Drugi športi

Gajser po 3. mestu vodil od začetka do konca in dobil dirko v Argentini

Buenos Aires, 10. 04. 2016 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./J.K./STA
Komentarji
10

Na četrti dirki svetovnega prvenstva v motokrosu se je na prvi od dveh dirk znova izkazal slovenski dirkač Tima Gajser. Zasedel je tretje mesto, nato pa vodil od začetka do konca druge preizkušnje in zmagal.

Tim Gajser
Tim Gajser FOTO: Honda

Slovenski motokrosist Tim Gajser je veliki zmagovalec dirke za VN Argentine v Neuquenu, četrte preizkušnje svetovnega prvenstva. V elitnem razredu MXGP je v nedeljo za drugo zmago v sezoni poskrbel s tretjim mestom v prvi vožnji in zmago v drugi, tako da je skupno zbral 45 točk. Za Gajserja je to že druga zmaga v elitnem razredu, kjer nastopa šele od letošnje sezone, po uvodni dirki v Katarju. Gajser ima v zbirki še drugo mesto z VN Tajske in tretje iz Valkenswaarda. Drugi je bil na nedeljski preizkušnji s 44 točkami Italijan Antonio Cairoli, ki je bil v obeh vožnjah drugi. Tretji pa je bil Nemec Maximilian Nagl z 41. Gajser je v skupnem seštevku SP ostal drugi, ima 169 točk, a je krepko zmanjšal zaostanek za Romainom Febvrejem, ki ima le še tri točke več. Sezona na najvišji ravni se bo nadaljevala čez teden dni z dirko v mehiškem Leonu.

"Res sem zadoovljen s celotnim vikendom. Zmagal sem v kvalifikacijah, kar mi je v razredu MXGP uspelo prvič, potem sem danes imel dve solidni vožnji. Štart je bil res slab, druga vožnja pa je bila res neverjetna. Res sem navdušen in rad bi se le zahvalil mojim fantom, ki so mi pripravili res izjemen motocikel. Hvala mojemu očetu in navijačem v Sloveniji," je takoj po dirki povedal Gajser. Dirka svetovnega prvenstva v se je za najboljšega slovenskega dirkača končala skorajda sanjsko. S tretjim mestom v prvi in zmago v drugi vožnji si je privozil skupno zmago na dirki, že drugo v karieri v elitnem razredu MXGP, skupno pa ima za svetovnim prvakom Febvrejem le še tri točke minusa. Gajser je na prejšnji dirki v Valkenswaardu že bil na dobri poti do zmage, toda v drugi vožnji je zaradi tehničnih težav, dvakrat mu je ugasnil motor, ostal brez najvišje stopničke.

Dirka v mehiškem Leonu Gajserja in ekipo čaka že čez en teden.
Dirka v mehiškem Leonu Gajserja in ekipo čaka že čez en teden. FOTO: Damjan Žibert

Vseeno je pred krajšo južno- in srednjeameriško turnejo v Argentini in naslednji teden v Mehiki še iztržil tretje mesto, dobro formo pa nato potrdil še doma v Brežicah z zmago na dirki v EP, ki jo je izkoristil kot dober trening. Da je še vedno v takšni formi, v kakršni je začel sezono, je spet potrdil tudi v kvalifikacijah. Brez težav si je priboril najboljše izhodišče pred današnjo dirko, pa čeprav ga potem ni izkoristil. Start prve vožnje se mu namreč ni najbolje posrečil, tako da se je znašel nekoliko stran od mest, ki jih je že navajen. A je sedmo in šesto mesto hitro zamenjal za peto in četrto, za dodatno vzpodbudo pa je poskrbel še Febvre. Svetovni prvak je v Neuquen prišel s 13 točkami prednosti v SP, a je polovico porabil že v prvi vožnji: po padcu je namreč zdrsnil daleč v ozadje, se do cilja sicer precej izboljšal in še iztržil šesto mesto, vseeno pa se je razlika v SP kar precej stopila. Gajser se je nekaj krogov pred koncem po dolgem boju prebil pred Sergeja Bobriševa na tretje mesto, potem pa je nekaj časa kazalo, da bo konkurenčen tudi v obračunu z izkušenim Antoniom Cairolijem, ki je bil drugi.

A je Italijan tam tudi ostal, Gajser je bil tako v prvi vožnji tretji, zmagal pa je Nemec Nagl. Nadaljevanje dirke pa je bilo še boljše. Na startu tokrat ni bilo nobene napake, Gajser je planil naprej (in dobil nagrado holeshot za najboljši start), potem pa so ga tekmeci gledali le v hrbet. Nekaj časa od blizu, dva kroga se je še skušal približati Cairoli, potem pa vse bolj od daleč. Med dirko je imel namreč Gajser že šest ali sedem sekund naskoka, na koncu je zmanjšal ritem, a še vedno slavil prepričljivo in brez težav. Te je imel spet Febvre, ki je še enkrat padel, pa se nato z 12. mesta prebijal naprej. Odločni Francoz je na koncu pomešal vrstni red, ne sicer na vrhu današnje dirke, kjer je s 35 točkami pristal na skupno četrtem mestu za trojko Gajser (45), Cairoli (44) in Nagl (41), pač pa skupno v SP. Če bi ostal na petem mestu, kjer je bil še dva kroga pred koncem, bi Gajser prevzel tudi skupno vodstvo, tako pa je Febvreju še uspelo rešiti rdečo številko vodilnega.

Toda razlike so zdaj res majhne, namesto 13 izpred dirke le še tri točke (172-169), tretji je Cairoli s 144.  Motokrosisti onkraj luže ne bodo imeli prav veliko premora pred nadaljevanjem sezone, saj jih dirka v mehiškem Leonu čaka že 17. aprila.

Izidi:

- 1. vožnja: 1. Maximilian Nagl (Nem), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Tim Gajser (Slo) ...

- 2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Romain Febvre (Fra) ...

- skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo) 45, 2. Antonio Cairoli 44, 3. Maximilian Nagl (Nem) 41 ...

- SP skupno (4): 1. Romain Febvre (Fra) 172, 2. Tim Gajser (Slo) 169, 3. Antonio Cairoli (Ita) 144 ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chad Reed
11. 04. 2016 09.56
-3
Kje je pa Gerčar?
Maddox
11. 04. 2016 09.56
+3
bravo dečko, res kapa dol!!! kk se pelje po terenu!!!!
lookaaa
11. 04. 2016 09.50
+3
apodgraj
11. 04. 2016 08.31
+6
Užitek je gledati tega fanta , kako uspešno premaguje vsako oviro pred sabo in ko lovi in pušča tekmovalce za seboj. . Kdo je mojstre je pač mojster obvladovanja svojega konjička . Srečno se naprej !.
Gmwota
10. 04. 2016 21.54
+10
waga7
10. 04. 2016 21.49
+24
FENOMENALNO! kaj pa temu fantu privoščim iz srca!!!
THEdocktor
10. 04. 2016 20.37
+15
GREMO NA ZMAGO
bus303
10. 04. 2016 19.43
+14
matekolovrate
10. 04. 2016 19.24
+21
Super Gajser Tim
motorist_mb
10. 04. 2016 19.22
+23
Bravo pubec...