Drugi športi

FOTO in VIDEO: Odbojkarji so si na odru sredi Kongresnega trga dali duška: Zdaj se šele zavedamo, kaj smo dosegli

Sofija, 19. 10. 2015 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.J./T.V./N.P./STA
Komentarji
360

Za slovensko odbojkarsko reprezentanco, ki se je vrnila z evropskega prvenstva s srebrom, je še drugi sprejem. Po prvem na letališču Jožeta Pučnika so jih tokrat pozdravili še navijači na Kongresnem trgu v Ljubljani. Izbranci Andree Gianija so večkrat poželi bučen aplavz, na odru pa so si nato dali duška.

Več videovsebin
  • Slavje srebrnih odbojkarjev
    04:18
    Slavje srebrnih odbojkarjev
  • Izjava župana Zorana Jankovića
    00:50
    Izjava župana Zorana Jankovića
  • Izjava ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič
    01:10
    Izjava ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič
  • Izjava predsednika OKS Metoda Ropreta
    01:49
    Izjava predsednika OKS Metoda Ropreta
  • Prihod srebrnih odbojkarjev na Kongresni trg
    03:24
    Prihod srebrnih odbojkarjev na Kongresni trg
  • Čustven sprejem za srebrne odbojkarje na Brniku
    03:45
    Čustven sprejem za srebrne odbojkarje na Brniku
  • Alen Šket vesel srebrne medalje
    00:47
    Alen Šket vesel srebrne medalje
  • Jan Kozamernik ob povratku v domovino
    01:06
    Jan Kozamernik ob povratku v domovino
  • "Srebrni" Klemen Čebulj ob povratku v Slovenijo
    00:44
    "Srebrni" Klemen Čebulj ob povratku v Slovenijo
  • Andrea Giani zapoje na Kongresnem trgu
    01:57
    Andrea Giani zapoje na Kongresnem trgu
  • Tine Urnaut pozdravi navijače
    00:46
    Tine Urnaut pozdravi navijače
  • Iz SVETA: Viceprvaki so doma
    02:01
    Iz SVETA: Viceprvaki so doma
  • Iz SVETA: Gost v studiu: Tine Urnaut
    02:31
    Iz SVETA: Gost v studiu: Tine Urnaut
  • Iz SVETA: Andrea Giani, italijanski Beckham
    01:34
    Iz SVETA: Andrea Giani, italijanski Beckham
  • Iz 24UR: Navijači pričakali odbojkarske junake
    02:13
    Iz 24UR: Navijači pričakali odbojkarske junake
  • Iz 24UR: Na Brniku tekle solze sreče
    02:10
    Iz 24UR: Na Brniku tekle solze sreče
  • Iz 24UR: Z disciplino do uspeha
    01:28
    Iz 24UR: Z disciplino do uspeha
  • Iz 24UR: Napeto do zadnjega trenutka
    02:15
    Iz 24UR: Napeto do zadnjega trenutka
  • Iz 24UR: Slavje s starši Tineta Urnauta
    02:08
    Iz 24UR: Slavje s starši Tineta Urnauta

Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, ki je prvi dobil besedo, je zbrani množici dejal: "Težko je v teh trenutkih kaj povedati. To kar smo tam občutili ... Vsi smo iskreno čutili podporo vas v Sloveniji." Ko so drug za drugim na oder poklicali Alena Pajenka, Alena Šketa, Mitjo Gasparinija, Miho Plota, Dejana Vinčića, Jana Kozamernika, Daniela Konciljo, Jana Klobučarja, Janija Kovačiča, Jana Pokeršnika, Gregorja Ropreta, Tineta Urnauta, Klemna Čebulja in Uroša Pavlovića, na koncu še selektorja Andreo Gianija, se je začelo rajanje in skakanje po odru. Navijače in reprezentanco sta pozdravila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in ljubljanski župan Zoran Janković. Ministrica je izpostavila izjemni ekipni duh in predanost, ki je krasila odbojkarje v Bolgariji, ljubljanski župan je bil bolj redkobeseden, a je požel aplavz Kongresnega trga z obljubo: "Fantje so zame zlati. Evropsko prvenstvo 2019 v odbojki bo v Sloveniji. V Stožicah, da ne bi kdo dvomil."

