Drugi športi

Janežič s 36. izidom kvalifikacij ostal brez polfinala na SP v Londonu: 'Mogoče bi bilo celo bolje, če ne bi nastopil'

London, 05. 08. 2017 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski rekorder Luka Janežič se ni uvrstil v polfinale 16. svetovnega prvenstva v atletiki v Londonu. V prvem krogu kvalifikacij teka na 400 m je bil v drugi od šestih kvalifikacijskih skupin šesti in je s 46,06 sekunde dosegel skupno 36. čas; v polfinale so vodila prva tri mesta iz skupin in še šest najhitrejših časov, kot zadnji s 45,70.

Janežič (desno) je bil pred odhodom v London dolgo časa vprašljiv zaradi bolezni.
Janežič (desno) je bil pred odhodom v London dolgo časa vprašljiv zaradi bolezni. FOTO: AP

To je bil edini slovenski nastop drugega dne prvenstva, ko so na programu štiri končne odločitve. Dan se bo na olimpijskem stadionu zvečer zaključil s težko pričakovanim finalom na 100 m, kar bo zadnji posamični nastop jamajškega superzvezdnika Usaina Bolta, najuspešnejšega atleta v zgodovini. Pred tem se bodo za odličja pomerili atleti v metu diska, v skoku v daljino, atletinje pa bodo ob startale v teku na 10.000 m. Luka Janežič je po težavah z zdravjem tik pred SP nekaj časa okleval s potrditvijo nastopa, dan pred kvalifikacijami pa se je odločil za nastop. "Bilo je tako, kot sem mislil, da bi lahko bilo. V zadnjih 100 m ni bilo moči, prej sem še držal tekmece, v zadnjem delu, kot sem računal, da bi me lahko pobralo, pa se je na žalost to tudi zgodilo. Nisem imel energije, iztržil pa sem največ, kar je bilo mogoče. Žal mi je, ker sem zaključil s takim tekom po izjemni sezoni. Mogoče bi bilo celo bolje, če ne bi nastopil," je po nastopu ocenil Janežič, polfinalist lanskih olimpijskih iger in lani peti na EP. Tekel je v drugi skupini, vendar na najbolj neugodni prvi progi, četudi je imel drugi prijavljeni izid sezone; boljši v skupini je bil le olimpijski zmagovalec, branilec naslova in svetovni rekorder Wayde van Niekerk. Južnoafričan je tudi zmagal v skupini s 45,27 sekunde, drugi je bil presenetljivo Italijan Davide Re (45,71), tretji pa Machel Cedenio iz Trinidada in Tobaga (45,77), srebrn v štafeti na prejšnjem SP v Pekingu 2015. Le Van Niekerka, Cedenia in Janežiča kot aktualnega evropskega prvaka do 23 let so posebej predstavili izmed tekačev v skupni, Janežič pa je dobil kot zadnji glasen aplavz, preden so začeli in nato ponovili startno proceduro. "Vedno je lepo, da te predstavijo, posebej v kvalifikacijah, ker slednje pomeni, da si neko ime v atletiki in to je bil moj najlepši del tega prvenstva," je bil zadovoljen slovenski as.

Janežič se tik pred nastopom ni obremenjeval z nedavno boleznijo, dobri treningi v Londonu pa so ga prepričali v nastop. "Počutil sem se dobro in se mi ni zdelo smiselno, da bi tek gledal s tribune. Toda eno je trening, drugo pa tekma. Večji del sem bil konkurenčen, potem pa v zadnjih 100 m nisem imel moči, da bi pospešil in to v trenutku, ko se tek dobiva ali izgublja. Škoda, bolje bi bilo, če bi končal sezono s časom iz Monaka," je ocenil 21-letni tekmovalec iz Vodic, ki je prav v Monaku na diamantni ligi 21. julija popravil svoj slovenski rekord in se prvič spustil pod magično mejo 45 sekund (44,84). Za preboj v finale bi moral doseči prva tri mesta v skupini ali pa čas 45,70, toda v najpočasnejši skupini, v kateri je svetovni rekorder Van Niekerk dosegel skupno 16. izid. Žreb mu je dodelil tudi prvo progo. "Ko sem to dan pred tekmo videl, smo sprva mislili, da bodo še spremenili razpored po progah, potem pa sem izvedel, da je šlo za žreb in da bo tako ostalo. Skušal sem neobremenjeno gledati na to, vendar na prvi progi še ni nihče dosegel kaj posebnega, od zunanjih sta veliko boljši osma ali deveta," je o tem dejal Janežič ter prvenstvo, na katerem je končal letošnjo sezono, sklenil z besedami: "Glava je bila na pravem mestu, pozabil sem na to, da sem bil bolan. Počutil sem se dobro, prišel na tekmovanje, toda očitno je bolezen pustila posledice. Tako bom s tem tekom v Londonu končal sezono, pozabil ta tek ter dobre teke in odlično sezono skušal peljati naprej. Postavil sem državni rekord, zmagal na EP do 23 let, imel odlične tekme in ugnal številne vrhunske tekmece. Najprej pa se moram spočiti."

Izidi SP v atletiki:

Moški

- 400 m, prvi krog:
1. Isaac Makwala (Boc) 44,55 sekunde
2. Steven Gardiner (Bah) 44,75
3. Baboloki Thebe (Boc) 44,82
...
36. Luka Janežič (Slo) 46,06

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ho?emVšolo
07. 08. 2017 10.49
kaj sploh država pošilja športnike, ki imajo slabši rezultat kot ženske predstavnice??