Drugi športi

'Po umiritvi razmer najprej na sporedu Tour, nato v kratkem času Vuelta in Giro'

Ljubljana, 06. 04. 2020 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav se selektor slovenske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman te dni bolj kot s kolesom in kolesarji ukvarja z otroki in njihovo šolo, pa to ne pomeni, da ne razmišlja tudi o športu. S svojimi varovanci je v rednih stikih, od njih dobiva informacije, a vseeno meni, da so v teh težkih trenutkih bolj pomembne druge reči.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar FOTO: AP

"Zaenkrat smo zdravi, mnogi niso. Mi v športu lahko razmišljamo, veliko je takih, ki ne morejo. Položaj je skrb vzbujajoč, a moramo ostati mirni in strpni. Prišel bo čas, ko bomo lahko razmišljali o dirkah, zdaj pa se moramo posvetiti čemu drugemu, bolj pomembnemu. Do kdaj, tega nihče ne ve," meni selektor Andrej Hauptman, ki se povsem strinja z odloki vlade, da se kolesarjem prepovejo treningi. "Ali nam je ukaz všeč ali ne, ni pomembno, prav tako ne mnenje, ali bi se lahko okužili, ali bi mi lahko okužili drugega. Mi smo strokovnjaki za šport, drugi so za druge stvari. In tem povsem zaupam. Če so ukazi taki, jih je treba spoštovati, le tako bomo rešili ta položaj," je dejal Hauptman, športni direktor ekipe UAE Emirates.

Pod svojem okriljem ima največjega slovenskega upa Tadeja Pogačarja in nekoliko starejšega Jana Polanca. O njima ima največ informacij, pred izbruhom novega koronavirusa pa je bil dobro seznanjen tudi s stanjem Primoža Rogliča in drugih reprezentančnih kandidatov. Po njegovem mnenju so prav vsi storili še korak naprej in prava škoda je, da tega niso mogli dokazati. Podatki kažejo, da je bil Roglič še močnejši kot v lanski sezoni, ko je odlične rezultate in zmage zbiral kot po tekočem traku. "Primož bi bil na prvih dirkah zagotovo glavni favorit. Pogačar je bil na začetku sezone odličen, dosti za njim ni zaostajal niti Polanc, ki je v vseh pogledih še napredoval od lani. A žal je bilo to stanje pred enim mesecem, zdaj nihče ne ve, kje se v pripravljenosti nahaja. Trenažerji sicer nekaj malega pokažejo. Z njimi lahko do neke mere le ohranjaš pripravljenost, izboljšati pa je ne moreš. Na trenažerju niti ne moreš biti šest ur oziroma je to škodljivo, enostavno na njem tudi ne moreš ohranjati osredotočenosti. Menim, da bo potreben vsaj en mesec na kolesu, da bodo fantje prišli na raven, na kateri so bili pred izbruhom virusa. A prav vsi bodo na istem," je prepričan Hauptman, ki finančnih posledic zaradi odpovedi dirk v svoji denarnici še ne občuti.

Andrej Hauptman
Andrej Hauptman FOTO: Damjan Žibert

"Moja plača prihaja redno. O kakšnem znižanju za kolesarje in kolesarske delavce pri nas zaenkrat ni bilo govora. Ne vem, kako je pri drugih, a lahko pričakujemo, da bodo nekateri imeli težave, predvidevam, da predvsem tiste ekipe, katerih pokrovitelji se ukvarjajo s turizmom," je dejal Hauptman, zaenkrat še vedno edini slovenski kolesar, ki je s svetovnega prvenstva v cestni vožnji članov domov prinesel kolajno. Po preložitvi olimpijskih iger in spomladanskih dirk pa bi bilo prav septembrsko svetovno prvenstvo v švicarskem Martignyju dirka, ki bi v letošnji sezoni v primeru, da bi jo lahko izvedli, pridobila največ, meni bronasti junak iz leta 2001. "Glede na trenutne načrte, da bi bil po umiritvi razmer najprej na sporedu Tour, nato v kratkem času Vuelta in Giro, potem svetovno prvenstvo in za konec prestavljene spomladanske klasike, menim, da bi bilo zanimanje pri tekmovalcih in javnosti za prvenstvo ogromno. Velike večdnevne dirke bi bile za nami, pred nami zaključek sezone s klasikami, vmes prvenstvo. Konkurenca bi bila zagotovo najboljša možna. Nihče ne ve, ali bo tak scenarij izvedljiv, a moramo ostati optimisti," selektor vendarle upa, da bo stanje poleti vendarle dovoljevalo izpeljavo rezervnih načrtov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
06. 04. 2020 15.37
+3
Bodimo veseli, da živimo v tej zlati dobi slovenskega kolesarstva, take generacije še nismo imeli in se verjento še dolgo ne bo ponovila. Navdušujoče je tudi to, da imajo vsi še rezerve: Pri Primožu, Tadeju, Mateju, Polancu se sploh ne ve kje so meje, poleg tega so še mladi (no edino Primož mogoče malce izstopa po starosti). Škoda, ker je sedaj ta hudič, virus. Naši so bili spet vrhunsko pripravljeni!
Drugorazredni
06. 04. 2020 11.40
+7
Po dveh etapah vsi gotofi
modelx
06. 04. 2020 11.34
+9
rad bi videl tale hec. brez treninga? torej, z veliko čokolinota.