Zoran Janković je napovedal EP 2019 v Sloveniji.
Zoran Janković je napovedal EP 2019 v Sloveniji. FOTO: Screenshot
Ko je do besede prišel Giani, je sledil nov bučen aplavz, italijanski strokovnjak pa je ganjeno dejal: "Zelo, zelo sem vesel. Ti fantje so prijetni. To je bila zame čudovita izkušnja. Zelo sem čustven. Hvala!" Za njim je spregovoril še kapetan Urnaut, najboljši sprejemalec med napadalci EP: "Zdaj se šele začenjamo zavedati, kaj nam je uspelo. Ponosen sem na celo ekipo, štab, zvezo, navijače. Vsi ste nam omogočili, da smo dosegli, kar smo." Ko je besedo predal cimru Gaspariniju, ta je izpostavil, da so sanjali o takšnem uspehu, nato pa ga dosegli, se je začelo skakanje in vzklikanje 'Kdor ne skače, ni Slovenc', fotografiranje in petje - za mikrofon je poprijel tudi Giani in skupini Mambo Kings pomagal zapeti "svojo" Marino.

Prvi sprejem na Brniku
Čeprav so izgubili finalno tekmo EP v Sofiji proti Franciji, so se slovenski odbojkarji v domovino vrnili veseli in ponosni na opravljeno delo. Športno priznavajo, da jih je v boju za zlato kolajno premagala boljša ekipa, a poraz je bil boleč le nekaj ur in jim ni skazil zadovoljstva in ponosa. Navijači so na letališču Brnik pričakali srebrne odbojkarje, ki so se dopoldan vrnili z evropskega prvenstva v Bolgariji. Ena športnih pravljic leta 2015 se je pred slabimi 14 dnevi nepričakovano začela na jugu Balkanskega polotoka in končala z enim največjih dosežkov slovenskega moštvenega športa. Ob spoznanju, da so osvojili srebro kolajno, da so osupnili odbojkarsko Evropo in dosegli enega izmed največjih uspehov slovenskega športa, so hitro postali boljše volje, uspeh pa tudi primerno proslavili. Selektor Andrea Giani noče siliti v ospredje. "Nekaj zaslug si že lastim, a igralci so tisti, ki garajo na igrišču in prinašajo rezultate. V bistvu mora biti neka kombinacija med nami. Mi smo se odlično ujeli, zaupali smo drug drugemu. Bilo je nekaj jeze, predvsem po porazu z Belgijo, a precej več je bilo lepih trenutkov. Ko so mi navijači po finalu skandirali moje ime, sem jokal od sreče, to je bil dokončni dokaz, da smo skupaj opravili odlično delo. Lahko rečem, da so moji varovanci igrali fantastično, zaradi neizkušenosti in pomanjkanja tekem je sicer bilo nekaj napak, a nato bomo gledali, ko bo za to čas, zdaj pa se dajmo veseliti. Prepričan sem, da bo ekipa v prihodnosti še rasla. A bo za to morala še trdo delati," meni Giani, ki tako kot igralci ne bo imel prav nobenega počitka, saj bo že v torek vodil trening svojega kluba Verone.

Odbojkarji so bili veseli že na letalu ob povratku v domovino.
Odbojkarji so bili veseli že na letalu ob povratku v domovino. FOTO: Facebook
Reprezentanca naslednje leto ne bo imela veliko akcij. S porazom v finalu si je najbrž dokončno zaprla vrata olimpijskih kvalifikacij v Berlinu, a tega ne more potrditi še nihče, tako da reprezentanti ohranjajo nekaj upanja. Ker so si neposredno zagotovili nastop na naslednjem evropskem prvenstvu na Poljskem in ne bodo igrali kvalifikacij, jim bo tako ostal le nastop v tretjem razredu svetovne lige, ki so si ga zagotovili z zmago v letošnji evropski ligi. Bo pa imela naslednje leto dodatno delo Odbojkarska zveza Slovenije, ki bo poskušala Gianija prepričati, da podaljša dveletno pogodbo. Zagotovo ne bo imela lahkega dela, saj mu drugih ponudb najbrž ne bo manjkalo, sreča pa je v tem, da, kot sam pravi, ne bo postavljal materialnih zahtev, zanimajo ga namreč povsem drugi pogoji. Vsi slovenski ljubitelji odbojke upajo, da bo predsedniku Metodu Ropretu uspelo in da bo čez dve leti tudi po poljski dvoranah donelo: Andrea Giani ter da bodo tudi na Poljskem tekle solze sreče.

