Drugi športi

Hamilton najboljši v Bahrajnu

Manama, 19. 04. 2015 20.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na četrti dirki sezone svetovnega prvenstva formule 1 v Bahrajnu je zmagal Britanec Lewis Hamilton (Mercedes). Drugi je bil Finec Kimi Räikkönen (Ferrari), tretji pa Nemec Nico Rosberg v drugem Mercedesu. Hamilton je s 36. zmago v karieri in tretjo letošnjo še povečal naskok v skupnem seštevku.

Začetno prevlado Mercedesa, ki je vzbujala bojazen, da bo tudi sezona 2015 podobno enosmerna kot prejšnja, je z zmago na drugi dirki že razbil Ferrarijev novinec Sebastian Vettel. Prav nekdanji štirikratni svetovni prvak Vettel je bil tisti, ki je v kvalifikacijah Bahrajna poskrbel za nekoliko bolj zanimivo napoved dirke, saj se je vrinil med oba Mercedesa. Tudi dogajanje ob progi v nemški ekipi, kjer sta oba dirkača spet nekoliko pogrela lanske nesporazume, je namigovalo na morda bolj zanimivo dirko. A le nekaj krogov sta potrebovala Mercedesova dirkača, da sta prišla do položajev, ki sta jih najbolj vajena. Lewis Hamilton je zadržal svoj najboljši startni položaj, medtem ko je Nico Rosberg zaspal na startu in ga je prehitel tudi drugi Ferrarijev voznik Kimi Räikkönen.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton FOTO: Reuters

Finec je nato po tretjini dirke za kratek čas prišel do vodstva, ko je kot zadnji ostal na stezi s prvim kompletom pnevmatik, ko pa so postanke pri mehanikih opravili vsi vodilni, je bil položaj spet v prid Mercedesa. Podobno je bilo tudi v nadaljevanju. Srebrni in rdeči so imeli ob postankih ali pred njimi še nekaj tesnih dvobojev, ki pa so jih nazadnje brez večjih težav dobivali pri Mercedesu. Vettel je v 36. krogu pri poskusu prehitevanja Rosberga zapeljal s steze in poškodoval nos dirkalnika, tako da je moral v naslednjem krogu še enkrat v bokse. V 40. krogu pa je Hamilton prehitel Räikkönena, ki je spet vztrajal na stezi dlje kot tekmeci, preden je zavil v bokse. Tako je Vettel izpadel iz boja za stopničke in se je z Williamsovim Valterrijem Bottasom boril za četrto mesto, v ospredju pa so bili lepo v razmaku petih sekund razporejeni Hamilton, Rosberg in Räikkönen.

Tak vrstni red je ostal do dva kroga pred koncem. A hitri Finec je vse boj ogrožal Nemca in se mu prilepil za hrbet, do neposrednega obračuna pa ni prišlo, saj je Rosberg naredil napako; v predzadnjem krogu je pri zavijanju na koncu ravnine zapeljal na rob steze in pustil dovolj prostora, da je Finec švignil mimo njega in z veseljem darilo spremenil v drugo mesto na dirki. Bottas pa je dirko končal pred Vettlom na četrtem mestu. S 36. zmago v karieri in tretjo letos se je Britanec še utrdil na vrhu skupnega seštevka. Zdaj ima 93 točk, zelo zgoščen pa je boj za drugo mesto: Rosberg ima 66 točk, Vettel pa 65.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kor22
20. 04. 2015 07.52
+3
bravo iceman, zaj pa po zmago
kimijaka
19. 04. 2015 22.27
+10
Kimi!!!!!!!!!!!!!
kimijaka
19. 04. 2015 22.26
+9
Bravo KIMI CAR!!!
SUTA
19. 04. 2015 21.25
+5
Bravo Hamilton!!!
kimijaka
19. 04. 2015 22.27
+7