Drugi športi

VIDEO: Italijanska La Repubblica Valjavčevo Vilo Triglav poimenovala Grand Hotel Doping

Rim, 30. 12. 2014 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Priznani italijanski časnik La Repubblica se je razpisal o Vili Triglav, ki je v lasti nekdanjega slovenskega kolesarja Tadeja Valjavca. Ta namreč s pomočjo reguliranja kisika, dušika in ogljikovega dioksida v prostorih športnikom pomaga do boljših dosežkov. V Italiji to smatrajo kot doping.

V Vili Triglav Tadeja Valjavca je 12 hipoksičnih sob. Te sobe simulirajo višinske priprave. Sistem je računalniško voden, v višinskih sobah pa je mogoče ustvariti razmere podobne tistim na 6000 metrov nadmorske višine. S tem se pri osebi poveča nastajanje rdečih krvničk, ki omogočajo večji dovod kisika do mišic, zaradi česar se pri športniku povečuje vzdržljivostna moč. Takšen način povečevanja vzdržljivostne moči je v Italiji prepovedan, zato so se italijanski mediji ostro lotili slovenskega nekdanjega kolesarja. Valjavčevo Vilo Triglav so v časniku La Repubblica celo poimenovali Grand Hotel Doping.

Tadej Valjavec
Tadej Valjavec FOTO: Damjan Žibert

"V vsakem prostoru lahko nastavimo odstotek kisika. Na ta način se lahko zniža nasičenost krvi in to prinese ogromne koristi za športnike. Sem poskusil tudi na sebi in lahko garantiram, da deluje," je sistem opisal Valjavec, ki dodaja, da je to prepovedano zgolj v Italiji: "To ne uporabljajo zgolj kolesarji ali smučarji tekači. Prebral sem, da ima takšno sobo tudi Novak Đoković, uporabljata pa jo tudi Real Madrid in Barcelona. V Italiji, ki je od tukaj oddaljena uro vožnje, se še vedno pretvarjajo, da tega ne vidijo."

Ob tem je Valjavec stopil v bran zloglasnemu doktorju Micheleju Ferrariju, ki se je znašel v središču dopinške afere imenovane primer Padova. "Michele je moj prijatelj in najboljši trener, kar jih je. Pri njem ne gre za doping, ampak je najbolj usposobljen in izkorišča najboljše tehnologije," meni Valjavec, ki je bil zaradi nepravilnosti v svojem biološkem potnem listu leta 2010 obsojen na dve leti prepovedi nastopanja. To je na koncu zanj pomenil tudi konec udejstvovanja v kolesarstvu na najvišjem nivoju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dinamitek
31. 12. 2014 20.10
in to Litalijani pravjo k majo najbolš dohtaja za mešat zvarke
kiboko
31. 12. 2014 14.20
-1
Bi si mislil, da biološki potni list razkrije izboljšave v prenosu kisika, ki se jih doseže na ta način. Pa vsej verjetnosti je tudi Valjavec uporabljal lastni sistem ... in bil kaznovan.
Dakota 100
31. 12. 2014 11.12
+2
Lahi naj se zanimajo za svoj doping.
pridnaov?ka
30. 12. 2014 16.14
+6
..hehe...kemični vali...
CastrumFF
30. 12. 2014 14.50
-3
Ti je doping. Ni dvoma.
Sporo
30. 12. 2014 15.02
+5
thinkP
30. 12. 2014 12.48
+33
Realno gledano se to ne more stet kot doping, je pa res, da se frajer nima kaj hvaliti s tem kar je naredu in kaj ima, ker ni cist, saj so mu dokazali nepravilnosti. Sram ga je lahko! Sploh pa da zagovarja Micheleja je nedopustno! Pa verjetno je mal v pufih, zato je prislo to v novice, mogoce je casnik dobil celo placilo za objavo kriticnega clanka, saj tudi slaba reklama je dobra.