Najuspešenejši strokovnjaki EP v odbojki: Andrea Giani v družbi italijanskega in francoskega selektorja.
Najuspešenejši strokovnjaki EP v odbojki: Andrea Giani v družbi italijanskega in francoskega selektorja. FOTO: CEV

Kljub dopoldanski uri in močnemu dežju se je na letališču Jožeta Pučnika zbralo okrog 150 navijačev, kapetana Tineta Urnauta in druščino pa sta tam pozdravila tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in podpredsednik slovenske krovne športne organizacije Iztok Čop. V središču pozornosti je bil tudi prvi strateg izbrane vrste Italijan Andrea Giani, ki je s svojim znanjem in motiviranjem poskrbel, da se je dobra evropska ekipa prelevila v vrhunsko. Italijan je ekipo pripeljal iz evropske lige v svetovno in na koncu še do srebra na EP, drugega za slovenski šport po srebru rokometašev na domačem EP v Ljubljani. Tako igralci kot strokovno vodstvo so po prihodu še zbirali vtise. "Vseskozi sem verjel v to ekipo, ki je celo leto rasla. Na evropskem prvenstvu smo igrali odlično, doživeli poraz z Belgijci, nato pa iz tekme v tekmo dvigovali nivo. Najprej proti Nizozemcem, nato proti Poljakom, v polfinalu proti Italijanom in tudi v finalu smo igrali zelo dobro. Tam smo tudi nekoliko nesrečno na razliko in z osvojenimi 27 točkami izgubili drugi in tretji niz. Ta ekipa nima meja," je med drugim po prihodu v Slovenijo povedal 45-letni Giani, ki ob tem, da so mu navijači skandirali, ni mogel skriti solza. "Vse čestitke odbojkarjem. Ne le, da so me presenetili, fascinirala me je cela zgodba, posebej selektor Giani, ki je znal sestaviti cel mozaik za uspeh. Svoje so pokazali tudi fantje, ki so se po skupinskem delu iz tekme v tekmo dvigovali, kar ni običajna in vsakodnevna odlika slovenskega športa," pa je na sprejemu povedal nosilec štirih olimpijskih medalj Iztok Čop in dodal, da ga je odbojka v letu 2015 popolnoma presenetila: "Navdušilo me je, da je ta kakovost prišla do izraza v tako kratkem času."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (360)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pleomax20
21. 10. 2015 10.00
Ka če bi ta Lj župan, namesto da obljublja ne vem kake vse športne prireditve, rajši železniško pa avtobusno postajo v Ljubljani zrihto?! Sam sm iz kraja, kjer mamo 100-krat manj prebivalcev ko LJ pa mamo boljšo avtobusno postajo ko pa v Lj. A ni žalostno da nimam nobene zveze z Lj, pa me je sram da glavno mesto Slovenije nima urejene avtobusne postaje, kjer bi lahko potniki na suhem in toplem počakali na njihov bus?
Thruma
20. 10. 2015 08.11
+1
Janković in njegova mulca so tudi zlati.Davkoplacevalce bo pa to stalo par miljonckov eurckov.
tony_abcde@yahoo.com
20. 10. 2015 21.50
+2
LazVRde?em
20. 10. 2015 07.45
+4
Zoki že "biznisira". Nagraužno.
tony_abcde@yahoo.com
20. 10. 2015 21.50
+1
TheMafiaDon
20. 10. 2015 07.41
+0
zakaj toliko naslovnic o beguncih in prepovedano komentiranje? Ameriški lastnik ProPlus tako hoče mogoče? da objavljate "ameriške pravljice" o beguncih ki to niso?
macek_garfield
20. 10. 2015 07.40
+2
... kaj se ima najbolj pokvarjeni zupan vpletat in obljubljat ...
BandaRde?aSkorumpirana
20. 10. 2015 07.11
+6
Nekako ne pašejo v to levo državo ... so predobri zanjo, pa to ... drgač pa čestitke, itaq ... lopov je pa takoj lonček prstavu ... ga ni blo nikjer do zdej ... se je potuhnu ...
