Drugi športi

VIDEO: Intxaustiju osma etapa, Polanc ob modro majico

Rim, 16. 05. 2015 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Španec Benat Intxausti je zmagovalec zahtevne osme etape kolesarske dirke po Italiji. Kolesar Movistara je bil dolgo časa član zasledovalne skupine, ki je lovila tri ubežnike, na zaključnem, 13 kilometrov dolgem vzponu na Campitello Matese pa se je najprej otresel tekmecev v svoji skupini, nato pa prehitel še ubežnike.

V 186 kilometrov dolgi etapi je z zaostankom 20 sekund drugo mesto zasedel še en Španec Mikel Landa, na tretje mesto pa je uvrstil Švicar Sebastien Reichenbach, zaostal je 31 sekund.

Vodilni v skupnem seštevku Španec Alberto Contador je kljub poškodbi odbil vse napade Fabia Aruja in Richieja Porta, še več, na vmesnem cilju je pridobil še dve sekundi, tako da je prednost pred Arujem povečal na štiri sekunde. Aru, Contador, Porte in Rigoberto Uran so se sicer na cilju zvrstili od četrtega do sedmega mesta, zaostali so 35 sekund.

Slovencev ni bilo v ospredju, Jan Polanc se je najboljših držal vse do pet kilometrov pred ciljem, nato pa je zaostal. Ker na dveh gorskih ciljih etape ni osvojil točk, je moral na cilju predati modro majico najboljšega hribolazca, ta bo v deveti etapi na hrbtu današnjega zmagovalca. Kranjčan je zasedel 27. mesto, zaostal je dve minuti in pol. V skupnem seštevku je napredoval na 34. mesto, v razvrstitvi gorskih ciljev na četrto, četrti pa je tudi v razvrstitvi za belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Etapa se je začela v Fiuggiju, njen prvi del pa je bil v znamenju dežja in številnih napadov. Prvi resnejši pobeg ni uspel, je pa v lovu nanj glavnina razpadla, v prvih težavah se je znašel Contador, ki je izgubil stik s tekmeci. Toda njegova ekipa ga je pripeljala nazaj, pri tem pa porabila precej moči, tako da so Španca v nadaljevanju čakali težki trenutki.

Potem ko so prve ubežnike ujeli, so se je za napad odločila trojka, v kateri so bili Nizozemec Steven Kruyswik, Belgijec Kristof Vandewvalle in Kolumbijec Carlos Betancur. Za njo pa so se podali zasledovalci, med katerimi so bili tudi Benat Intxausti, Ilnur Zakarin, zmagovalec dirke po Romandiji, in pa tudi Przemyslav Niemiec, moštveni kolega Polanca in najboljši od teh v skupnem seštevku. Glavna skupina je dolgo časa zaostajala okoli devet minut, tako da je bil Poljak nekaj časa virtualno celo v rožnati majici, a je to že pred zaključnim vzponom izgubil.

Alberto Contador ostaja v skupnem vodstvu.
Alberto Contador ostaja v skupnem vodstvu. FOTO: Reuters

V zaključku je bil najmočnejši Inxausti, ekipa Astane, ki je že prej ves čas narekovala ritem glavnini, je uprizorila številne napade na Contadorja, toda ta se ni dal. Skupaj z Romanom Kreuzigerjem pa ni mogel nadzorovati vseh kolesarjev kazahstanske ekipe, tako da se je naprej odpeljal Landa, ki je na koncu prišel do drugega mesta, čeprav je visoko uvrščen v skupnem seštevku, pa vodstva Španca ni ogrozil, zmanjkalo pa mu je časa, da prehiti rojaka in zabeleži etapno zmago.

"Pred etapo je bilo jasno, da Astana za Aruja pripravlja napad, na koncu se ji jim je pridružil še Porte. Oba sta sem prišla zmagat, zato sta me in me še bosta napadala. A sem kljub težkim trenutkom na vse napade znal odgovoriti, zato sem zelo zadovoljen," je ponosen na opravljeno delo Contador, kolesar ekipe Tinkoff Saxo, ki ga je pohvalil tudi zaenkrat največji tekmec Aru: "Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, na klancu mu je lahko ušel le Landa. Alberto je bil močan, lahko pa smo se povsem prepričali, da je z njim vse v redu, da ga poškodba ne ovira preveč."

Izidi:
1. Benat Intxausti (Špa/Movistar) 4:51:34
2. Mikel Landa (Špa/Astana) + 0:20
3. Sebastien Reichenbach (Švi/IAM Cycling) + 0:31
4. Fabio Aru (Ita/Astana) 0:35
5. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo)
6. Richie Porte (Avs/Sky)
7. Rigoberto Uran (Kol/Etixx - Quick-Step)
8. Dario Cataldo (Ita/Astana) isti čas
9. Damiano Cunego (Ita/Nippo - Vini Fantini) 0:45
10. Damiano Caruso (Ita/BMC Racing Team) isti čas
...
27. Jan Polanc (Slo/Lampre Merida) 2:30
81. Grega Bole (Slo/CCC Sprandi Polkowice) 17:19
173. Luka Mezgec (Slo/Giant Alpecin) 28:17

- skupni vrstni red:
1. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) 32:40:07
2. Fabio Aru (Ita/Astana) + 0:04
3. Richie Porte (Avs/Sky) 0:22
4. Dario Cataldo (Ita/Astana) 0:30
5. Mikel Landa (Špa/Astana) 0:42
6. Roman Kreuziger (Češ/Tinkoff-Saxo) 01:00
7. Giovanni Visconti (Ita/Movistar) 01:16
8. Rigoberto Uran (Kol/Etixx - Quick-Step) 01:24
9. Damiano Caruso (Ita/BMC Racing team) 01:34
10. Andrey Amador (Kos/Movistar) 01:38
...
34. Jan Polanc (Slo/Lampre Merida) 19:29
81. Grega Bole (Slo/CCC Sprandi Polkowice) 55:02
141. Luka Mezgec (Slo/Giant Alpecin) 1:29:34

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Seljako1899
16. 05. 2015 19.18
Intxausti je zdržu in nakonc užgal tak napad kot ga znajo uprizorit sam največji kapo dol...Glede Contadorja pa bo težka, da bo zdržu pritisk Astane ljudje so utrgani zadnjih 5km ma Aru vsaj še 4 pomočnike to je neverjetno kaj delajo ne upam si predstavljat še Nibalija zdraven to bi blo ubijalsko na gorskih preizkušnjah...