Drugi športi

Froom zmagovalec dirke Criterium du Dauphine

Chamonix, 14. 06. 2015 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanec Chris Froome je zmagovalec kolesarske dirke Criterium du Dauphine. Do zmage je prišel v dramatični zadnji etapi, ki jo je dobil, v cilj je prišel 18 sekund pred vodilnim Američanom Tejayem Van Garderenom, za katerim je pred zadnjo etapo zaostajal prav 18 sekund.

Odločilne za končno razvrstitev so bile bonifikacijske sekunde, ki jih je Froome dobil za etapno zmago. V skupnem seštevku je imel kolesar Skyja na koncu deset sekund prednosti pred Američanom, tretje mesto je z zaostankom minute in 16 sekund zasedel nekdanji svetovni prvak Portugalec Rui Costa, ki je bil v zadnji, zahtevni etapi s ciljem na vrhu vzpona prav tako tretji, poleg Frooma ga je prehitel še en Britanec Simon Yates.

"Ne morem verjeti. Še pred dvema dnevoma se bil v povsem izgubljenem položaju. Po včerajšnji zmagi sem sicer začutil možnost, da dirko dobim, a pred današnjo etapo so bile noge slabe, ekipa pa utrujena. A možnost, da se nam lahko posreči, nas je gnala naprej. Ekipa je opravila vrhunsko delo, na meni je bilo, da jo nagradim. Bilo je napeto, štela je vsaka sekunda, na koncu nam je uspelo. Zaradi takih stvari je kolesarstvo lepo, ta dan si bom zapomnil za vse življenje," je po zahtevni etapi, njena druga polovica je bil praktično en sam vzpon, dejal zmagovalec Toura leta 2013.

V skupnem seštevku je imel kolesar Skyja na koncu deset sekund prednosti pred Američanom, tretje mesto je z zaostankom minute in 16 sekund zasedel nekdanji svetovni prvak Portugalec Rui Costa, ki je bil v zadnji, zahtevni etapi s ciljem na vrhu vzpona prav tako tretji, poleg Frooma ga je prehitel še en Britanec Simon Yates. "Jasno je, da sem razočaran. Bil sem pred zmago, a sem priložnost zapravil. Chris je imel odlično taktiko. Dobro se je zavedal, da sem boljši, če vozim v enem ritmu. Zato me je napadal, v zadnjih kilometrih pa tudi zlomil. Froome je fantastičen kolesar, v svoji karieri je že veliko osvojil, a v tem, tednuu sem videl, da ni nepremagljiv. Zadovoljen sem svojo predstavo, nekatere stvari moram še izboljšati, a sem na dobri poti," je imel mešane občutke drugouvrščeni Van Garderen.

Od dveh Slovencev je vzpone v zadnjih etapah bolje premagoval Kristijan Koren, ki pa je bil vseeno daleč od boja za najvišja mesta, njegove naloge so pač drugačne. Luka Mezgec se je osredotočil na sprinterske etape, tako da ni nič čudnega, da ga ni na seznamu tistih, ki so dirko končali.

Chris Froome
Chris Froome FOTO: Reuters

Izidi:
1. Chris Froome (VBr/Sky) 3:59:27
2. Simon Yates (VBr/Orica-GreenEdge) + 0:18
3. Rui Costa (Por/Lampre-Merida)
4. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) isti čas
5. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 0:28
6. Romain Bardet (Fra/Ag2r-La Mondiale) isti čas
7. Daniel Martin (Irs/Cannondale-Garmin) 0:31
8. Wouter Poels (Niz/Sky) 0:44
9. Pierre Rolland (Fra/Europcar)
10. Benat Intxausti (Špa/Movistar) isti čas
...
59. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) 7:09
odstop: Luka Mezgec

- končni vrstni red:
1. Chris Froome (VBr/Sky) 30:59:02
2. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) + 0:10
3. Rui Costa (Por/Lampre-Merida) 1:16
4. Benat Intxausti (Špa/Movistar) 1:21
5. Simon Yates (VBr/Orica-GreenEdge) 1:33
6. Romain Bardet (Fra/Ag2r-La Mondiale) 2:05
7. Daniel Martin (Irs/Cannondale-Garmin) 2:52
8. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 3:06
9. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 3:12
10. Andrew Talansky (ZDA/Cannondale-Garmin) 4:17
...
72. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) 1:22:47

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.