Drugi športi

Janežič po diskvalifikaciji ostal razočaran: Bila je možnost za stopničke in tega zdaj ni več

Beograd, 03. 03. 2017 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
2

Slovenski tekač Luka Janežič je v dopoldanskih kvalifikacijah prvega dne evropskega atletskega dvoranskega prvenstva v Beogradu v teku na 400 metrov zasedel drugo mesto, a je bil nato naknadno diskvalificiran in je zaključil z nastopi.

Slovenski favorit za visoka mesta Luka Janežič je v zadnji skupini sicer zasedel drugo mesto v teku na 400 metrov (46,81 sekunde) in se sprva zanesljivo po mestih ter s tretjim skupnim izidom uvrstil v popoldanski polfinale. Kazalo je, da bo Janežič zanesljivo v polfinalu, nekaj minut po teku pa so na uradni listi izidov ob njegovem imenu izpisali diskvalifikacijo z obrazložitvijo, da je med tekom prestopil v sosednjo progo. Njegov trener Rok Predanič je nato povedal, da se bo slovenska reprezentanca na odločitev pritožila, vendar se po ogledu videoposnetka in pogovoru s pritožbeno komisijo za ta korak ni odločila. Posnetek je jasno kazal, da je Janežič s celo nogo stopil na črto svoje proge in s tem se je končal njegov poskus, da bi se podal v boj z odličja.

"V športu se to dogaja, žal mi je, toda tako pač je. Boli tudi to, da sem bil med kandidati za odličja in je zato vse skupaj še težje. Bila je možnost za stopničke in tega zdaj ni več," je bil povsem skrušen Janežič, ki je bil lani zaradi podobnega vzroka kot tokrat diskvalificiran v polfinalu svetovnega prvenstva v dvorani v Portlandu, vendar se tedaj s tem ni obremenjeval, ker se tudi sicer ne bi uvrstil v finale. "Celotna tekma je bila živčna. Že sam start, ko sem dobil rumeni karton. V ponovljenem startu sem potem pazil, da ne bi znova napravil napake in sem začel precej počasneje. Ko potem po taki poti prideš naprej v naslednji krog tekmovanja, a pozneje izveš, da si bil diskvalificiran, kar mi je povedal trener, zelo boli. Gotovo se mi je za nekaj časa porušil svet," je menil Janežič, finalist lanskega evropskega prvenstva v Amsterdamu (5.) in polfinalist olimpijskih iger v Riu de Janeiru (17.).

"Po rumenem kartonu živčne tekme, kar se je začelo že večer pred tekmo z zapleti pri startnih listah, je tekel preveč zakrčeno in je v drugem zavoju z zunanjo, desno nogo prestopil in to je na teh tekmah avtomatična diskvalifikacija. Ni se le dotaknil, prestopil je črto s celo nogo in tu ni bilo kaj storiti. Doživeli smo dvojni šok ... Kvalifikacije so vedno težke, tokrat pa še bolj, ker bosta le dve polfinalni skupini. Pritisk zaradi možnosti dobrega izida je bil, vendar tudi mora biti, drugače je jasno, da nisi zraven najboljših. Toda zdaj ni kaj, gremo dalje," je tekmo strnil Predanič.

Na tej razdalji je Anita Horvat v kvalifikacijah izpadla s 23. izidom (54,65). Na 400 m so se v polfinale vrstili tekači in tekačice na prvih dveh mestih iz vsake skupine ter še šest najhitrejših po času. Dvajsetletna Hrovatova bi morala na svoji prvi veliki članski tekmi za uvrstitev v polfinale teči (54,03 sekunde), pod to mejo pa se je slovenska predstavnica letos že spustila; 11. februarja je na Dunaju zmagala s časom 53,27 sekunde.

Luka Janežič
Luka Janežič FOTO: Damjan Žibert

Izidi, kvalifikacije s slovensko udeležbo:
moški:
- 400 m, prvi krog:
1. Benjamin Lovo Vedel (Dan)    46,65
2. Lucas Bua (Špa)              46,72
3. Leimarvin Bonifacia    (Niz)    46,91
- Luka Janežič (Slo) diskvalifikacija
ženske:
- 400 m:
1. Lea Sprunger (Švi)           52,55
2. Zuzana Hejnova (Češ)         53,26
3. Elidith Doyle (VBr)          53,28
...
23. Anita Horvat (Slo)          54,65
- troskok:
1. Jenny Elbe (Nem)             14,27
2. Kristin Gierisch (Nem)       14,26
3. Ana Peleteiro (Špa)          14,20
...
17. Petra Koren (Slo)           13,26

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
03. 03. 2017 14.36
Ah, na se preveč sekirat- vseeno si dokazal vrhunsko formo. Treba se je sprostiti, pa bo v bodoče bolje. Najbolj pomaga, če vse skupaj obrneš na šalo- naslednjič na stezo vzemi kompas....)))
nejmarsaks
03. 03. 2017 12.29
najprej prehitr štartal zdej pa še to....ccccc