stiing
20. 10. 2015 06.50
+5
Edino kar v tem sprejemu zares ne stima v to zmagovito sliko in je bljaaak je ... Zoki
Dakota 100
20. 10. 2015 08.18
+1
TheMafiaDon
20. 10. 2015 06.26
+4
Zoki spet naklada? kmalu bo povabil migrante(ne begunce) v svojo džamijo....
DonDonDan
20. 10. 2015 05.59
+7
Janković se spet lepi na tuje uspehe.
TheMafiaDon
20. 10. 2015 06.26
+8
sateliteee
20. 10. 2015 00.35
+10
Čedni, simpatični, zmagoviti fantje :)! Želim vam vse najboljše tudi za naprej, da bi nas še kdaj takole razveselili!
TheMafiaDon
20. 10. 2015 06.56
-5
PATRIOT.SI
20. 10. 2015 00.16
+5
Slovenci smo najboljši ko imamo tujega gospodarja, takrat smo špica
nikoiništa
19. 10. 2015 23.52
+13
Najbolj žalostno pa je to, da ko se gre za šport, smo skupaj kot riti pa srajc, si brišemo solze, riti in ne vem še kaj drug drugemu, ko pa je treba stopit skupaj in razturit politike, ki nas kradejo, takrat pa bula. Jaz ne vem kak dolgo še bomo gledali, da Slovenija propada, ni prihodnosti, puf na puf, denar pa v žepe nekaterih posameznikov in to dokazano. KAJ JE Z VAMI NAROD, KDAJ SE BOSTE ZBUDILI???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DonDonDan
20. 10. 2015 06.00
-1
Zato pa bo Janković iz tega potegnil tako reklamo zase, kot denar. Ti ga boš pa najbrž podprl !?
nikoiništa
20. 10. 2015 07.11
+0
Stari, prvo kot prvo ne hodim več na volitve, drugo kot drugo pa sem iz Maribora. V Mariboru volijo druge lopove.
Janez Dragan
19. 10. 2015 23.50
+4
jankovič bo spet v svoj žep dal 2019 če bo v stožicah ne se bat!!! bandaaaa
Mariusz
20. 10. 2015 00.59
+1
asdfghjklqwertz
19. 10. 2015 23.33
+7
Pa kaj ima ta kurchev jankovič povsod za skakat zraven, kjer je športna proslava?! Mene ne zanima mnenje ljubljanskega župana, ker gre za SLOVENSKO ekipo, ne pa za ljubljansko! Da bi jaz bil Tina Maze, na primer, bi organiziral proslavo kjer koli drugje, samo v LJ ne, ker mi ne bi bilo za gledati jankoviča in njemu podobnih.
nikoiništa
19. 10. 2015 23.46
+2
rambek
19. 10. 2015 23.08
+3
Cimvec stvari pripeljat v slovenijo. Zoki obnovi bezigrad in propadle stvari potem pa sanjaj o stozicah. Res, da je slovenija potrebovala kaj taksnega, kajti imamo samo 4 stadione, ki lahko gostijo najvecje tekme stozice, lv, arena petrol in bonifika. Tudi dvoranski sport je zelo bog. Dvorana Tabor v Mariboru ze vzdavnaj dotrajana, neizpolnjuje pogojev za tekmovanja. Dvorana Tukaj bo treba nekaj ukrenit za prihodnost slovenskega sporta in poiskat strokvnjaki, ki znajo z mladimi. Stozice kot dvorana so super. Ampak stadion je premajhen za ta denar, ki so ga porabili sem vsaj mislil, da bo stadion z 25.000 gledalci, kjer bi se celo lahko boril za evropski nogometni pokal inpd.
Redtka
19. 10. 2015 23.00
+7
Razpad Slovenije ARABCI preplavili vzhod..
rambek
19. 10. 2015 22.57
+6
Zoki si ze nabira glasove.
rde?kar
19. 10. 2015 22.54
+4
Povsod Janković zraven kjer je pizarija in biznis
Redtka
19. 10. 2015 22.28
+5
A je ERJAVEC že postavil smerokaze za ARABCE in osvetlil cesto..NEMČIJA Wilkomwen..
pizzamargerita
19. 10. 2015 21.43
+11
stozice bodo 2019. leta ze zdavnaj đamija
Mariusz
20. 10. 2015 01.01
+1
sram ga je lahko glede na to da je pou Srb glede đamije