Drugi športi

Rusom derbi s švedskimi hokejisti, Nemci uvodni dan svetovnega prvenstva vzeli mero Američanom

Pariz, Köln, 05. 05. 2017 23.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hokejisti Kanade so v drugi tekmi prvega kroga skupine B svetovnega prvenstva v Parizu premagali Češko s 4:1, v Kölnu pa je bila v skupini A Nemčija z 2:1 boljša od ZDA. Na uvodnih dveh tekmah svetovnega prvenstva so Rusi v skupini A po kazenskih strelih z 2:1 ugnali Švede, Finci pa so v skupini B s 3:2 premagali Beloruse.

Dvoboj v AccorHotels Areni so bolje začeli aktualni dvakratni zaporedni svetovni prvaki Kanadčani, ki so že v sedmi minuti z golom napadalca Buffalo Sabres Ryana 0'Reillyja povedli. Čeprav so bili do konca prve tretjine nevarnejši Čehi, ki so zadeli tudi stativo, so že v prvi minuti druge tretjine za nasprotniki zaostajali že za dva gola. Prednost igralca več je izkoristil Mike Matheson, branilec Floride Panthers. Do svojih priložnosti so prišli tudi češki hokejisti, ki so Kanadčane zadnjič premagali leta 2010 v Nemčiji, ko so bili do zdaj zadnjič svetovni prvaki, vendar je bil Calvin Pickard, vedno na mestu.

Odlični Pickard je klonil v 53. minuti, ko ga je premagal Lukaš Radil, ki je v letošnji sezoni igral za Spartak iz Moskve, toda že dve minuti pozneje je vse upe Čehov pokopal branilec Colorada Avalanche Tyson Barrie. Končni izid je na prazen gol dosegel napadalec Carolina Hurricanes Jeff Skinner.

Na veliko veselje nemških navijačev so v Lanxess areni domači hokejisti v 11. minuti prvič premagali ameriškega vratarja Jimmyja Howarda. V polno je zadel Tobias Reider, napadalec Arizone Coyotes. Tudi po tem golu so bili Nemci do konca uvodne tretjine boljši nasprotnik, zato pa so imeli v drugi več od igre Američani, ki so proti domačim vratom sprožili 12 strelov, Nemci le šest, vendar je izid ostal nespremenjen. Svojo premoč so Američani kronali v 51. minuti, ko je po podaji v polno zadel branilec Arizone Coyotes Connor Murphy. To je bil že štirinajsti strel proti vratom Thomasa Greissa v zadnji tretjini, Nemci so do takrat Howarda skušali premagati le dvakrat. Po prejetem golu so se domačini prenehali braniti, njihovo napadalnejšo igro pa je v 54. minuti oplemenitil Patrick Hager, sicer napadalec domačega Kölna, in poskrbel za prvo presenečenje letošnjega svetovnega prvenstva.

Rusi so se veselili zmage nad Švedi.
Rusi so se veselili zmage nad Švedi. FOTO: AP

V prvi tekmi skupine A je Švedsko v vodstvo popeljal hokejist Caroline Hurricanes Elias Lindholm v 15. minuti. Rusi so izenačili v 44. minuti z golom napadalca moskovskega CSKA Sergeja Andronova, do konca rednega dela pa odločitve o zmagovalcu ni bilo. Prav tako ne v petminutnem podaljšku, pri kazenskih strelih pa so bili uspešnejši Rusi, ki so zadeli prek Artemija Panarina, krilnega igralca ekipe Chicago Blackhawks.

V skupini B, kjer bo Slovenija v soboto ob 12.15 igrala proti Švici, pa so Finci v prvi tekmi hitro povedli z 2:0, v tretji in šesti minuti sta zadela član Caroline Hurricanes Sebastian Aho in levokrilni igralec Metalurga Magnitogorska Oskar Osala. Toda Belorusi so se vrnili, v 39. in 45. minuti sta za izenačenje poskrbela Jegor Šarangovič, igralec Dinama iz Minska, in Jevgenij Koviršin, član Severstala Čerepovca. Veli-Matti Savinainen, ki si kruh služi pri Tappari, je v 50. minuti ob igralci več Fincem spet priboril vodstvo in tudi zmago.

Izidi:
- petek, 5. maj:
- skupina A (Köln)
Švedska - Rusija      1:2 (1:0, 0:0, 0:1; 0:1) - po kazenskih strelih
ZDA - Nemčija         1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

- skupina B (Pariz):
Finska - Belorusija   3:2 (2:0, 1:0, 1:1)
Češka - Kanada        1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fihner
05. 05. 2017 21.02