Drugi športi

Italijanski dopinški grešnik: 'Zahvaljujoč kokainu se spet počutim kot človek'

Milano, 27. 12. 2015 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski kolesar Luca Paolini je prvič po letošnji dirki po Franciji, ko je bil 10. julija pozitiven na kokain, spregovoril za medije, v pogovoru za italijanski časopis Gazzetta dello Sport pa je razkril, da je bil odvisen od uspavalnih tablet. Paolini trdi, da ga je pozitiven dopinški test predramil, zato je poiskal pomoč.

Luca Paolini je prvič spregovoril po 10. juliju, ko so ga ujeli na dopinškem testu.
Luca Paolini je prvič spregovoril po 10. juliju, ko so ga ujeli na dopinškem testu. FOTO: Reuters

Luca Paolini se je odločil poiskati pomoč, trenutno je na razstrupljanju, pozitiven test pa je bil zanj znak, da se mora spraviti v red. "Bil sem suženj uspavalnih tablet, to je žalostno. Hitro sem se zavedel, da pozitiven test ni bil slučaj. Izgubil sem športno podobo. Ne vem, ali bi vse to počel še enkrat. Kokain mi je odprl oči in zavedel sem se, da sem odvisen od uspavalnih tablet. Spet sem postal oseba, zahvaljujoč se kokainu. Vrnil sem se v življenje. Če je to cena, da se spet počutim kot človek, potem to sprejmem. Sprejmem tudi odgovornost, ne bom iskal izgovorov. To zgodbo govorim, ker nočem, da ljudje ponovijo moje napake," pravi 38-letnik, ki je bil nazadnje član ruske Katjuše, kjer kolesari najboljši Slovenec Simon Špilak.

Paolini je na dopinškem testu padel 10. julija med dirko po Franciji. Kokain je začel jemati pred desetimi leti, ko je umrl njegov brat. "Začelo se je z uspavalnimi tableti. Te so me zasvojile. Rabil sem dober počitek, da sem se soočal z vsemi telesnimi in miselnimi izzivi. Vse se je začelo leta 2004, ko je umrl moj brat. Največja težava je vsakdanje življenje. Težave so večje in manjše, moj šport je stresen. Vse to vpliva nate. Vse napake so me pripeljale do kokaina," je nadaljeval Italijan in se dotaknil še noči, ko je vzel kokain, nekaj dni kasneje pa so ga ujeli. "Bil sem sam med dvotedenskim treningom v gorah pred Tourom. Vzel sem kokain. Ne bom si odpustil. Sem mož, oče in športnik. Moram biti zgled. Izdal sem generacijo, ki je verjela vame. To me boli," je razložil italijanski kolesar.

Mednarodna kolesarska zveza je v začetku decembra sporočila, da bo primer Paolini predala protidopinškemu tribunalu, ki bo odločal, ali ga čaka prepoved nastopanja ali ne. Katjuša mu še ni zaprla vrat. Če ga bodo oprostili, potem mu je ruska ekipa pripravljena ponuditi še eno priložnost. "Ne vem, ali bom dobil priložnost, da si nadenem številko na hrbet. Toda dobil sem učno lekcijo: ne smem skrivati težav, moram prositi za pomoč," je zaključil Paolini.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevica
27. 12. 2015 16.07
+9
Če človek slabo spi, najbrž ne živi življenja, ki bi ga rad. Takrat je treba uvesti kakšno spremembo, tablete so le prva pomoč. Do konca grozno je, da vzameš tableto, da zaspiš, potem pa še eno, da se zbudiš... Da se pa zares zbudiš, te morajo pa zasačiti....
murate
27. 12. 2015 15.36
+0
gospod bi še eno priložnost , kaj pa tisti , ki jih je prehiteval Luka in njemu podobni po desni zaradi uporabe prepovedanih zadev, kdo bo pa njim dal novo priložnost?????????????????
trucker87
27. 12. 2015 15.32
+0
"talijanski kolesar " če ste že neki slovenski portal pol bi lahko napisali italjanski kolesar