Drugi športi

Hewitt ob koncu 18-letne kariere sodnika na domačih tleh označil za idiota

Melbourne, 21. 01. 2016 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralec Lleyton Hewitt, nekdaj številka 1 svetovnega tenisa, je danes končal kariero. Sklenil jo je v 2. krogu odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, v pokoj pa ga je poslal Španec David Ferrer, ki je v 3. krog uvodnega turnirja za grand slam v sezoni napredoval po slavju s 6:2, 6:4 in 6:4.

Hewitt je poskrbel za pestro slovo s teniških igrišč.
Hewitt je poskrbel za pestro slovo s teniških igrišč. FOTO: AP
Slovo je bilo precej čustveno, svojo bojevitost pa je Hewitt pokazal tudi v zadnjem dvoboju s Ferrerjem, ko je dobil opozorilo zaradi kletvic in sodnika ozmerjal z idiotom. A to mu ni pomagalo k podaljšanju kariere. Po dvoboju so ga na igrišče pospremili žena in trije otroci. "Dal sem vse, kar sem lahko. Ničesar nisem pustil v slačilnici in to je nekaj, na kar bom vedno ponosen. V karieri sem vedno dal 100 odstotkov. Rad sem prihajal na igrišče in tekmoval," je povedal Hewitt.

Štiriintridesetletni Hewitt ima za saboj bogato kariero. Prvi vrhunec je dosegel januarja 1997, ko se je en mesec pred svojim 16. letom kvalificiral na glavni turnir OP Avstralije. S tem je doslej najmlajši, ki mu jo to uspelo.

Leta 1998 je osvojil svojo prvo turnirsko zmago, ko je v domačem Adelaidu v finalu ugnal rojaka Jasona Stoltenberga, v polfinalu pa slovitega Američana Andreja Agassija. Pri 20 letih in osmih mesecih je leta 2001 postal najmlajši igralec na vrhu teniške lestvice. Dotlej je kar 69 let v tem pogledu "kraljeval" Američan Ellsworth Vines, ki je bil leta 1932 številka 1 z 21 leti.

Leta 2001 je osvojil svoj prvi turnir grand slam, in sicer OP ZDA, ko je v finalu ugnal legendarnega Američana Peta Samprasa v treh nizih s 7:6 (4), 6:1, 6:1. Leto pozneje je osvojil še turnir v Wimbledonu, ko je prav tako v treh nizih s 6:1, 6:3 in 6:2 porazil Argentinca Davida Nalbandiana.

Zadnji stisk roke Hewitta v karieri profesionalnega tenisača je izkusil Španec David Ferrer.
Zadnji stisk roke Hewitta v karieri profesionalnega tenisača je izkusil Španec David Ferrer. FOTO: AP

Takrat se je priljubil tudi danes enemu najboljših igralcev sveta, Britancu Andyju Murrayju. Ta je naklonjenost do Hewitta pokazal na poseben način. "Pravzaprav sem enega izmed svojih psov imenoval po njem, saj je bil Lleyton igralec, ki sem ga zelo rad gledal, ko sem odraščal," je pojasnil Murray, ki je dotičnega psa poimenoval Rusty, kar je Hewittov vzdevek. Hewitt, ki je v karieri zbral 30 turnirskih zmag, je z Avstralijo dvakrat slavil tudi v Davisovem pokalu, in sicer leta 1999 in 2003. Marca bo prevzel tudi kapetanski trak avstralske reprezentance v tem tekmovanju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.