Drugi športi

Froome za prvo britansko zmagoslavje na Vuelti, zadnja etapa pripadla Italijanu Trentinu

Madrid, 10. 09. 2017 20.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Christopher Froome je veliki zmagovalec kolesarske dirke po Španiji in prvi Britanec, ki mu je v enem samem letu uspelo osvojiti dve prestižni kolesarski pentlji. Zadnja etapa je sicer pripadla Matteu Trentinu.

Froome si je pred tedni zagotovil že zmago na francoskem Touru.
Froome si je pred tedni zagotovil že zmago na francoskem Touru. FOTO: AP

V Madridu se je končala kolesarska dirka po Španiji. Zadnjo, 117,6 kilometra dolgo etapo, namenjeno paradi zmagovalcev, slovesu Alberta Contadorja, v rezultatskem smislu pa sprinterjem, je dobil Italijan Matteo Trentin, že v soboto pa je postalo jasno, da bo prvič v karieri zmagovalec dirke postal britanski kolesar Skyja Christopher Froome.  Poleg njega sta mesto na stopničkah zasedla Italijan Vincenzo Nibali in Rus Ilnur Zakarin. Nibali je zaostal dve minuti in 15 sekund, Zakarin pa dve minuti in 51 sekund. Froome je tako poskrbel za prvo britansko zmago na Vuelti, pravzaprav prvo britansko zmago na eni izmed treh največjih večdnevnih dirk, ki ni Tour, preizkušnjo v Franciji je dobil že štirikrat. Po letu 1978 in Francozu Bernardu Hinaultu je tudi prvi kolesar, ki je v istem letu dobil tako Tour kot Vuelto, odkar so dirko po Španiji prestavili na septembrski termin, pa je postal nasploh prvi zmagovalec z zmago na teh dveh prestižnih kolesarskih pentljah v enem letu.

"Že po Touru sem rekel, da sem iz leta v leta boljši. Mogoče niti ne telesno močnejši, ampak boljši v taktičnem smislu. Na Vuelti doslej nisem imel uspeha, velikokrat sem bil blizu. Ali se moral pomagati kapetanu, ali sem imel smolo, ali sem zmago izgubil zaradi taktično nezrele vožnje. To me je le dodatno motiviralo, sem sem letos prišel z večjo željo kot v prejšnjih letih. Ne morem reči, da je bilo vse idealno, a ko sem imel težko delo, mi je na pomoč priskočila ekipa. Ta je bila spet vrhunska," je bil na cilju tritedenske dirke, ki je bila ena najzahtevnejših v zgodovini, zadovoljen Froome, ki je že moral odgovarjati na vprašanja o naslednji sezoni in o morebitnem napadu na zmago na Giru. "Naslednja sezona je naslednje leto, do tja je še precej časa. Zdaj bom užival v tej zmagi, ki se mi zdi res neverjetna, z njo so poplačana vsa odrekanja. Tako malo časa je minilo od mojega zmagoslavja na Touru. V manj kot mesecu sem moral biti spet pripravljen, prav ta kratek čas je razlog, da doslej še nikomur ni uspelo zmagati teh dveh dirk," je bil vzhičen Britanec, ki je imel podobno taktiko kot na Touru. Za etapnimi zmagami se ni gnal, a za razliko od Toura vendarle dobil dve, hkrati pa ves čas nadzoroval razliko do svojih tekmecev.

"Tako malo časa je minilo od mojega zmagoslavja na Touru. V manj kot mesecu sem moral biti spet pripravljen, prav ta kratek čas je razlog, da doslej še nikomur ni uspelo zmagati teh dveh dirk," je potarnal Froome.
"Tako malo časa je minilo od mojega zmagoslavja na Touru. V manj kot mesecu sem moral biti spet pripravljen, prav ta kratek čas je razlog, da doslej še nikomur ni uspelo zmagati teh dveh dirk," je potarnal Froome. FOTO:

Kako konstanten je bil Froome in kako težka je bila dirka, dokazuje tudi dejstvo, da je bil kolesar Skyja najboljši tudi po točkah, razvrstitvi, v kateri imajo ponavadi glavno besedo sprinterji. Tokrat je o tem, kdo bo domov odnesel zeleno majico, odločala prav zadnja etapa. Pred njo je imel Britanec 25 točk prednosti pred Trentinom, Italijan bi ga lahko prehitel, če bi dobil vmesni cilj in zmagal v etapi, pri tem pa Froome ne bi smel boljši od 12. Prvo željo je uresničil, tudi drugo, tretja, na katero ni imel vpliva, pa se mu ni izpolnila. Tudi Froome je namreč kar nekoliko presenetljivo sodeloval v sprintu, zasedel 11. mesto, kar je bilo dovolj, da je domov odnesel dve majici. Poleg rdeče za skupno zmago še zeleno. Trentinu ostaja uteha, da je bil s štirimi zmagami najboljši po številu etapnih zmag na dirki. Najboljši na gorskih ciljih je bil Italijan Davide Villella, ekipno je zmagala Astana. Zelo zadovoljni dirko zapuščajo tudi Slovenci. Matej Mohorič je dobil eno izmed etap in poskrbel, da ima Slovenija letos zmage na vseh treh dirkah. Tudi v skupnem seštevku največjih dirk še nikoli ni bil tako visoko, z zaostankom ure, 31 minut in 24 sekund je zasedel 30. mesto. Osem mest slabši je bil Jan Polanc, ki je v Španijo prišel po etapno zmago, ki pa je ni dočakal. Nekajkrat je bil blizu, na koncu pa se je moral zadovoljiti z enim drugim mestom. Tudi Domen Novak je nekajkrat opozoril nase, vendar bo moral novinec v profesionalni konkurenci na kakšen vidnejši rezultat še počakati.

Izidi, 21. etapa:
1. Matteo Trentin (Ita/Quick-Step Floors) 03:06:29
2. Lorenzo Manzin (Fra/FDJ)
3. Soeren Kragh Andersen (Dan/Sunweb)
4. Tom Van Asbroeck (Bel/Cannondale-Drapac)
5. Ivan Garcia (Špa/Bahrain-Merida)
6. Magnus Cort Nielsen (Dan/Orica-Scott)
7. Kenneth Vanbilsen (Bel/Cofidis)
8. Sacha Modolo (Ita/UAE Team Emirates)
. Michael Schwarzmann (Nem/Bora-Hansgrohe)
10. Daniel Hoelgaard (Nor/FDJ)
...
21. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) isti čas
58. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) + 0:14
126. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 1:05

Skupno:
1. Christopher Froome (VBr/Sky) 82:30:02
2. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) + 2:15
3. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin) 2:51
4. Alberto Contador (Špa/Trek-Segafredo) 3:11
5. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb) 3:15
6. Wout Poels (Niz/Sky) 6:45
7. Michael Woods (Kan/Cannondale-Drapac) 7:56
8. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) 8:59
9. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 11:04
10. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) 15:36
...
30. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 1:31:24
38. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 1:52:14
105. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 3:52:56

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.