Drugi športi

Celjanom prva zmaga v ligi prvakov, Velenjčani iz Poljske praznih rok

Kielce/Celje, 13. 10. 2012 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v tretjem krogu evropske lige prvakov (skupina B) na domačem igrišču premagali švedski Sävehof z 31:25. Slovenski prvaki iz Velenja pa so na tekmi skupine C v gosteh izgubili proti poljski ekipi Vive Targi Kielce s 24:30.

Vladan Matić
Vladan Matić FOTO: Aljoša Kravanja
Celjski rokometaši so si pred dvobojem s švedskimi prvaki zadali le eno nalogo: po porazih z madžarskim Veszpremom in španskim Atleticom iz Madrida vpisati prvi točki na svoj račun. Svoj načrt so v celoti izpolnili, kar je lepa popotnica pred četrtkovim gostovanjem v romunski Constanti. Domači strateg Vladan Matić je izjemno pomemben obračun – v odsotnosti prvokategornega vratarja Dejana Perića in krilnega igralca Luke Žvižeja, manjkali so tudi Gregor Potočnik in Rok Žuran ter oboleli Žiga Mlakar – začel z "optimalno" postavo: na vratih je bil Matevž Skok, na krilnih položajih Gašper Marguč in David Razgor, na mestu krožnega napadalca Alem Toskić, na zunanjih položajih pa Sebastian Skube, Mate Lekai in Nemanja Zelenović.

Zdesetkani gostitelji so odlično odprli tekmo, z obrambo 3-2-1 so povsem zmedli visokorasle Skandinavce in si po pičlih sedmih minutah priigrali štiri gole naskoka (5:1), kar je gostujočega trenerja Magnusa Johanssona prisililo, da je zahteval minuto odmora. Po njej so Švedi za kratek čas prišli do sape in se razpoloženim gostiteljem – prednjačil je Skok, ki je v uvodnih petnajstih minutah zbral kar deset obramb – približali na dva gola zaostanka (6:4, 7:5). Celjska "slabost" je bila kratkotrajna, v 17. minuti je izjemno razpoloženi Borut Mačkovšek svoje soigralce popeljal do vodstva s +6 (11:5). Lepo zalogo v zadetkih so rokometaši iz mesta ob Savinji z raznovrstno igro v napadu in solidno obrambo držali večji del prvega polčasa, v sami končnici pa malenkostno popustili, kar so Švedi izkoristili in se jim z delnim izidom 3:0 približali na tri gole zaostanka (13:16 in 14:17).

Igra celjske zasedbe v začetku drugega polčasa je bila na ravni prvega, s hitrim kroženjem žoge in dokaj enostavnimi akcijami – veliko je bilo tudi bliskovitih nasprotnih napadov – so brez večjih težav prebijali tekmečev obrambni blok. V 38. minuti so z golom Davida Razgorja spet dosegli najvišje vodstvo (22:16), Vid Poteko pa je po grobem prekršku nad Michaelom Apelgrenom prejel rdeč karton. Odhod gorečega, a nekoliko zaletavega mladca, ni zaustavil naleta Celjanov, v 41. minuti so si po golu Skubeta priigrali najvišjo prednost na tekmi (25:18) in tekmo mirno pripeljali do konca.

Branko Tamše
Branko Tamše FOTO: Damjan Žibert

Velenjčani v nadaljevanju popustili in prepričljivo izgubili

Velenjski rokometaši – igrali so brez poškodovanega Jureta Dolenca – so še drugo gostovanje zapored končali s porazom. Po neuspehu in nemoči v Skopju so pokazali sicer boljši obraz, a poimensko odlična ekipa iz Poljske je v uvodu drugega polčasa naredila dovolj veliko prednost, da je brez posebnih težav vpisala tretjo zmago v tekmovanju in ostaja na vrhu skupine C. Gosti so si tudi prvi priigrali prvo "otipljivejšo" prednost na tekmi, ko so v 13. minuti prek Klemna Cehteta povedli z 8:6. Toda sledile so poljske minute, saj so domači na krilih Michala Jureckega (pet golov v prvem polčasu) naredili delni izid 4:0 in sami povedli z 10:8. Kazalo je, da so se Poljaki razigrali, vendar je v odločilnih trenutkih svoje delo dobro opravil vratar Ivan Gajić in tudi on pripomogel k temu, da so Velenjčani obdržali korak z domačo ekipo in si pripravili dobre temelje za nadaljevanje.

Toda na njih nato niso znali graditi. Ekipa Bogdana Wente, polna uglednih rokometnih imen, ki je s stalnim rotiranjem držala visok ritem, je v uvodnih desetih minutah s čvrsto obrambo izpraznila arzenal idej v velenjski igri. Kielce so ustavljale vse poskuse slovenskega moštva, same pa v napadu brez posebnih težav prihajale do izdelanih strelov. Posledice so bile logične, Poljaki so naredili delni izid 5:0, po zadetkih Željka Muse v 37., Thorirja Olafssona v 38. in Denisa Buntića v 40. minuti pa prišli tudi do najvišjih prednosti na tekmi (17:14, 18:14, 19:14). Ko je Tomasz Rosinski v 46. minuti zabil za 22:16, je bil zmagovalec praktično odločen, saj izbranci Branka Tamšeta v teh trenutkih niso znali unovčiti niti številčnih prednosti. Najvišja prednost Kielc je znašala sedem zadetkov po golu Buntića v 58. minuti (30:23).

Izida:
Celje Pivovarna Laško - Sävehof 31:25 (17:14)
Vive Targi Kielce - Gorenje Velenje 30:24 (13:12)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.