Drugi športi

Izjemen ekipni uspeh mladih kolesarjev: kar trije med deset, zlato mlademu Dancu

Doha, 14. 10. 2016 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na kolesarskem svetovnem prvenstvu v Dohi so na preizkušnji mladincev v cestni dirki Slovenci dosegli lep ekipni uspeh, saj so se trije uvrstili med prvih deset. Peti je bil Žiga Horvat, šesti Žiga Jerman, osmi pa Jaka Primožič. Vsi so 135-kilometrsko preizkušnjo končali s sedemsekundnim zaostankom za prvakom Dancem Jakobom Egholmom.

Jakob Egholm se je na koncu veselil uspeha kariere.
Jakob Egholm se je na koncu veselil uspeha kariere. FOTO: Twitter

Jakob Egholm si je zlato medaljo priboril s pobegom, v boju glavnine za preostala mesta pri vrhu pa sta bila najmočnejša Nemec Niklas Markl in Švicar Reto Müller, ki sta si zagotovila srebro in bron. Slovenci, ki so že pred dirko veljali za nevarne tekmece, so imeli dobro izhodišče za napad v zaključku, tudi možnosti za medaljo, vendar so zaradi slabega dogovora ostali tik pod zmagovalnim odrom. Na dirki je sicer nastopilo šest Slovencev, Tadej Pogačar je bil 50., Martin Lavrič 87, Nik Čemažar pa preizkušnje ni končal.

"Ne vem, ali bi bil vesel ali bi se jokal od žalosti. Fantje so vso dirko pokazali vse odlike, vse so naredili, kot smo se zmenili. V zaključku pa je prišlo do komunikacijskega mrka in se niso dobro razumeli. Ko je bilo treba loviti, sta Horvat in Primožič rekla, da ne moreta, na koncu pa sta hotela povleči Jermana, ta pa je izbral drugo linijo, ker je mislil, da ne moreta ... tu je šla medalja. A lahko smo še vedno ponosni na naše fante, letos pač ni medalje, smo pa naredili ogromno v tej sezoni," je po dirki z mešanimi občutki dejal selektor te ekipe Andrej Cimprič.

Slovenska ekipa je na dirki naredila vse, kar je bilo v njeni moči. Tudi tekmeci so se zavedali njene moči, zato so v zaključku nekateri tudi zapirali Slovence, da ne bi prišli do dobrega izhodišča. Trojica med deseterico je kljub rahlemu razočaranju v slovenskem taboru lep uspeh. Formulo v slovenski reprezentanci vidijo predvsem v dobrem delu v klubih in v čim večji udeležbi na dirkah. Naslednje leto v mladinski konkurenci večine teh tekmovalcev ne bo več, a so v slovenskem taboru prepričani, da imajo doma tudi novo nadarjeno generacijo.

"Vso dirko smo vozili odlično, bilo je zelo zahtevno, na koncu nam je zmanjkala organizacija vlaka. Delali smo na Jermana, a se nismo našli v sprintu in smo, po domače povedano, 'zajebali'," je bil po koncu dirke neposreden in razočaran Hrovat in dodal: "Trije smo bili med deset, medalja pa nam je spet ušla. Bomo pa v prihodnosti še pokazali, da lahko osvojimo medalje. Prestopamo v profesionalne vrste, upamo, da bomo še naprej tako uspešni kot doslej. Bomo videli."

"Ekipno smo dokaj dobro delovali, na koncu nam je zmanjkala organizacija v sprintu. Dogovor je bil popoln, a se žal ni izšlo. Taktika je bila, da se držimo skupine in da bi prišlo do sprinta. Ostalo nas je 20, od tega trije Slovenci, na koncu bi mene morali pripeljati do sprinta," pa je dogajanje opisal Jerman.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neprilagodljiv
14. 10. 2016 17.40
-2
Na svetovne prvenstvu štejejo samo prva tri mesta.Vsi ostali športniki so razočarani le naši so zadovoljni ko ni medalje in so odlični peti,šesti in tako naprej.Zato pa nikoli nebo medalje.
Castrum
14. 10. 2016 17.04
+4
Madonca pa ta slovenska skromnost !!! Pa dejte to novico na prvo stran !!!!! Bravo fantje, to je res fenomenalen uspeh !