Drugi športi

Verstappen si je za 20. rojstni dan 'podaril' zmago v Sepangu, Vettel iz zadnjega mesta tik pod stopničke

Sepang, 01. 10. 2017 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
3

Max Verstappen je zmagovalec dirke formule 1 za VN Malezije. V Sepangu je bil mladi Nizozemec najhistrješi, drugi je bil Britanec Lewis Hamilton, tretji pa Daniel Ricciardo. Sebastian Vettel je startal iz zadnjega mesta in se prebil do četrtega mesta. Kimi Raikkonen sploh ni štartal na dirki.

Max Verstappen je osvojil dirko za VN Malezije ter si tako podaril najlepše darilo za 20. rojstni dan. Zmagovalec kvalifikacij Lewis Hamilton je bil drugi, Verstappnov moštveni kolega Daniel Ricciardo pa tretji. Sebastian Vettel se je zavihtel na četrto mesto. Vettel zaradi težav z motorjem v kvalifikacijah ni končal nobenega kroga, saj je imel težave z dirkalnikom. Pred tem je Ferrarijev dirkač na drugem prostem treningu dosegel rekord dirkališča v Sepangu in izboljšal rekord kroga iz leta 2005, v kvalifikacijah pa je imel obilo smole in je na dirki moral startati iz zadnjega mesta.

Tik pred dirko v krogu za ogrevanje pa je do težav prišlo še pri Fincu Kimiju Räikkönenu, ki je bil v kvalifikacijah sicer drugi, danes pa mehaniki dirkalnika niso utegnili pravočasno popraviti, tako da sploh ni startal niti iz boksov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Verstappen, ki je dirko začel s tretjega startnega položaja, je Hamiltona, ki je startal z najboljšega, prehitel na prvem zavoju v četrtem krogu (od 56) in nato prednost brez težav zadržal do konca. Nizozemec je zmagal dan po 20. rojstnem dnevu in obenem prvič po veliki nagradi Španije lansko sezono. V skupni razvrstitvi sezone, v kateri je vpisal sedem ničel, ostaja na šestem mestu. "Že od vsega začetka sem dobro čutil dirkalnik in opazil, da ima Hamilton spredaj težave. Zato sem še bolj pritisnil in obrestovalo se je. Vem, da je imel več na kocki kot jaz in ni smel toliko tvegati. Od takrat, ko sem ga prehitel, sem lahko mirno vozil svojo dirko. Gre za težko preizkušnjo in neverjetno vesel sem, da sem zmagal," je dejal zmagovalec.

Hamilton je končal kot drugi in s tem prednost v SP pet dirk pred koncem sezone pred najbližjim zasledovalcem Vettlom (Ferrari) še povečal na 34 točk. Slednji je dirko zaradi težav z dirkalnikom začel povsem na repu, na koncu pa končal na četrtem mestu kot dirkač tekme. "Menim, da imamo izjemno hiter dirkalnik. Če dirko startamo z ospredja, zmagamo. A danes je bila za nas zelo težka dirka," je dejal Vettel, katerega usoda v boju za peti svetovni naslov je še vedno trdno v njegovih rokah. Nenavaden dan za Ferrari se je za nameček končal še s trčenjem Vettla in Lanca Strolla v počasnem krogu po koncu dirke, zaradi katerega je bil nemški dirkač prisiljen poiskati nadomestni prevoz nazaj do boksov - skočil je kar na dirkalnik Pascala Wehreleina, ki je opazil njegove težave.

Dirka v Maleziji je bila po 19 letih zadnja, saj je prihodnje leto ni na koledarju F1. Naslednja dirka sezone pa bo že prihodnjo nedeljo dirka za veliko nagrado Japonske v Suzuki.

Izidi:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)  1:30:01,290
(povprečna hitrost: 206,889 km/h)
 2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     + 12,770
 3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)     22,519
 4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)      37,362
 5. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)      56,021
 6. Sergio Perez (Meh/Force India)    1:18,630
 7. Stoffel Vandoorne (Bel/McLaren)   + en krog
 8. Lance Stroll (Kan/Williams)
 9. Felipe Massa (Bra/Williams)
10. Esteban Ocon (Fra/Force India

SP skupno (15):
- dirkači:
 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      281
 2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)     247
 3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)     222
 4. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)    177
 5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)       138
 6. Max Verstappen (Niz/Red Bull)       93
 7. Sergio Perez (Meh/Force India)      76
 8. Esteban Ocon (Fra/Force India)      57
 9. Carlos Sainz ml. (Špa/Toro Rosso)   48
10. Nico Hülkenberg (Nem/Renault)       34

- konstruktorji:
 1. Mercedes      503
 2. Ferrari       385
 3. Red Bull      270

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
01. 10. 2017 13.33
+4
kaj vse zmore nemec , ko se mu morajo umikati , enako , kot pred leti šumiju ,, če ne je bilo rompompon ,, še zmeraj se svet boji nemcev
jebalvisvoju
01. 10. 2017 16.46
-3
Bogdan Damis
01. 10. 2017 19.10
+3
če si gledal dirko so mu niso umikali celo na samem štartu je raje pozabil na prehitevanje saj bi lahko trčil tako kot je na prejšnji dirki a je raje šel v zavoj kot 18 in noi tvegal s karambolom poleg tega je boljše mesto kot 4 zapravil pri prehitavanju Alonsa in druščine za njim.