Drugi športi

Iaaf glede množičnega dopinga: Obtožbe so senzacionalistične in zmedene

Pariz, 04. 08. 2015 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna atletska zveza (Iaaf) je podala uradno stališče glede domnevnega množičnega dopinga. "Iaaf želi izločiti doping iz športa in pozdravlja širšo javno debato. ... Objavljene obtožbe so senzacionalistične in zmedene," pravijo v Iaaf in ostro zavračajo obtožbe.

"Ne obstaja idealen sistem za lovljenje goljufov, toda Iaaf je bil vrsto let v ospredju pri testiranjih. Pod pionirskim biološkim potnim listom je ogromno atletov in atletinj dobilo kazen, več kot v drugih športnih zvezah in protidopinških agencijah skupaj. Pomembno je, da je jasno, da je velik del teh primerov iz obdobja, ko še ni bilo bioloških potnih listov, zato jih ne moremo uporabiti kot dokaz za doping ... Podatki, na katere se poročila sklicujejo, niso skrivnostna, saj je Iaaf objavila podrobne analize teh podatkov pred več kot štirimi leti. Iaaf hrani in ponovno analizira vzorce, ko so odkrite nove metode odkrivanja prepovedanih poživil," so med drugim v obširnem odgovoru zapisali pri Iaaf.

V atletiki naj bi bil doping zelo pogost.
V atletiki naj bi bil doping zelo pogost. FOTO: Reuters

Nemški ARD se sklicuje na bazo podatkov Iaaf, ki vsebuje več kot 12.000 krvnih testov, odvzetim okrog 5000 atletom in atletinjam, ki omogočajo tudi testiranja za nazaj. Okrog 800 atletov, predvsem vzdržljivostnih disciplin v tekih od 800 metrov do maratona je imelo vrednosti, ki po definiciji biološkega potnega lista Wade kažejo na sumljive ali celo na zelo sumljive stopnje. To sta v dokumentarcu navedla avstralska strokovnjaka za odkrivanje dopinga v krvnih testih Michael Ashenden in Robin Parisotto.

Profesor Giuseppe d'Onofrio, eden najbolj priznanih hematologov, ki deluje kot strokovnjak na področju bioloških potnih listov, je za Iaaf in njen odgovor na obtožbe, zapisal: "Obžalujem vse javne komentarje, ki prihajajo od kolegov glede krvnih podatkov, ki so jih pridobili in obdelali izven okvirjev Wade, ta pa je zasnovan tako, da zagotavlja popoln in pošten pregled bioloških potnih listov. Tu ni prostora za bližnjice, preproste pristope ali senzacionalizem, ko so na kocki kariere in ugled športnikov."

ARD se je v dokumentarcu sklicevala na interno bazo Mednarodne atletske zveze (Iaaf) med letoma 2001 in 2012, po kateri naj bi bil vsak tretji dobitnik medalje z olimpijskih iger ali svetovnih prvenstev v svoji karieri dopingiran, torej imel "zelo visoke znake dopinga ali pa vsaj nenormalne vrednosti" v svojih vzorcih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.