Drugi športi

Jan Polanc optimistično v boj za skupno zmago

Ljubljana, 14. 06. 2017 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kolesarji odštevajo ure do začetka 24. dirke Po Sloveniji, kar je bilo čutiti med njimi na današnji novinarski konferenci v Mestnem muzeju Ljubljana. Jan Polanc, Rafal Majka in Mark Cavendish so razkrili svoja pričakovanja, vsi se dirkanja po slovenskih cestah veselijo.

Dirka Po Sloveniji se bo začela v četrtek v Kopru in končala v Kočevju. Druga etapa bo imela start in cilj v Ljubljani, kraljevska in odločilna bo tretja med Celjem in Roglo. Zdaj že tradicionalno se bo slovenska pentlja končala v nedeljo v Novem mestu, kolesarji se bodo proti dolenjski prestolnici podali iz Rogaške Slatine.

Po 23. dirkah Po Sloveniji imajo tuji kolesarji 12 skupnih zmag, Slovenci eno manj. Glavni slovenski adut za izenačenje v skupnih zmagah bo slovenski junak majske dirke po Italiji Jan Polanc, ki je v petek osvojil še naslov državnega prvaka v vožnji na čas. Kolesar ekipe UAE Emirates upa, da je zadržal pripravljenost v vožnji navkreber, saj bo vzpon na Roglo dal končnega zmagovalca.

Jan Polanc
Jan Polanc FOTO: Twitter

"Bomo videli. Mislim, da sem se spočil. Težko je reči, kako bo na dirki. Vse bom dal od sebe," obljublja Polanc. "Dirka bo težka, sotekmovalci so zelo konkurenčni. Rafal Majka je favorit za skupno zmago, težko ga bo premagati, bomo pa videli, kako se bo dirka odvijala. Na Štajerskem koncu malo treniram. Včeraj smo si šli ogledati vzpon na Roglo. Ga poznam, ni najtežji, ni najlažji," napoveduje Polanc.

Vlogo prvega favorita za skupno zmago mnogi pripisujejo Poljaki Rafalu Majki, bronastemu z zadnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru in lanskemu najboljšemu hribolazcu dirke po Franciji.

"Dirko smo izbrali, ker je lepa. Leta 2011 sem že bil tu. Vesel sem, da sem spet tu. Prišel sem iz Sierre Nevade, z višinskih priprav. Etape niso lahke. Preizkusiti moram svojo pripravljenost," je povedal Majka.

Preostale tri etape se bodo končale s sprintom ali morda celo s pobegom. Ljubitelji kolesarstva upajo, da na delu videli enega najboljših sprinterjev zadnjih let, Britanca Marka Cavendisha, ki se na slovenskih cestah vrača v karavano po daljši odsotnosti zaradi bolezni, njegova pripravljenost je povsem neznana.

"Mislim, da sem zdrav. Za mano so štirje tedni treninga. V kakšnem stanju sem, vam bom povedal na koncu. Lani sem na dirki zbolel in šel domov, želel sem si nazaj, država je lepa," je dobro razpoložen razložil Cavendish, ki upa, da bo za razliko od lani, ko je odstopil v drugi etapi, prikolesaril do Novega mesta.

Jan Polanc optimistično pričakuje začetek dirke Po Sloveniji.
Jan Polanc optimistično pričakuje začetek dirke Po Sloveniji. FOTO: Twitter

Cavendishu se bo skušal zoperstaviti eden najhitrejših Slovencev Luka Mezgec, ki bo imel močno podporo v ekipi Orica-Scott, Avstralci so v Slovenijo poslali hitro ekipo, ki bo delala za Kamničana. Poleg omenjenih bo posebne pozornosti deležen tudi Italijan Sonny Colbrelli, eden najhitrejših sprinterjev te sezone.

V boj za najboljšega mladega kolesarja Bahrain-Merida, ki jo bo v Sloveniji vodil nekdanji slovenski selektor Gorazd Štangelj, pošilja Domna Novaka, lastnika bele majice dirke po Sloveniji leta 2015, takrat še v dresu Adrie Mobila. V barvah bahrajnske ekipe bodo od Slovencev kolesarili še Borut Božič, Luka Pibernik in David Per.

Od slovenskih ekip bodo nastopile Adria Mobil, Rog Ljubljana in reprezentanca Slovenije. Precej slovensko obarvana je tudi avstrijska ekipa Amplatz-BMC, ki jo kot športni direktor vodi Luka Žele, v njej so kolesarji Matej Mugerli, Rok Korošec in Andi Bajc. Hrvaško ekipo Meridiana Kamen bo vodil slovenski športni direktor Vinko Polončič, ki je v ekipo uvrstil rojaka Uroša Repšeta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.