Drugi športi

Fury dvoboj s Kličkom odpovedal (tudi) zaradi suspenza, preiskujejo zlorabo dopinga

London, 04. 08. 2016 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovni boksarski prvak Tyson Fury je tarča preiskave britanske organizacije za boj proti zlorabi prepovedanih poživil. Organizacija Ukad je potrdila, da je Furyja suspendirala 24. junija, ko je Britanec zaradi domnevne poškodbe odmevno odpovedal povratni dvoboj z Vladimirjem Kličkom.

Tyson Fury je razočaral privržence boksa z odpovedjo težko pričakovane revanše s Kličkom.
Tyson Fury je razočaral privržence boksa z odpovedjo težko pričakovane revanše s Kličkom. FOTO: AP

Tysona Furyja so mnogi obtoževali, da se je ustrašil ponovnega dvoboja z nekdanjim svetovnim prvakom Vladimirjem Kličkom, ki mu je Britanec lanskega novembra v Düsseldorfu tako nepreičakovano vzel šampionske naslove po vrerziji WBA (Super), WBO, IBF in IBO. Spet drugi so menili, da si je z odpovedjo zgolj privoščil malce daljši oddih (sproščeno se je zabaval in popival z nogometaši angleške reprezentance v Franciji), toda resnica je očitno veliko bolj temačna. Ukad, britanska organizacija za boj proti zlorabi dopinga, je namreč v četrtek potrdila, da je bil Fury 24. junija suspendiran, suspenz pa zaenkrat zaradi pritožbe britanskega borca ni v veljavi. Nastopiti bo namreč moral pred državnim protidopinškim odborom (NADP), ki bo odločal o nadaljnjih sankcijah. 27-letni Fury je napovedal celo tožbo Ukad, ki trdi, da je uporabil vsaj eno nedovoljeno poživilo. 

Dnevnik Sunday Mirror je že junija poročal, da so v vzorcu Furyja februarja 2015 našli sledi prepovedanega nandrolona. Britanski šampion navedbe zavrača in njegovi pravni zastopniki opozarjajo na nasprotujoče si izvide iz marca in maja 2015. Na udaru je tudi Furyjev bratranec Hughie, Ukad pa ponavadi pred zaslišanji ne objavi imen športnikov, ki so pod drobnogledom, a zdaj se naj bi za to potezo odločili zaradi izjav boksarja in njegove ekipe, ki so informacijo spravili v javnost. "UK Anti-Doping lahko potrdi, da smo obtožnice proti obema boksarjema podali  24. junija 2016, ugotovljena je bila prisotnost prepovedanega poživila," je sporočila predstavnica za odnose z javnostjo. Prek spleta se je na novice odzval Peter Fury, oče Hughieja Furyja in stric Tysona Furyja, ki je trener obeh boksarjev. Napovedal je, da bosta njegova varovanca brez težav nadaljevala z nastopi in se rešila obtožb.

"Boksarja ostro zanikata, da bi jemala prepovedana poživila," je medtem izjavil pravnik Lewis Power. "Toda v zadnjih petih tednih so se te obtožbe pojavile v medijih in oba sta bila tarči ponavljajočega zmerjanja na Twitterju,"  dodaja Power. Tyson Fury je sicer dvoboj s Kličkom odpovedal 24. junija, rekoč, da si je na treningu poškodoval gleženj. Tokrat bi lahko skupaj z bratrancem in stricem zapadel še v veliko večje težave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

selecao
05. 08. 2016 13.46
aja v boxu imajo tudi dopinške kontrole, v boxu so pa res vsi nabiti z vsemogočimi prepovedanimi sredstvi
xxman.y
04. 08. 2016 20.27
+7
Reva haha. Ta nikol ni bil resen boksar. Samo srečo ima, da je premagal Klička. Pomojem ga je slednji podcenjeval, ali pa iz kakšnega drugega razloga ( osebnega) v dvoboj ni prišel dovolj pripravljen.
Seljako1899
04. 08. 2016 20.44
+12
Biznis je vse...ni dvakrat za rečt da je bla tista borba prodana...ne pozabimo da wlad lovi rekord postati 3x svetovni prvak....Zame je ta klovn totalna sramota za boks...