Drugi športi

Giani: Italija je favorit, a bila je tudi Poljska

Sofija, 17. 10. 2015 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbojkarska reprezentanca bo doživela, kako je videti boj za kolajne na največjih tekmovanjih, saj se bo v polfinalu EP v Sofiji pomerila z Italijo. Doslej se je v polfinale uvrstila le na sredozemskih igrah, nekaj od zdajšnjih reprezentantov je leta 2009 v Pescari osvojilo bronasto kolajno.

Andrea Giani in Tine Urnaut
Andrea Giani in Tine Urnaut FOTO: OZS
Prav od tam pa ima ta slovenska generacija tudi edino izkušnjo z italijansko reprezentanco, v skupinskem delu je proti njej izgubila, čeprav Italija ni nastopila v najmočnejši postavi. Se pa fantje iz obeh ekip dobro poznajo, saj kar pet pomembnih členov slovenske ekipe igra oziroma je igralo v italijanskih klubih, še nekaj igralcev se je z njimi že srečavalo na tekmah najvišje ravni. Najbolj pa italijansko moštvo zagotovo pozna slovenski selektor Andrea Giani, ki je z Italijo osvojil tri naslove svetovnih prvakov, v Italiji vodi Verono, v reprezentanci pa je bil tudi pomočnik selektorja. "To, da imam reprezentanco Italije v malem prstu, ni nobena prednost, danes vsaka reprezentanca tekmece pozna do potankosti, prepričan sem, da ima moj kolega na italijanski strani o nas ravno toliko informacij, kot jih imam jaz o njih," ne vidi nobene prednosti o dobrem poznavanju italijanske ekipe Giani, katerega velika želja je, da nekoč postane italijanski selektor, a se mu pri tem nikamor ne mudi, prvo želi kakovostno delo opraviti v Sloveniji. In kaj meni o reprezentanci svoje domovine. "Italija je odlična ekipa. Ne slepimo se, da ni favorit, toda favorit je bila tudi Poljska, pa ste videli, kaj se je zgodilo. Goji tudi podoben slog kot Poljska, karakteristike igre so podobne kot pri Poljakih, imajo odlično igro bok-obramba, zelo dober servis, glavna igralca pa sta napadalca Osmany Juantorena in Ivan Zajcev. A tako kot pred drugimi tekmami bom rekel, da bo vse odvisno od nas. Zato nas bolj kot njihove slabosti zanima predvsem naša igra. Zagotovo mi v polfinale nismo prišli slučajno, to je plod dobrega dela in kakovosti. Tako ekipe kot posameznikov, ti so na koncu tisti, ki napravijo razliko. Sem pa tudi že povedal, da na rezultat vplivajo tudi nekateri drugi faktorji, zato so kakršne koli rezultatske napovedi nesmiselne. Moramo verjeti v zmago in tudi verjamemo, po zadnjih zmagah smo polni samozavesti," meni Giani. Selektor tudi pravi, da dejstvo, da je Italija do polfinala prvenstvo igrala doma in se šele v četrtek preselila v Sofijo, ne bo odigralo nobene vloge: "To so izkušene ekipe, ki jih take stvari ne motijo. Ekipe na taki ravni so na to navajene. Imeli so tudi čas za regeneracijo, v dvorani že dvakrat trenirali, tako da v tem pogledu ne vidim nobene naše prednosti," je prepričan strateg.

Spomin po zmagi proti Poljski. Lahko Slovenci presenetijo še enega favorita?
Spomin po zmagi proti Poljski. Lahko Slovenci presenetijo še enega favorita? FOTO: CEV

Italijani so lani doživeli polom na svetovnem prvenstvu, neprepričljivi so bili tudi v letošnji svetovni ligi, ko pa je na selektorskem mestu Maura Berutta zamenjal Gianlorenzo Blengini in ko je ta nekoliko prevetril ekipo, zamenjal oba podajalca, se je krivulja uspehov spet strmo vzdignila navzgor. V svetovnem pokalu so zabeležili deset zmag in poraz, za Američani zasedli drugo mesto, s tem pa se tudi kot prva evropska ekipa uvrstili na olimpijske igre v Rio. Na evropskem prvenstvu so v skupini premagali Estonijo, Hrvaško, z 2:3 izgubili s Francijo (to je Slovenija pred prvenstvom na pripravljalnem turnirju premagala), v dodatnem boju za četrtfinale ugnali Finsko, v četrtfinalu pa s 3:0 Rusijo. Doslej so na evropskih prvenstvih osvojili šest zlatih, štiri srebrne in dve bronasti kolajni, zadnjič so bili prvaki 2005, na zadnjih dveh so izgubili finale. V svoji zakladnici uspehov imajo še tri naslove svetovnih prvakov, osem naslovov zmagovalca svetovne lige, naslov zmagovalca svetovnega pokala, manjka jim le zlata olimpijska kolajna. Na olimpijskih igrah so bili dvakrat drugi in trikrat tretji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

catman
17. 10. 2015 18.56
+3
Ni superlativov za tole!!!!!!!!!!!!!!
maajde
17. 10. 2015 18.56
maajde
17. 10. 2015 17.13
+1
Dobr jim gre! Odločno in odlično! Le tako naprej!
catman
17. 10. 2015 16.44
+3
rossonero.acm
17. 10. 2015 16.55
+1
catman
17. 10. 2015 17.11
+3
rossonero.acm
17. 10. 2015 17.13
-1
TRUMPP
17. 10. 2015 14.58
+4
Sami pozitivci........res je kemija med njimi!
rambek
17. 10. 2015 10.48
+7
Igrati na vse ali nic
catman
17. 10. 2015 09.50
+24
Se pravi finale bo SLOVENIJA - Francija/Bolgarija. Gremo Slovenci!