Drugi športi

Grčijo olimpijske igre leta 2004 stale kar 8,5 milijarde evrov

Atene, 07. 08. 2014 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Grška Fundacija za ekonomske in industrijske raziskave (Iove) je začela s študijo, kako in v kakšni višini je organizacija olimpijskih iger leta 2004 v Atenah vplivala na gospodarski zlom Grčije. Grško finančno ministrstvo je lani navedlo, da so igre stale 8,5 milijarde evrov.

Olimpijske igre so pripomogle h grškemu ekonomskemu zlomu.
Olimpijske igre so pripomogle h grškemu ekonomskemu zlomu. FOTO: Reuters

V to vsoto so vključeni tudi stroški, ki niso neposredno povezani s športom in OI, kot so vzdrževanje in zavarovanje arheoloških objektov in bolnišnice. Od omenjene vsote naj bi okrog dve milijardi pokrili sponzorji ter dohodki od prodaje vstopnic in televizijskih pravic, ostalo pa državni proračun. "Mililo je deset let, doslej pa ni bila narejena nobena znanstvena analiza vplivov izvedbe OI na grško ekonomijo," so zapisali v sporočili državne fundacije Iove.

OI leta 2004 so bile najdražje dotlej v zgodovini, po nekaterih podatkih pa naj bi zanje porabili okrog 13 milijard dolarjev, saj so se, glede na načrtovano, med drugim krepko povečali stroški za varnost. Jacques Rogge, nekdanji predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, je že leta 2011 dejal, da "je organizacija OI gotovo vplivala na pregrevanje grškega gospodarstva". "Če pogledamo na zunanji dolg Grčije, je organizacija OI prispevala dva ali ti odstotke celotnega zneska," je ocenil Rogge.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

artus
07. 08. 2014 16.48
+1
Nas pa TES 6 1,8 milijarde.