izkazal z zlatima medaljama na mladinskem SP v Lillu in na olimpijskem festivalu evropske mladine v Turčiji, lani pa je v Tallinnu postal evropski prvak do 23 let. Po uspehih v mladinski konkurenci je imel nekaj let krize, ko nikakor ni mogel priti iz povprečja, ta del kariere pa ga je še bolj utrdil in veliko priložnost, ki se mu je v slabih pogojih ponudila na EP v Amsterdamu, je zgrabil z obema rokama. Varovancu trenerja Milana Kranjca pa je na prvem nastopu na OI spodletelo; za nastop v finalu bi moral skočiti 5,60 m v prvem poskusu. "Skoki so bili kar solidni, res pa je, da je 5,60 m višina, ki sem jo letos že dostikrat preskočil. Krepko sem razočaran. Nekih tehničnih težav nisem čutil. Višina 5,60 m za finale olimpijskih iger ni nekaj strašnega, velikokrat sem jo preskočil v prvem poskusu in to res zaboli. Imam pa medaljo z evropskega prvenstva, ki je nekako rešila to sezono," je po tekmi dejal mladi Celjan.

Za nastop v finalu bi moral skočiti 5,60 m v prvem poskusu. S slednjim je Renner preskočil le letvico na 5,30 m, 5,45 m je zmogel v drugem skoku, na 5,60 m pa je letvico trikrat podrl. Tekma je bila tudi dolga čakanja, začela se je s polurno zamudo zaradi težav na sosednjem skakališču, ob tem pa je slovenskemu tekmovalcev med tekmo vnovič spet počil žulj na roki. "S tem žuljem imam že dlje težave. je neprijetno, ni pa tako hudo, da ne bi mogel skakati. Res pa je, da me zelo zaboli ob odrivu, a to ni razlog za današnji neuspeh," je še dejal novinec na olimpijskih igrah, ki ga septembra čakata še dva ulična mitinga, na katerih rad nastopa. "Rad pa bi letos skočil še državni rekord. Vem, da ga imam v sebi, saj skačem veliko boljše kot lani, žal pa rekorda še nisem dosegel."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nenajdem
14. 08. 2016 15.30
-4
atletika je za črno raso,belčki so pa le za popestritev te pa te