Drugi športi

VIDEO: Hancock svetovni prvak, Žagar ostal brez osmerice za 2017

Melbourne, 22. 10. 2016 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v speedwayu je v Melbournu slovenski dirkač Matej Žagar prišel do polfinala, a je tudi z novimi 11 točkami v skupnem seštevku sezone ostal brez želenega osmega mesta. Naslov svetovnega prvaka za sezono 2016 je osvojil ameriški veteran Greg Hancock.

Matej Žagar
Matej Žagar FOTO: Mediaspeed

Zadnjo dirko sezone je dobil domačin Chris Holder pred Britancem Taiem Woffindnom in Poljakom Bartoszem Zmarzlikom, Matej Žagar pa je bil na koncu šesti. Žagar je lovil osmerico, ki ima neposredno zagotovljen nastop v SP tudi v naslednji sezoni. Pred startom je imel za želenim ciljem kot deveti tri točke zaostanka. Na dirki je Žagar po slabšem začetku, ko je v svoji drugi vožnji celo ostal brez točke, nanizal dve zmagi, tako da si je zanesljivo privozil polfinale. Po rednem delu dirke so bili v izjemno izenačenem boju za osmo mesto štirje dirkači, Niels Kristan Iversen, Antonio Lindbaeck in Maciej Janowski so imeli po 90 točk, Žagar pa 89. Slovenec je v polfinalu po dobrem začetku končal kot tretji, ostal brez finala, z eno samo točko pa je bil nazadnje slovenski prvak tudi le za točko prekratek za uresničitev cilja. Iversen je bil na koncu sezone osmi z 91, Žagar pa deveti z 90. "Dirko sem začel in osvojil dve točki z motorjem, ki mi je prinesel zadnja dva finala, v drugem nastopu pa je povsem izgubil kompresijo, kar je pomenilo žal tudi nič točk. Naslednje štiri vožnje sem odpeljal z rezervnim motorjem in iz njega izmolzel vse, kar se je dalo," je po dirki povedal Žagar in dodal: "V končno osmerico mi sicer za vsega eno točko ni uspelo, a zadovoljen sem, da sem po dolgih letih sezono končal tako močan in tako visoko. Roko na srce zato tudi verjamem, da imam res veliko možnosti, da dobim za naslednjo sezono stalno povabilo in tako nadaljujem kariero v družbi najboljših na svetu, kamor tudi spadam."

Že pred začetkom preizkušnje v Melbournu pa je bilo jasno, da bo prvak Hancock. Edini tekmec, ki bi Američana lahko teoretično premagal, je bil Avstralec Jason Doyle, ki pa se je moral domači dirki odpovedati, ker še vedno čuti posledice hudega padca na zadnji dirki v Torunu.

Hancock, ki velja za pravo legendo tega športa, je tako pri 46 letih na svoji 202. dirki na najvišji ravni (ima 21 posamičnih zmag) postal svetovni prvak četrtič po letih 1997, 2011 in 2014.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

THEdocktor
22. 10. 2016 20.59
+1
VETERAN S P PA ROSSIJA POŠILJATE V PENZIJO
inside1
22. 10. 2016 20.40
+2
Gledal tole na šport tv, kar ponavadi ne. Takega komentiranje obeh ne rabiimo. Gregorič kot voznik speedwaya bi lahko malo bolje kaj povedal, Žagar je imel štarte dokaj slabe, se je po kameri vse videlo, onadva pa hvalita ravno štarte. V polfinalu je bil enostavno prepočasen za vse ostale, pa dvomim, da je toliiko kriv rezervni motor, ker toliko razlike pa spet ni. Važne so same nastavitve na samem motorju......