Drugi športi

Gabrovec spet napovedal šest slovenskih kolajn, OI brez Cibulkove, Armitsteadova uspela s pritožbo

Rio de Janeiro, 02. 08. 2016 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec ne namerava "požreti besede" in tik pred začetkom olimpijskih iger v Riu de Janeiru je ponovil svojo napoved o šestih slovenskih odličjih. Nastop v Braziliji je odpovedala še teniška igralka Dominika Cibulkova, kolesarska šampionka Armitsteadova uspela s pritožbo.

Gabrovec je slovenskim športnikom letvico postavil zelo visoko.
Gabrovec je slovenskim športnikom letvico postavil zelo visoko. FOTO: Damjan Žibert

Večina slovenske olimpijske reprezentance je že v Rio de Janeiru. Predsednik Olimpijskega komiteja (OKS) Bogdan Gabrovec v uspeh svoje odprave popolnoma verjame in napoveduje šest odličij. Pričakuje, da bodo igre kljub težavam, zamudam, grožnjam s terorizmom, neredi in podobnim vseeno pravi praznik. "Verjamem v ekipo. Ponosen sem, ne zato, ker sem prvič v vlogi predsednika, temveč ker so tekmovalke in tekmovalci že s tem, da so se uvrstili na OI, dosegli velik športni uspeh. Cilj in želja vsakega športnika pa je, da doseže najboljši rezultat. Pritiska pa ni, ker bi bilo to nepošteno. So pa pričakovanja pri tistih, ki imajo več izkušenj, večja kot pri debitantih. Teh je 58 odstotkov in verjamem, da je to debitantstvo lahko tudi prednost, ker ti ne poznajo vseh pasti in slabih plati tega največjega tekmovanja. To pomeni, da lahko nekdo naredi odmeven rezultat tam, kjer ga niti ne pričakujemo," je v pogovoru za STA dejal Gabrovec.

Ta je že pred meseci drzno napovedal šest odličij za slovensko vrsto v Riu. Njegovo mišljenje se le nekaj dni pred Riom ni spremenilo. "Ne požiram besede. Pri takšni izjavi absolutno ne. Še vedno sem prepričan, da je to dosegljivo, tako kot sem bil prepričan, da lahko dobimo več kot dve medalji na zimskih igrah. Kar se je tudi uresničilo. Ker pa vendarle govorimo o športu, se lahko zgodi marsikaj. Bojim se le kakšne poškodbe, če tega ne bo, smo resnično lahko prepričani, da bodo izidi naših športnikov dobri," meni Gabrovec, ki pa noče povedati, v katerih disciplinah napoveduje kolajne. "To bi kdo lahko napak razumel kot pritisk ali obremenitev. Sem pa napovedal, da bo ena izmed teh šestih medalj ekipna. Je pa res, da imamo več možnosti za ekipne uvrstitve."

Bogdan Gabrovec.
Bogdan Gabrovec. FOTO: 24ur.com

Vsake olimpijske igre so izjemen organizacijski zalogaj za olimpijski komite. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, a prvi mož OKS pravi, da so svoje delo opravili po načrtih. "Kar se slovenskega dela tiče, zanesljivo. Tudi to, da smo zgodaj del vodstva poslali v Rio, kaže na to, da smo pri OKS te olimpijske igre vzeli še bolj obligatorno kot prejšnje, tudi zaradi tega, ker je okolje v Braziliji takšno, kot je. Vemo, da je tam nestabilna politična situacija, da so pričakovani nemiri, da je tu zdravstvena situacija z ziko ... Zato je vse skupaj malce bolj obremenjujoče kot običajno. Pri OKS smo naredili vse, da je to breme čim lažje, večina tekmovalk in tekmovalcev je med drugim že bila na odvzemu krvi pred igrami, sledi še analiza po igrah, da vidimo če je prišlo do kakšne okužbe. Verjamem pa, da bo vse v redu in da ne bo posledic," meni Gabrovec, ki se je dotaknil trenutnega stanja v Riu. Tam je po izkušnjah prišlekov v Rio še marsikaj za postoriti.

