Drugi športi

Gajser se ne obremenjuje z mislimi o naslovu pred morda odločilno dirko v Assnu

Assen, 26. 08. 2016 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Do konca svetovnega prvenstva MXGP so še tri dirke. Že na naslednji v nizozemskem Assnu lahko navdušujoči slovenski motokrosist Tim Gajser osvoji premierni naslov svetovnega prvaka. Zanj mu manjka le točka več od najbližjega zasledovalca Antonia Cairolija.

Tim Gajser je le še korak oddaljen od največjega slovenskega uspeha v zgodovini MXGP.
Tim Gajser je le še korak oddaljen od največjega slovenskega uspeha v zgodovini MXGP. FOTO:

To bi bil za devetnajstletnika iz Pečk izjemen dosežek, saj v elitni kategoriji MXGP tekmuje šele prvo sezono. Nihče več ne dvomi, da bo Tim Gajser nov svetovni prvak, vprašanje je le, ali mu bo to uspelo že na Nizozemskem. Kljub temu, da je na zadnjih dirkah storil nekaj napak in se je včasih tudi znašel na tleh, pa tri dirke pred koncem prvenstva suvereno vodi z 99 točkami prednosti pred osemkratnim svetovnim prvakom Antoniem Cairolijem iz Italije. Cairoli bo v nedeljo skušal premagati Gajserja in boj za naslov svetovnega prvaka podaljšati do finalnih dirk, ki se bosta odvijali na ameriških tleh 3. in 11. septembra v Charlottu in v Glen Helenu. Lani, ko je Gajser tekmoval v kategoriji MX2, je na dirki v Assnu zmagal in dokazal, da mu proga leži. Nedeljska dirka pa bo nekaj posebnega, kajti Gajser mora doseči le točko več od Cairolija, da bi dve dirki pred koncem sezone tudi uradno postal najboljši motokrosist v elitni kategoriji MXGP. Posebna bo tudi proga, ki jo organizator postavi v manj kot tednu dni na znanem dirkališču za cestnohitrostne dirke. Navozili so 25.000 ton peska in prizorišče spremenili v poligon za motokros, kjer je dirke mogoče opazovati s pokritih tribun.

Gajser se je na dirko pripravljal enako, kot na vse ostale. Napovedal je, da taktike z očetom in trenerjem Bogomirjem nista spreminjala. Po krajšem oddihu na morju se je vrnil na motor. V dvotedenskem premoru med dirkami svetovnega prvenstva je za trening odpeljal še dirko državnega prvenstva in suvereno zmagal. "Na Assen imam lanske lepe spomine. Tu sem zmagal v MX2 in prevzel skupno vodstvo. Všeč mi je tudi izziv na pesku, čeprav je bilo lani kar težko voziti na takšni progi," je na strani svoje ekipe Gariboldi Racing o prihajajoči preizkušnji dejal Gajser. Dodal je, da se zaveda priložnosti, kar pa ne bo spremenilo pristopa: "Seveda se zavedam, da je to priložnost, da postanem prvak. Ampak se ne obremenjujem s tem. Če greš na dirko z mislijo, da moraš osvojiti določeno število točk, se bo kaj zalomilo. Šli bomo kot ponavadi, na zmago, po zadnji dirki v Švici sem se nekoliko odpočil in sem spet pripravljen za boj."

Na Nizozemskem bo tekmoval tudi Timov oče in trener Bogomir Gajser. Na sporedu bo namreč tudi svetovni pokal za veterane, kjer bosta dva slovenska predstavnika. Poleg Bogomirja Gajserja, ki bo tako kot Tim nastopal za italijansko ekipo Honda Gariboldi, bo tekmoval še Borut Koščak. Preostali Slovenci, ki so ob Gajserju letos občasno nastopili v MXGP, Klemen Gerčar, Jernej Irt in Peter Irt, pa so za letos že končali nastope v SP in v Assnu ne bodo tekmovali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PS2Xministri
26. 08. 2016 16.36
+5
TIM KAR DAJ KOMANDO DA TI KOLEGI PRIREDIJO V DOMAČEM OKOLJU VRHUNSKO SLAVJE.
NisteResni
26. 08. 2016 14.47
+3
MARIO, kje so tvoji domorodci? Niti enega prvaka nimate v posameznih sportih, tiste 3 fuzbalerje, pa nekoc CroCop-a, mi nikakvi Slovenci pa prvake rojevamo.
ZDA
26. 08. 2016 14.37
+6
Tim, brez besed, vse najboljše.......