Drugi športi

Italijanska legenda na klopi slovenskih odbojkarjev

Ljubljana, 16. 03. 2015 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo v prihodnje igrala po napotkih izjemno uglednega imena v svetu tega športa. Dosedanjega selektorja Luko Slabeta bo namreč zamenjal italijanski strokovnjak Andrea Giani. Italijan je podpisal dvoletno pogodbo.

Andrea Giani bo izbrano vrsto prvič zbral v začetku maja, konec maja pa reprezentanco čaka prvi obračun dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo proti Portugalski. "Glede na to, da smo čez noč ostali brez selektorja, smo bili primorani takoj začeti postopke iskanja novega, saj je zahtevna reprezentančna sezona pred vrati. Zanimanje za mesto selektorja slovenske reprezentance je bilo izjemno, saj smo imeli v naboru kar 22 imen, kar samo kaže na to, da vlada izjemen interes za vodenje te perspektivne ekipe. Priznam, da smo imeli pri izbiri zelo težko delo, saj je bilo v igri tudi veliko izjemno uveljavljenih trenerskih imen, a na koncu je bilo potrebno sprejeti odločitev in izbrati novega selektorja," je pojasnil predsednik OZS Metod Ropret. "Odločili smo se za gospoda Andreo Gianija, ki je kot mlad in ambiciozen strokovnjak izredno cenjen v odbojkarskih krogih. To potrjujeta tako njegova izjemna igralska kariera kot tudi trenerska statistika. Glavni cilj reprezentance v tej sezoni je uvrstitev na evropsko prvenstvo, seveda z željo tudi po vidnejši uvrstitvi, med cilji pa ostaja tudi uvrstitev v svetovno ligo," pravi Ropret. Štiriinštiridesetletni Giani velja za enega najboljših odbojkarjev vseh časov, saj je v svoji karieri z italijansko reprezentanco osvojil tri olimpijske kolajne, dve srebrni in eno bronasto, Italijani pa so tudi trikrat postali svetovni in štirikrat evropski prvaki, poleg tega pa so sedemkrat osvojili svetovno ligo. S svojima kluboma Parmo in Modeno je odlični sprejemalec, ki je tudi rekorder po zbranih nastopih za italijansko reprezentanco (474), po petkrat postal italijanski državni in pokalni prvak, dvakrat je osvojil ligo prvakov, ima pa tudi en naslov svetovnih klubskih prvakov. Leta 2008 je bil sprejet v odbojkarsko dvorano slavnih.

Slovenski odbojkarji imajo novega selektorja.
Slovenski odbojkarji imajo novega selektorja. FOTO: Miro Majcen

Trenersko pot je Giani začel v sezoni 2007/08, pri italijanskem A1-ligašu Modeni in s svojo ekipo še istega leta postal zmagovalec evropskega pokala challenge. V sezoni 2009/10 je sedel na klop A2-ligaša Rome in ga že v prvi sezoni popeljal v A1-ligo, pred začetkom sezone 2012/13 pa je prevzel vodenje še enega A1-ligaša, Verone. Vse bolj cenjeni odbojkarski strateg je med letoma 2011 in 2014 z italijansko reprezentanco, v kateri je deloval kot pomočnik selektorja, osvojil srebro na evropskih prvenstvih leta 2011 in 2013, na olimpijskih igrah v Londonu pa so Italijani osvojili bron. Giani je kot selektor Italijo pripeljal do zmage na sredozemskih igrah leta 2013. "Zares sem srečen in počaščen, da bom lahko vodil slovensko reprezentanco in delal z vašimi izvrstnimi odbojkarji. Rad bi se zahvalil gospodu Ropretu in njegovim sodelavcem za to lepo priložnost. Zavedam se, da nas čaka dolga in naporna reprezentančna sezona, a si želim, da bi na koncu vsem dokazali, kako dobro ekipo ima Slovenija," pa pravi Giani, ki trenutno sodeluje tudi z dolgoletnim slovenskim reprezentantom Mitjo Gasparinijem, ki si kruh služi v Gianijevi Veroni.

Na ožjem seznamu kandidatov za mesto selektorja sta bila sicer še srbski odbojkarski strokovnjak Igor Kolaković, nekdanji trener večkratnega slovenskega prvaka, ACH Volleya, ter priznani hrvaški strateg Ljubo Travica.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

den456
17. 03. 2015 21.12
+1
Končno nekaj pozitivnega s strani OZS. Fantje zdaj pa na delo, pa veliko uspehov pod novim vodstvom. Kvaliteta pri igralcih je že , zdaj pa še kvaliteten selektor.