Drugi športi

Italijani v drugi etapi dirke po Sloveniji pometli s konkurenco

Kočevje, 19. 06. 2015 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na drugi etapi kolesarske dirke po Sloveniji, kolesarji so prevozili 182 km od Škofje Loke do Kočevja, je zmagal Italijan Pier Paolo De Negri (Nippo). Uspeh italijanskih kolesarjev sta dopolnila še Antonio Parrinello (D'Amoico) in Simone Ponzi (SouthEast).

Dirka po Sloveniji - 4
Dirka po Sloveniji - 4 FOTO: Aljoša Kravanja

Potem ko so v četrtek opravili kronometer v Ljubljani, je kolesarje na slovenski pentlji danes čakala že prva dolga in naporna preizkušnja. Zaznamovala sta jo slabo vreme, saj je tekmovalce dolgo pralo močno deževje, ter zgoden pobeg trojice kolesarjev, ki pa niso zdržali do konca. Glavnina jih je ujela in na koncu je o etapni zmagi odločal sprint.

 

V skupinici, ki je imela že več kot tri minute naskoka, je bil tudi Slovenec Klemen Štimulak. A razen tega, da so pobrali zmage na gorskih ciljih, pobeg ni bil uspešen, že kakšnih 50 kilometrov pred koncem se je začela prednost občutno topiti, nazadnje pa je povsem skopnela.

Na etapi s tremi gorskimi cilji je na koncu tako odločal ciljni sprint v Kočevju. Tja je prišla presenetljivo velika skupina tekmovalcev, največ moči in znanja pa so imeli Italijani. Zmagovalec druge etape je tako Pier Paolo De Negri, ki je dosegel 39. etapno zmago za Italijo v zgodovini dirke. Sledila sta mu Antonio Parrinello in Simone Ponzi, Hrvat Radoslav Rogina na sedmem mestu pa je bil najboljši član domače zasedbe Adria Mobil.

"Na današnji etapi nihče ni razkril kart. Na Strmo Reber smo prevozili dokaj mirno. V sprintu sem imel dobro izhodišče, ki bi me zanesljivo pripeljalo na stopničke za zmagovalce, pa sem se zapletel z enim od kolesarjev in izgubil nekaj mest," je dejal Rogina in napovedal še vroče nadaljevanje: "Jutri bo 'vojna', mislim, da veliko kolesarjev računa na zmago."

Radoslav Rogina
Radoslav Rogina FOTO: Damjan Žibert

Rumeno majico je zadržal Rus Artjom Ovečkin iz ekipe RusVelo, ki je mirno pripeljal do cilja v prvi skupini na 36. mestu. "Glavno je bilo zadržati majico, to nam je uspelo. Jutri bo taktika zanesljivo povsem drugačna, bomo videli, kaj bo z majico," je dejal skupni vodilni. Za njim sta uvrščena Italijana Salvatore Puccio in Diego Ullisi, najboljši Slovenec je Jure Golčer (Felbermayr) na šestem mestu, tik za deseterico pa so Jan Polanc (Lampre Merida), Primož Roglič (Adria Mobil) in Marko Pavlič (Radenska Ljubljana).

"Težko je opisati današnjo etapo; bilo je veliko vzponov, pa še enega večjega smo imeli tik pred ciljem. Ritem pa je bil zmeren, zato sem lahko ostal v vodilni skupini in s tem se mi je odprla možnost v sprintu," pa je dogajanje povzel etapni zmagovalec De Negri.

Marko Pavlič je tudi po drugem dnevu ostal v beli majici. "Nisem že od prvega dneva pričakoval tega, zadovoljen sem, da sem nekaj dosegel zase in za ekipo. Zdaj bo glavni cilj to obdržati, sledil bom najboljšim, pa bomo videli, kako bo. Jutri bo najbolj ključna etapa, ki pa jo poznam od začetka do konca," je današnjo etapo in napoved sobotne strnil Pavlič.

Izidi, 2. etapa (Škofja Loka - Kočevje, 182 km):
1. Pier Paolo De Negri (Ita/Nippo-Vini Fantini) 4:39:52
2. Antonio Parrinello (Ita/D'Amico Bottecchia)
3. Simone Ponzi (Ita/SouthEast)
4. Manuele Mori (Ita/Lampre Merida)
5. Salvatore Puccio (Ita/Sky)
6. Davide Appollonio (Ita/Androni)
7. Radoslav Rogina (Hrv/Adria Mobil)
8. Thomas Sprenhers (Bel/Topsport Vlaanderen-Baloise)
9. Mauro Finetto (Ita/SouthEast
10. Matthias Krizek (Avt/Felbermayr) vsi isti čas
...
21. Jani Brajkovič (Slo/United Health Care)
22. Kristjan Fajt (Slo/Adria Mobil)
25. Jure Golčer (Slo/Felbermayr)
26. Jan Polanc (Slo/Lampre Merida)
30. Domen Novak (Slo/Adria Mobil)
31. Primož Roglič (Slo/Adria Mobil)
33. Marko Pavlič (Slo/Radenska Ljubljana) vsi isti čas

- skupno:
1. Artjom Ovečkin (Rus/Rusvelo) 4:50:14
2. Salvatore Puccio (Ita/Sky) + 0:00
3. Diego Ullisi (Ita/Lampre Merida) 0:02
4. Vladimir Isajčev (Rus/Katjuša) 0:04
5. Davide Appollonio (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec) 0:06
6. Jure Golčer (Slo/Felbermayr) 0:07
7. Sven Erik Bystroem (Nor/Katjuša) 0:07
8. Mauro Finetto (Ita/SouthEast) 0:07
9. Nathan Earle (Avs/Sky) 0:09
10. Preben van Hecke (Bel/Topsport Vlaanderen-Baloise) 0:11
...
11. Jan Polanc (Slo/Lampre Merida) 0:12
12. Primož Roglič (Slo/Adria Mobil) 0:13
13. Marko Pavlič (Slo/Radenska Ljubljana) 0:13
30. Janez Brajkovič (Slo/United Heatlh Care) 0:23
42. Kristjan Fajt (Slo/Adria Mobil) 0:35

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.