"Moram reči, da je vse normalno. Tako kot vedno pa se ta zaključna dela z opremo, namestitvijo, prehrano, izvaja v tem času. Do 5. avgusta mora biti vse pripravljeno. Na koncu koncev bi bilo slabo, če bi bilo vse na svojem mestu že kak mesec prej, saj vemo, kaj bi to pomenilo za hrano. Drugače pa bodo transportne poti podobne kot vedno, prednostne, predor je narejen, kar bo zmanjšalo čas potovanja za več kot uro. Če bodo prebivalci Ria tako disciplinirani, kot so bili gostitelji prejšnjih iger, potem ni nobene ovire, da ne bi šlo vse normalno," meni Gabrovec. Kljub vsem zdajšnjim in pričakovanim težavam pa je predsednik OKS optimist in pravi, da bodo igre pravi praznik. "Zanesljivo. Ne glede na to, koliko realna je nevarnost terorizma in podobnih zadev. Je pa vseeno neka razlika. Brazilija je daleč, ta oddaljenost pa je pri težavah s terorizmom prednost. Priti v Brazilijo je težje. Z ladjo se seveda da, ampak so tako stroge kontrole, da se je zelo težko izmuzniti, na letalih pa je tako ali tako strog režim."

Naslednja v vrsti športnikov, ki jih iz takšnih ali drugačnih razlogov ne bo v Riu, je slovaška teniška igralka Cibulkova.
Naslednja v vrsti športnikov, ki jih iz takšnih ali drugačnih razlogov ne bo v Riu, je slovaška teniška igralka Cibulkova. FOTO: Reuters

Zato pa Gabrovec pred začetkom iger ni nič strog do svojih športnikov in športnic, kvečjemu jih razbremenjuje. "Našim športnikom želim predvsem to, da bodo to dojeli kot nagrado za dosedanje delo in se ne bodo obremenjevali z rezultatom. Ker če ga potem ne dosežeš, sledi preveliko razočaranje, ki lahko usodno vpliva na odločitve za nadaljnjo kariero. Ni potrebe za to. Ker tudi če ne dosežeš tistega, kar si si zadal, ni rečeno, da ti ne bo uspelo na naslednjih igrah," je zaključil Gabrovec. Nekaj dni pred igrami je postalo znano, da je Slovakinja Dominika Cibulkova, enajsta teniška igralka sveta, zaradi poškodbe stegenske mišice odpovedala nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janieru. Namesto nje bo zaigrala Estonka Anett Kontaveit, 94. na svetovni lestvici. Sedemindvajsetletna Cibulkova se je poškodovala prejšnji teden v Montrealu in bo potrebovala dober teden dni, da bo nared. Pred Cibilkovo so nastop na OI že odpovedale Simona Halep, Viktoria Azarenka, ki je noseča, Belinda Benčić in Karolina Pliškova. Marija Šarapova, srebrna na prejšnjih OI v Londonu, pa je zaradi dopinga dobila dveletno prepoved nastopanja.

S pritožbo na začasni suspenz je medtem uspela svetovna prvakinja v cestni vožnji, britanska kolesarka Lizzie Armitstead, ki bo lahko nastopila na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Britanska protidopinška agencija (UKAD) jo je 11. julija suspendirala, ker je v letu dni manjkala na treh dopinških testiranjih. Armitsteadovi so očitali, da po antidopinških pravilih ni pravočasno javila, kje je. Britanska kolesarka se je pritožila na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (CAS), ki je ugotovilo, da eno od treh testiranj ni bilo izvedeno pravilno. Armitsteadova je ena izmed največjih favoritinj za zlato v cestni vožnji; pred štirimi leti je bila na OI v Londonu srebrna. Prvič je testiranje za doping "zgrešila" avgusta lani na svetovnem pokalu na Švedskem, drugič oktobra lani, tretjič pa 9. junija letos. V obrambi je navedla, da se je slednje zgodilo zaradi nenadejane bolezni v družini in je zato prišlo do nenadne spremembe prvotno javljene lokacije prebivanja. Na CAS se je pritožila zaradi prvega primera, ko je avgusta lani na Švedskem prebivala v hotelu, v katerem je bila celotna britanska ekipa. CAS je ugotovil, "da ni šlo za napako Armitsteadove, ampak, da se dopinški kontrolor UKADE ni dovolj in v razumnih mejah potrudil, da bi jo našel v hotelu".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
02. 08. 2016 19.21
+1
toti zivi v nekem drugem svetu, ziher je dopingiran pa to
provokatorr
02. 08. 2016 14.53
+2
a ne bodo zaradi amistaove celi angleški ekipi prepovedali nastopa na OI? Seveda ne, saj ona je angležinja in ne rusinja....
Izi07
02. 08. 2016 14.08
+0
Lepo da je optimist vendar če res pregledamo naše športne uspehe v različnih športnih kategorijah bi sam verjetno raje ublažil napoved na dve kolajni morda največ tri. Vsekakor pa želim vsem našim športnikom čim boljše rezultate in seveda srečen prihod nazaj seveda brez poškodb in zdravi :) !!